Eleccions catalanes

Lluís Llach es postula per presidir l'ANC: el sector contrari a la llista cívica mou fitxa

El cantautor anuncia que es presentarà al secretariat en plena votació per decidir si cal presentar-se a les eleccions al Parlament

3 min
Llluis Llach en una imatge d'arxiu, durant una entrevista amb l'ARA

BarcelonaEl sector de l'ANC contrari a presentar una llista cívica a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya mou fitxa. En plena votació entre els socis de l'entitat per decidir si l'Assemblea ha d'impulsar una agrupació d'electors als pròxims comicis catalans, el cantautor Lluís Llach, que va signar el manifest contra la llista cívica, ha anunciat en una entrevista a El Punt Avui que es presentarà al secretariat de l'ANC per "sacsejar" l'entitat. De fet, no descarta optar a la presidència i substituir Dolors Feliu a les eleccions que tindran lloc abans de l'estiu per "reestructurar, renovar i redinamitzar" l'organització. Si bé ha manifestat que ara per ara no es veu com la persona "ideal" per ser-ne president, podria optar-hi si cal "una reina mare".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Quan sigui al secretariat nacional, si és que la gent s’avé a posar-m’hi, decidiré què faig, però és evident que tal com avui funciona la presidència no soc la persona ideal. Ara, si hi ha una possibilitat de president o noia de netejar les escales, sí", ha argumentat a l'entrevista. "M’agradaria ajudar a dinamitzar l’Assemblea des del lloc on pugui fer-ho. No sé si em veuria amb cor de presidir-la, perquè tinc 76 anys i sé l’immens sacrifici que representa", assenyala abans de mostrar dubtes sobre si és positiu que l’ANC sigui presidencialista.

Sigui com sigui, es tracta d'un moviment consensuat amb el sector que s'oposa a fer el salt al Parlament. "N'hem parlat", confirmen fonts d'aquest sector, que aquest dimecres al vespre ha presentat un segon manifest on renova la crida a la votar 'no' a la llista, mentre reclama canvis a la direcció. "No només calen nous lideratges als partits polítics, també Assemblea necessita nous i bons líders", defensen en el text, on aposten per iniciar un cicle de mobilitzacions que serveixin per crear, ara sí, les condicions per impulsar una llista unitària de país.

Dirigents i exdirigents de l'entitat presentant el segon manifest, aquest dimecres

Llach subratlla a l'entrevista que els crítics no poden abandonar el vaixell, com van fer gairebé una vintena de secretaris nacionals, que van abandonar la direcció en desacord amb l'activació del grup de treball de la llista cívica quan el secretariat l'havia rebutjat prèviament: "Vull que la gent que a mi em pugui fer cas entengui que quan no estàs d’acord amb una cosa, el que no s’ha de fer és marxar, que és el que ha fet molta gent de l’ANC, s’hi ha d’entrar i lluitar perquè sigui com tu penses que ha de ser". Per ocupar la presidència de l'ANC, Llach hauria de rebre el suport dels socis en primera instància a les eleccions i després que el secretariat escollit el designés com a màxim representant.

Llach critica la decisió d'impulsar un nou partit independentista perquè considera que pot acabar amb el seu rol de pal de paller de l'independentisme i vulnera els principis de l'entitat. "L’ANC és l’eina més important que tenim per a la confrontació, la maniobra de la llista cívica em sembla un immens error i és la negació de l’eina fundacional". El cantautor, que ja va ser diputat de Junts pel Sí en la legislatura de l'1-O, va deixar ara fa un mes el Consell de la República perquè no se sentia a gust amb el paper de l'expresident Carles Puigdemont com a líder d'aquesta institució i alhora dirigís les converses de Junts amb el PSOE per a la legislatura espanyola. “Quan Puigdemont d’alguna manera es converteix en el líder de la negociació, no em sento còmode i decideixo deixar el Consell”, va exposar Llach, que a les darreres eleccions al Parlament de l'any 2021 va donar suport a la CUP.

stats