El post 23-J

La llista de condicions de Puigdemont que té "la mateixa veracitat que la mort de José Luis Perales"

El líder de Junts desmenteix que s'hagin marcat els punts clau de la negociació

2 min
El president, Carles Puigdemont, va rebre Pedro Sánchez al Palau de la Generalitat.

BarcelonaQuin és el preu acceptable per Junts per investir Pedro Sánchez? Les negociacions amb el PSOE no han començat formalment encara, però els juntaires ja han dit qui hi tindrà la veu cantant: Carles Puigdemont s'implicarà personalment en les converses i marcarà la línia a seguir. Segons el diari Abc, la llista de condicions de Junts ja està definida –a partir de propostes que portaven al programa electoral– i és molt més concreta del que es podria esperar en aquest moment. Una llista, la del diari, que el mateix Puigdemont considera que té "la mateixa veracitat que la mort de José Luis Perales".

El rotatiu monàrquic, que no inclou en les exigències ni l'amnistia ni l'autodeterminació, explica que al traspàs de Rodalies i de l'aeroport del Prat s'hi afegeixen també la gestió dels Paradors Nacionals en territori català, del Consorci de la Zona Franca i de la Seguretat Social, l'impuls a les seleccions esportives catalanes, l'eliminació del deute del FLA i la incorporació de l'ordinalitat en el model de finançament, a més de la gestió de l'Ebre i l'oficialitat del català al Congrés de Diputats i a Europa. Tot plegat, una "trola" amb més capacitat inventiva que la de ChatGPT, en opinió de Puigdemont.

De fet, l'expresident de la Generalitat ha volgut comparar la portada de l'Abc amb un text generat per intel·ligència artificial. Els dos textos s'assemblen com un ou a una castanya i Puigdemont considera que és el de ChatGPT el que s'ajusta més a la realitat: "Diàleg i negociació per resoldre el conflicte polític; amnistia; referèndum d'autodeterminació; millora del finançament; i reconeixement internacional del dret a l'autodeterminació de Catalunya".

Més enllà de la broma, des de Junts són conscients de la importància dels seus vots, que definiran si hi ha nou govern a Espanya o si es repeteixen les eleccions generals. De contactes ja n'hi ha hagut, almenys amb ERC, amb qui s'explora un front comú per la investidura, malgrat que Puigdemont vol mantenir intacta la seva capacitat de negociació sense lligar-se a les condicions dels republicans que, ara per ara, semblen bastant més assumibles per al PSOE.

Per si hi ha algú que no ha entès la comparació de Puigdemont entre la portada de l'Abc i la mort de José Luis Perales, el mateix cantautor ho explica en aquest vídeo des de Londres.

Tot apunta que les negociacions per la investidura de Sánchez seran llargues. De moment, d'aquí a nou dies es configura el Congrés i Junts haurà de prendre una primera decisió: donar la presidència de la cambra baixa a un representant del bloc progressista o abstenir-se i que sigui per al PP. Fonts del partit expliquen a l'ARA que encara que acabessin votant a favor del candidat socialista, el gest no implicaria que s'apropessin al PSOE, sinó que s'hauria de llegir com un veto al PP en una votació que, a diferència de la d'investidura, no es pot ajornar. De moment, els socialistes ja han ofert grup parlamentari propi tant a Junts com a ERC, tot i que sobre el paper no compleixen els requisits per tenir-lo.

stats