Política 20/09/2015

"Amunt i crits": Mas es transforma en l'equador de campanya

El president, més desacomplexat que mai, apuja el to míting rere míting. Encara la recta final convençut que la "campanya de la por" de l'Estat apujarà la temperatura

Oriol March
2 min
La plana major de Junts pel Sí, en l'acte central de la candidatura / MANOLO GARCÍA

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT"Darrera cosa que us volia dir. Recordeu les esperances i les pors [de què us parlava abans]. Ara tenim una gran oportunitat. Ho dic a tots els mítings, aquests dies: no en tornarem a tenir una d’igual durant molt de temps si no la sabem aprofitar. Fiqueu-vos-ho bé al cap: no en tornarem a tenir una altra com aquesta. Han confluït una sèrie de factors d’energies, de gent de la societat civil que s’ha posat moltes vegades al capdavant, de sensibilitat política que fan que aquest sigui un moment d’or, que tinguem una oportunitat d'or que hem de saber aprofitar. Ho hem de fer tots els que sabem que tot vot que no vagi a Junts pel Sí no serà el vot del canvi real en aquest país. Tothom sap que en aquest moment hem de canviar el statu quo. Si ens quedem com estem, anirem cap enrere com els crancs. Per tant, hem de canviar i el vot que provoca, arrossega i aconseguirà el canvi és el de Junts pel Sí".

"El 27-S tothom ho ha de tenir molt clar: el que impressionarà Europa i el món és una victòria rotunda de Junts pel Sí. Qualsevol altra cosa no serà interpretada com la victòria que necessita Catalunya en aquest moment. Junts pel Sí necessita una victòria rotunda, clara, diàfana, sense cap tipus d'especulació sobre el que s'ha votat. Això és el que en aquest moment està en joc. Està en joc això, que vol dir el canvi real per a Catalunya".

"Us demano una cosa, perquè va ser una jornada que molts de nosaltres vam viure en primera persona acompanyats de molta gent. Us demano que el 27-S tinguem la mateixa actitud de combat, de revolta, però sobretot d’autoafirmació, de voluntat de creure en el futur, que vam tenir en la jornada històrica del 9-N del 2014. Quan tot un Estat, amb totes les seves forces, amb tot el seu poder, amb tota la seva Fiscalia, amb tots els seus tribunals, amb totes les forces d’intimidació, va intentar que no hi hagués urnes a Catalunya. Però les urnes hi van ser i vosaltres vau anar a votar, i al costat vostre molta altra gent [va participar] en un acte d’autoafirmació, de creure en el futur, de llibertat per al país, i això és el que tornarem a fer el 27-S. Amunt i crits, visca Catalunya!".

Aquests tres paràgrafs corresponen, paraula per paraula, als últims tres minuts i mig del discurs del president de la Generalitat en el míting central de campanya de Junts pel Sí. És, segurament, el discurs més abrandat que ha fet al llarg de la seva carrera. Va sorprendre, fins i tot, dirigents de llarga trajectòria de Convergència. Els periodistes que fa més anys que el segueixen no s'ho acabaven de creure. Està convençut que la "campanya de la por" s'agreujarà. Amb la veu trencada, Mas va tancar una jornada de demostració de força de la coalició, que ja es proposa atacar la majoria absoluta el 27-S. I ho ha fet en un míting de gran format en què s'ha defensat la independència i s'ha carregat durament contra la banca. Dirigents de CDC carregant contra el sistema financer? Coses de campanya, segurament, i de defensar ara un programa independentista després de 30 anys buscant l'encaix a Espanya. O potser és que les abraçades entre Mas i David Fernández han alterat els bioritmes dels discursos.

stats