Qui són els candidats que es perfilen per encapçalar la refundació de la CUP el 12-M?

Laia Estrada, la carta anti Hard Rock que la militància posa sobre la taula com a cap de llista

3 min
La diputada de la CUP al Parlament Laia Estrada.

BarcelonaDe cap de llista per Tarragona a liderar la de Barcelona. La diputada Laia Estrada es perfila com a candidata de la CUP a les eleccions al Parlament en plena refundació de l'organització. Segons ha pogut saber l'ARA, el seu nom és un dels que les assemblees locals han proposat a la comissió de llistes i el secretariat la veu amb bons ulls per la seva experiència al Parlament i la seva habilitat oratòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi ha molts noms sobre la taula", assenyalen fonts de la formació remarcant que el procés intern s'ha de concloure amb una proposta definitiva que la militància haurà de ratificar. Entre aquests noms, també els de Laure Vega i Xavi Pellicer. Però hi ha un factor de pes que explica que Estrada pugui ser finalment l'escollida. El president Pere Aragonès va avançar les eleccions per la impossibilitat d'aprovar els pressupostos, amb el Hard Rock com a principal escull, i la diputada tarragonina ha estat qui ha abanderat la lluita de la CUP contra el casino.

Va ser ella qui va reclamar a l'Oficina Antifrau de Catalunya investigar possibles irregularitats en els contractes de compravenda dels terrenys del Hard Rock i qui va defensar al Parlament la moció per aturar aquest macrocomplex d'oci. Estrada va ser regidora a l'Ajuntament de Tarragona del 2015 al 2021, quan va fer el salt al Parlament. Al consistori tarragoní va destapar el cas de corrupció Inipro, sobre presumptes irregularitats en la contractació de serveis públics amb fins partidistes i en què hi ha imputat l'exalcalde Fèlix Ballesteros i altres càrrecs municipals en un judici que s'ha de celebrar al setembre.

Estrada podria repetir perquè només fa tres anys que està a la cambra catalana i la CUP va acordar el 2019 que els seus diputats puguin ser al Parlament dues legislatures consecutives, acabant amb la limitació d'un únic mandat. També ho podria fer Laure Vega, que va substituir, a principis d'any, Dolors Sabater després que l'exalcaldessa de Badalona optés pel càrrec de regidora de la seva ciutat i no per seguir a la cambra catalana. Vega ja va anar de número 2 a les eleccions espanyoles per darrere d'Albert Botran. Xavi Pellicer és un altre dels dirigents que la militància ha suggerit i que ocuparà un lloc capdavanter en la candidatura.

Mar Ampurdànes, que va rellevar Eulàlia Reguant quan va plegar al setembre per deixar pas a nous lideratges en una decisió que estava presa abans del fracàs de les eleccions espanyoles, també és una de les joves dirigents que es vol potenciar. Les assemblees pròximes a Poble Lliure també han suggerit la inclusió de l'exportaveu de l'organització Guillem Fuster a la candidatura, així com la de l'exregidora de Sant Cugat Núria Gibert.

Els candidats de les altres demarcacions

Si Estrada acaba sent la candidata per Barcelona i no per Tarragona, l'exregidor de Reus, Edgar Fernández, el dirigent polític amb més causes judicials del Procés, podria liderar la llista en aquesta demarcació, com ja va fer a les eleccions espanyoles. A les últimes eleccions al Parlament, l'exportaveu del secretariat ja va anar de número 2 a la llista tarragonina.

A Girona, Dani Cornellà, repetint tàndem amb Montserrat Vinyets, tornarà a encapçalar la llista. La feina que ha anat fent en defensa del territori i la projecció que ha tingut recentment amb la revolta de la pagesia han fet que la militància aposti per l'exalcalde de Celrà, que va ser notícia també pel linxament que va patir per la seva vestimenta. A Lleida, l'exsecretari de la mesa del Parlament, Pau Juvillà cedeix el primer lloc al regidor de la Seu d'Urgell, Bernat Lavaquiol, conegut per la seva implicació en la plataforma Stop Jocs Olímpics. La defensa del territori serà en aquests comicis més que mai un dels camps de batalla de la CUP. Al Camp de Tarragona, al Pirineu i arreu.

stats