Eleccions generals

Francesc-Marc Álvaro serà el número 3 d'ERC per Barcelona el 23-J

El periodista i escriptor se suma a la llista que encapçalaran Gabriel Rufián i Teresa Jordà

3 min
Francesc-Marc Alvaro en una imatge d'arxiu

BarcelonaFitxatge sorpresa d'ERC de cara a les eleccions generals del 23-J. El periodista polític i escriptor Francesc-Marc Álvaro (Vilanova i la Geltrú, 1967) se suma a les files republicanes com a número tres de la llista per Barcelona, segons ha avançat La Vanguardia i ha pogut confirmar l'ARA. El també professor de periodisme a la Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i col·laborador en diversos mitjans, completarà el podi de la candidatura que encapçala l'actual portaveu d'Esquerra a Madrid, Gabriel Rufián, i que té com a número dos la fins fa pocs dies consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els republicans, doncs, aposten per un perfil independent, lligat al món de la comunicació i proper a l'òrbita convergent -de jove va arribar a militar a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) amb l'ara conseller Carles Campuzano- com a part de la seva estratègia per intentar remuntar el vol a les generals després de la patacada a les municipals del 28 de maig, on van perdre vora 300.000 vots. Han estat el líder d'ERC, Oriol Junqueras; la secretària general, Marta Rovira, i el mateix Rufián els que han tancat la incorporació d'Álvaro, segons ha admès ell mateix en declaracions a RAC1, des d'on ha explicat que va acceptar la proposta perquè li "quadra" i està "còmode" amb la gent que l'hi ha fet.

Després d'admetre que ja se l'havia sondejat en el passat per fer el salt a la política i que, fins ara, sempre havia declinat les propostes, ha justificat el canvi d'opinió amb una metàfora futbolística: "Durant molts anys has vist jugar molts equips i molts partits i els has narrat [...]. I hi ha un dia que algú et diu: «Et vols posar les botes?» I dius: «Sí, em vull posar les botes perquè ho vull veure des de dins»", ha dit, i ha afegit que el seu objectiu és "ajudar en un moment complicat". Sobre el seu perfil ideològic, sovint vinculat a part de l'espai que ara representa Junts, ha dit que ell no s'ha "mogut", donant a entendre que qui ho ha fet ha estat Esquerra.

"Jo no m'he mogut en les grans coordenades, sobre el que és la independència, la relació amb Espanya, en l'eix esquerra-dreta [...] Diria que altres s'han mogut. I si les coses es mouen i tu et mous menys, al final et trobes. Doncs ens hem anat a trobar amb la gent d'Esquerra". El nou candidat republicà, amb tot, s'ha definit com a independentista i ha dit que, si votés al Regne Unit, votaria els liberal-demòcrates, una "esquerra moderada". "Això encaixa amb Esquerra", ha resolt.

Llicenciat en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i habitual a les pàgines de La Vanguardia i als micròfons de RAC1, Álvaro també és cap del consell de redacció de la revista Serra d'Or, un càrrec que va assumir el juliol de l'any passat. Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos reconeixements, entre els quals el Premi Nacional de Periodisme (1994), i entre els seus llibres hi ha títols com Què pensa Pasqual Maragall (1998), Els assassins de Franco (2005), Ara sí que toca! El pujolisme, el procés sobiranista i el cas Pujol (2003/2014) o Assaig general d'una revolta (2019).

Joan Queralt, al Senat

A banda de Barcelona, ERC ja ha triat també les principals cares visibles de les candidatures del 23-J a la resta de demarcacions. Montse Bassa, ja diputada al Congrés i germana de l'exconsellera de l'1-O Dolors Bassa, serà la cap de llista d’ERC per Girona a les eleccions generals del 23-J, mentre que la regidora de Bellpuig Inés Granollers encapçalarà la candidatura per Lleida i el veterà parlamentari a Madrid Jordi Salvador ho farà per Tarragona. A part d'Álvaro, també hi ha hagut una sorpresa entre els candidats al Senat. Segons ha avançat 'El Nacional' i ha confirmat l'ARA, un d'ells serà el catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Queralt. Queralt ja ha col·laborat amb ERC en el passat, per exemple a l'hora d'abordar debats com el de la reivindicació de l'amnistia.

Així ho van decidir els congressos territorials del partit i ho haurà de ratificar el consell nacional d'Esquerra que se celebra aquest divendres i que també haurà de donar l'aval al fitxatge d'Álvaro. Tot plegat, just després que, aprofitant la incorporació de Jordà a l'expedició a Madrid, el president Pere Aragonès hagi aprofitat per remodelar el Govern i renovar també, amb perfils polítics, les conselleries d'Educació i Territori, ara en mans d'Anna Simó i Ester Capella.

stats