Política 11/11/2019

JxCat demana a Sánchez que "cedeixi el pas" si no està "capacitat" per afrontar la resolució del conflicte

Borràs veu avalada la seva estratègia i manté la proposta de fer un sol grup independentista

Núria Orriols
2 min
JxCat demana a Sánchez que marxi si no es veu "capacitat" per afrontar la resolució del conflicte

BarcelonaDesprés d'ampliar uns 25.000 vots el suport a les urnes, JxCat considera avalada la seva estratègia de "no regalar els vots" a Pedro Sánchez en una investidura i de donar suport a la unitat de l'independentisme. En una roda de premsa per valorar els resultats, la cap de llista, Laura Borràs, acompanyada del portaveu adjunt del Parlament, Eduard Pujol, ha instat el president espanyol, Pedro Sánchez, a seure i negociar per resoldre el conflicte, i ha afegit que si no es veu "capacitat" per fer-ho, en un escenari encara més fragmentat que el 28 d'abril, "cedeixi el pas" a un altre dirigent socialista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Borràs la repetició d'eleccions ha sigut una "greu irresponsabilitat" de Pedro Sánchez i això requereix "autocrítica", sobretot després que l'extrema dreta de Vox hagi duplicat el resultat. "Va voler menysprear l'independentisme, no va saber llegir la realitat a Catalunya", ha considerat la cap de llista sobre les causes de la situació, després d'admetre que se sent "objectivament" refoçada després de guanyar un escó respecte als anteriors comicis.

JxCat ha defensat tornar al moment de la declaració de Pedralbes, quan tant el Govern de la Generalitat com l'executiu espanyol van emetre un comunicat conjunt assegurant que hi havia un "conflicte polític" i que calia resoldre'l com a tal, amb "seguretat jurídica". "[Pedro] Sánchez ens ha fet perdre el temps i, en aquest temps, s'ha devaluat la democràcia", ha afirmat, a més d'afegir que Junts serà al Congrés de Diputats per "fer valer" els seus vots. "Espanya serà ingovernable si no desbloqueja el conflicte", ha conclòs Borràs.

JxCat demana a Sánchez que "cedeixi pas" si no està "capacitat" per afrontar la resolució del conflicte

També ha celebrat la victòria de l'independentisme i ha constatat que dos anys després del 21-D manté la majoria a Catalunya de manera "consolidada". Una altra cosa, ha dit, és Ciutadans, que va guanyar les anteriors eleccions al Parlament de Catalunya i ara ha caigut fins a dos diputats. "És un partit que va néixer per destruir i ha acabat destruint-se a si mateix", ha assegurat Borràs preguntada per la dimissió del seu líder estatal, Albert Rivera.

D'altra banda, la cap de llista ha mantingut la mà estesa a Esquerra i la CUP per formar un únic grup independentista al Congrés. "La nostra proposta continua vigent, perquè quan reivindiquem la unitat no ho fem com un caprici. Això no caduca". ha dit. JxCat ha augmentat suports en aquests comicis, però no ha assolit el llindar exigible, el 15% a totes les demarcacions, per poder aconseguir un grup propi a la cambra espanyola –la qual cosa representa temps d'intervenció i recursos–. Amb poc més del 13% dels vots, queda en mans de la bona voluntat de la majoria de la mesa que puguin aconseguir-lo.

stats