Eleccions generals

Jordà serà la número dos d'ERC el 23-J i Aragonès haurà de remodelar el Govern

El president canvia la consellera d'Acció Climàtica en ple combat contra la sequera

2 min
Gabriel Rufián, Oriol Junqueras i Teresa Jordà aquest dissabte.

BarcelonaMalgrat que en un primer moment va descartar remodelar el Govern com a resposta als mals resultats d'ERC a les eleccions municipals, finalment el president Pere Aragonès haurà d'acabar fent canvis a l'executiu. El motiu és que ERC ha decidit que la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, sigui la número dos a la candidatura de les generals rere el cap de llista, Gabriel Rufián. Ho ha anunciat el president del partit, Oriol Junqueras, al consell nacional d'Esquerra d'aquest dissabte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Jordà ha guanyat molta rellevància pública els darrers mesos perquè és la consellera encarregada de combatre la sequera. De la seva conselleria han sortit les principals mesures i també les negociacions amb els grups de l'oposició, que no sempre han acabat bé. Fonts del Govern defensen que enviar-la a Madrid no és un pas enrere, sinó un "encàrrec" del mateix president. Malgrat que Aragonès la considera de la seva màxima confiança, s'ha decidit que és la millor opció per fer de tàndem amb Rufián el 23 de juliol.

Que Jordà és propera al president de la Generalitat ho demostra el fet que ella va ser l'única consellera d'ERC del Govern de Quim Torra que Aragonès va mantenir quan es va posar al capdavant de l'executiu. La resta de consellers republicans en van quedar fora. Jordà tanca d'aquesta manera una trajectòria de cinc anys al Govern (2018-2023) i torna a fer les maletes cap a Madrid. La seva anterior etapa política va ser precisament com a diputada al Congrés entre el 2011 i el 2018 en representació de la província de Girona. Anteriorment, havia estat alcaldessa de Ripoll (2003-2011).

Lluita contra la sequera

Segons indiquen fonts del Govern, el que no té decidit Aragonès és si remodelar el Govern de manera immediata o esperar-se al 24 de juliol, un cop s'hagin celebrat les eleccions generals. "El president decidirà quin és el millor moment", assenyalen. El que és clar és que el relleu de Jordà li permetrà donar un impuls renovat a la lluita contra la sequera, més encara quan totes les previsions diuen que, malgrat les últimes pluges, la situació es pot complicar al setembre.

Junqueras ha estat l'encarregat de defensar l'elecció del tàndem Rufián-Jordà davant els consellers nacionals, assegurant que representen una combinació de "gestió i combat al carrer". “Rufián és qui més i millor ha defensat Catalunya enfront de governs del PP i qui més ha donat la cara en contextos extremadament difícils, i Jordà encarna tots aquests valors”, ha proclamat. Per ser candidats oficialment, Jordà i Rufián hauran de ser ratificats definitivament per un nou consell nacional, en aquest cas divendres vinent. Allà també s'acabarà de definir la resta de la candidatura.

El president d'ERC també ha aprofitat el discurs d'avui per assenyalar la importància de les generals del mes vinent: "En aquestes pròximes eleccions ens hi juguem tant que ens ho juguem gairebé tot". Ho ha dit en al·lusió a Catalunya i la lluita contra l'extrema dreta, però també serviria per parlar del futur del seu partit. ERC vol deixar enrere el mal regust de les municipals i s'haurà de recuperar en un temps rècord. En aquest sentit, que la CUP hagi decidit presentar-s'hi no l'ajuda.

stats