L’ESCENARI POSTELECTORAL
Política 29/04/2019

El triomf incomplet de l’independentisme

JxCat, ERC i FR guanyen en escons però no en vots

Aleix Moldes
2 min
El futur portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ahir a la seu dels republicans a Barcelona.

BarcelonaUn partit independentista ha guanyat per primera vegada les eleccions generals, i l’impuls dels millors resultats de la història d’ERC també ha provocat un altre fet sense precedents: Catalunya aportarà més diputats independentistes al Congrés (22) que no pas unionistes (19), sempre deixant els comuns fora de l’equació. Però, encara que el tradicional vot dual dels catalans hagi quedat qüestionat en aquestes eleccions, els partits que defensen la unitat d’Espanya continuen acumulant més vots quan es tracta de definir la governabilitat de l’Estat. PSC, PP, Cs i Vox han sumat 1.784.129 vots (43,2%) i superen de més de 150.000 els partidaris de la República Catalana: ERC, JxCat i el Front Republicà (FR) n’han aconseguit 1.626.001 (39,3%).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La distància respecte al 2016 -que la llei electoral fa que no es plasmi en escons- s’ha reduït pràcticament a la meitat, gràcies a l’increment de gairebé 400.000 vots dels republicans i als més de 100.000 que va aconseguir FR. Fa tres anys, amb una participació dotze punts per sota i amb els comuns com a guanyadors, l’unionisme va assolir el 40,4% dels vots enfront del 32,1% de l’independentisme. En tot cas, continua sent evident que els votants es comporten diferent en funció del tipus d’eleccions.

El 39-43 a favor de l’unionisme es capgira quan les eleccions són al Parlament. En les dues últimes, l’independentisme ha superat el 47%. El 21 de desembre del 2017, JxCat, ERC i la CUP van passar dels dos milions de vots (47,5%) i PSC, PP i Cs en van treure 180.000 menys, amb un 43,5% dels sufragis. I si ERC va guanyar ahir unes eleccions tot i la majoria de vots unionistes, ara fa un any i mig va ser Ciutadans el partit vencedor en uns comicis amb més sufragis per a l’independentisme.

Quan el component plebiscitari es fa més evident -així es van presentar les eleccions catalanes del 2017 i també les del 2015- el bloc sobiranista creix, però quan es tracta d’influir en la configuració del Congrés hi juguen altres factors. En aquesta campanya, per exemple, el tripartit de dretes o un possible pacte PSOE-Cs han estat alguns dels fantasmes que s’han atiat en els mítings dels partits sobiranistes. ERC ha guanyat les eleccions amb un discurs molt semblant al que feien servir ara fa tres anys els comuns, consagrant el diàleg i la negociació amb l’Estat com a pedres angulars de la propera legislatura. Un missatge diferent del que tant Esquerra com JxCat plantejaven el 21-D.

Romeva triomfa al Senat

Diumenge passat el PSC va ser la força més votada a la demarcació de Barcelona, amb 766.419 vots, un resultat que en circumstàncies normals li hauria garantit també tres senadors. Però l’ex primer tinent d’alcalde de Barcelona Carles Martí es va quedar fora per l’efecte crida de dos candidats d’ERC al Senat. Anna Surra, diputada al Congrés la legislatura passada, el va superar per 20.000 vots de diferència, i qui va acabar com el gran triomfador de la nit a la cambra alta va ser l’exconseller empresonat Raül Romeva. El cap de llista d’Esquerra al Senat va obtenir 928.722 vots, dos-cents mil vots més que els republicans a la circumscripció de Barcelona. Al Senat hi haurà 13 senadors independentistes dels 16 que s’escullen a Catalunya però, amb majoria absoluta del PSOE, la incidència serà molt menor que la que el sobiranisme pugui tenir els propers anys al Congrés dels Diputats.

stats