Aragonès seguirà com a líder a l'oposició si ERC no es manté al Govern després del 12 de maig

El president de la Generalitat defensa "plantar cara" des de la cambra catalana a una hipotètica aliança Junts-PSC

2 min
Pere Aragonès aquest matí en un acte sobre feminismes amb Tània Verge i Laura Vilagrà, entre d'altres

BarcelonaPere Aragonès assegura que no es planteja cap altre escenari després del 12 de maig que no sigui revalidar la presidència de la Generalitat. Però les enquestes no situen Esquerra en primera posició, sinó en tercera, per darrere del PSC i Junts. Què farà Aragonès si perd la presidència? Ell mateix ja ha descartat en diverses ocasions formar part d'un Govern on no sigui el president per "responsabilitat" amb la institució. Això vol dir que abandonaria la política? Fins ara el candidat republicà havia deixat entreveure que podria quedar-se fent política institucional al Parlament. Ho ha confirmat aquest dimecres quan ha assegurat que, davant un hipotètic pacte entre Junts i el PSC, es quedaria fent oposició a la cambra. "Em correspondria quedar-me com a cap de l'oposició", ha afirmat en una entrevista a TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esquerra ha intentat evitar valorar durant tota la campanya un escenari en què el partit no revalidi la presidència per no situar-se en el marc que estableixen la majoria d'enquestes. De fet, en les últimes hores fins i tot han afirmat que les enquestes no serveixen per "saber l'opinió" de la ciutadania, sinó per "condicionar-la", segons Oriol Junqueras, que afegia que el repte d'ERC era "remuntar" els pronòstics. Sigui com sigui, aquest dimecres Aragonès sí que ha admès que, si no pot tornar a ser president perquè el PSC i Junts arriben a un acord de govern, es quedarà al Parlament a fer oposició. "Junts i el PSC es barallen per la pàtria, però es posen d'acord a l'hora de parlar de patrimoni, amb un mateix model de desarrollisme que forma part del passat: si això s'acabés conformant, fins i tot quedant per davant de tots, em correspondria quedar-me com a cap de l'oposició", ha afirmat. Però no ha aclarit què farà si és ERC qui entra al Govern de la mà del PSC o de Junts.

Una estona més tard, en un acte per reivindicar les polítiques feministes de la conselleria d'Igualtat, Aragonès ha insistit que el seu objectiu és ser "elegit president de la Generalitat", però que davant d'una aliança "del passat, desarrollista, caldria plantar-hi cara". Al llarg de tota la campanya, el candidat republicà ha fet servir un hipotètic pacte entre aquestes dues formacions per intentar aglutinar el vot independentista al voltant del seu projecte, brandant el fantasma que un govern de Junts i PSC suposaria tornar a les retallades. Però, ara per ara, tant Junts com el PSC es veten mútuament per governar plegats.

ERC governaria amb el PSC o Junts?

Al llarg de tota la campanya, els republicans han evitat prioritzar Junts o el PSC com a socis de Govern després del 12 de maig i Aragonès ha basat la seva resposta en el "què". El partit posa tres condicions per als pactes postelectorals: un referèndum acordat amb l'Estat, negociar un finançament singular per a Catalunya i un "reforç" de l'estat del benestar i la llengua catalana. "Salvador Illa està molt lluny d'aquests plantejaments", ha afirmat aquest dimecres. Una tesi que ha anat repetint al llarg d'aquests quinze dies de campanya, tot i que ha evitat vetar els socialistes. "Esperarem al 12 de maig", deia dilluns.

stats