13/05/2024

Catalunya vota canvi de cicle

1 min
Hemicicle del Parlament de Catalunya

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha guanyat les eleccions i haurà de liderar una nova etapa. Si hi havia algun dubte sobre la construcció d’un tripartit, Pere Aragonès va deixar clar de manera immediata que ERC es quedarà a l’oposició. Els missatges de l’electorat han sigut clars: el PSC ha guanyat en escons i en vots, Carles Puigdemont ha obtingut uns bons resultats (amb tres escons més), però insuficients per compensar la caiguda dels republicans (13 escons menys) i de la CUP (5 escons menys). En conjunt, el sobiranisme queda en minoria al Parlament (44% dels vots). L’amnistia afavorirà la tornada del president Puigdemont, que ja ha anunciat que intentarà que el PSC s’abstingui al seu favor –una opció inviable–, fet que sona a advertiment a Pedro Sánchez, que té avui més núvols sobre la majoria al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La nova etapa coincideix amb un nou dia sense Rodalies. Res de nou per als seus viatgers. Els socialistes hauran de demostrar quina és la seva capacitat de gestió i si tenen la força i la convicció per posar Catalunya per davant de l’obediència al PSOE.

El Parlament canviarà de fesomia amb uns resultats del PPi Vox inèdits, la desaparició de Ciutadans i l’entrada de dos diputats d’Aliança Catalana. Comencen les negociacions per formar govern, però a l’horitzó s’albira un executiu del PSC en minoria del qual dependrà si el sobiranisme es desperta abans no arribi el PP a l’Estat.

stats