Laia Estrada, candidata de la CUP el 12-M

L'exregidora i diputada tarragonina s'imposa a Laure Vega en el duel per liderar la llista

2 min
Laia Estrada al Parlament.

BarcelonaLaia Estrada o Laure Vega. Aquesta era la qüestió. I finalment la militància ha optat per l'exregidora de Tarragona i diputada al Parlament com a cap de llista a les eleccions catalanes, segons ha pogut saber l'ARA. Estrada, que liderava una de les dues llistes que s'enfrontaven, s'ha imposat gairebé amb el 63% dels vots a la que encapçalava Vega.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi ha un factor de pes que explica que Estrada, que és d'Endavant com Vega, sigui l'escollida, com va revelar l'ARA: el president Pere Aragonès va avançar les eleccions per la impossibilitat d'aprovar els pressupostos, amb el Hard Rock com a principal escull, i la diputada tarragonina ha estat qui ha abanderat la lluita de la CUP contra el casino. Va ser ella qui va reclamar a l'Oficina Antifrau de Catalunya investigar possibles irregularitats en els contractes de compravenda dels terrenys del Hard Rock i qui va defensar al Parlament la moció per aturar aquest macrocomplex d'oci. 

La candidatura s'havia de decidir aquest dissabte, però les divergències entre els membres de l'organització per la llista de Barcelona van fer inviable que s'acordés una candidatura de consens, tal com va avançar aquest diari. Els que s'inclinaven per Vega, que ja va anar de número 2 a les eleccions espanyoles per darrere d'Albert Botran, consideraven que aportaria aire fresc a la candidatura, i no amagaven els seus recels que Estrada liderés la llista de Barcelona sent de Tarragona.

Així, després d'una reunió maratoniana de la comissió de llistes, que va començar al migdia i va acabar al vespre, es va pactar presentar dues llistes i que fos la militància qui n'escollís una en una votació que es va engegar diumenge a les dotze del migdia i s'ha tancat dilluns a la mateixa hora. Els resultats, però, s'han fet esperar fins al vespre.

Estrada s'ho ha jugat tot a una carta

D'aquesta manera, Estrada s'ha imposat a Vega, que és diputada al Parlament des que va substituir Dolors Sabater a principis d'any, quan l'exalcaldessa de Badalona va optar pel càrrec de regidora de la seva ciutat i per no seguir a la cambra catalana. Les dues candidatures enfrontades eren les següents: la primera proposta de llista l'encapçalava Estrada, seguida de Vega, l'exregidora de Ripollet i exdiputada Pilar Castillejo i el diputat Xavier Pellicer, mentre que la segona la liderava Vega, acompanyada de Pellicer, Castillejo i l'exportaveu d'Arran Mar Ampurdanès.

En aquesta segona, doncs, Estrada ja no hi figurava, a diferència de Vega, que era a les dues. De fet, Estrada ja va dir que no lideraria la llista de Tarragona, com va fer fa quatre anys, si no era la candidata a la Generalitat. Per tant, Estrada s'ho jugava tot a una carta, conscient que encapçalar la de Tarragona la podia deixar fora de la cambra catalana amb una CUP a la baixa a les enquestes. La jugada li ha sortit bé.

La de Tarragona l'encapçalarà Sergi Saladié, que ja va ser diputat de la CUP al Parlament del 2015 al 2017. A Girona Dani Cornellà repeteix tàndem amb Montserrat Vinyets, mentre que a Lleida l'exsecretari de la mesa del Parlament Pau Juvillà cedeix el primer lloc al regidor de la Seu d'Urgell Bernat Lavaquiol, conegut per la seva implicació en la plataforma Stop Jocs Olímpics. La militància haurà de ratificar aquest dimarts les llistes de les quatre demarcacions abans que dimecres la formació presenti públicament els candidats.

stats