Eleccions generals

Manual per interpretar els resultats d'aquest 23-J

Unes eleccions a tot o res a l'Estat i una nova oportunitat per mesurar forces a Catalunya

5 min
logos

Madrid / BarcelonaEl PP té coll avall que sortirà guanyador aquest diumenge –totes les enquestes, menys la del CIS, així ho apunten–, però la incògnita d'aquesta nit electoral no és menor. Sumaran les dretes o encara hi haurà una escletxa per a la reelecció de Pedro Sánchez? Tots els partits es posen a examen aquest 23-J i des de l'ARA us oferim un manual per poder llegir-ne els resultats.

Guia pràctica per entendre els resultats aquest 23-J

Espanya

PSOE

L'únic resultat positiu per als socialistes seria acostar-se als 120 diputats i sumar amb Sumar, valgui la redundància, fins als 160. Aquest resultat evitaria d'entrada la majoria absoluta PP-Vox i obriria les opcions d'una investidura de Sánchez anant a buscar els vots d'ERC, el PNB i EH Bildu. Si la coalició PSOE-Sumar es queda més lluny de la majoria absoluta podria intentar un megapacte "Frankenstein", com li agrada dir a la dreta, amb moltes altres forces polítiques, entre elles Junts. El pitjor escenari seria baixar fins al centenar de diputats i veure com les dretes sumen una còmoda majoria absoluta al Congrés.

____________________________________________________________________

PP

El PP somia arribar als 160 diputats en solitari i convèncer Vox o el PSOE perquè s'abstinguin en una investidura d'Alberto Núñez Feijóo. No seria l'escenari òptim per als populars, però si es queda amb 140-150 diputats, com apunten la majoria d'enquestes, tindria probablement al seu abast la Moncloa. Això sí, havent de pagar un preu superior a l'extrema dreta, a qui podria acabar situant al govern. Guanyar amb 120-130 escons i veure com l'esquerra manté el govern seria, en canvi, tot un fracàs.

____________________________________________________________________

SUMAR

L'escenari ideal per a la candidatura encapçalada per Yolanda Díaz seria arribar o fins i tot superar els 40 escons –Podem, Més País i Compromís en van obtenir 38 ara fa quatre anys– i ser tercera força al Congrés, però sobretot poder sumar amb el PSOE per continuar governant. Si es queda amb entre 30 i 35 escons salvaria els mobles, però podrien no ser suficients per seguir a la Moncloa. Baixar dels 30 seria un resultat molt dolent per a la confluència.

____________________________________________________________________

Vox

Més de 50 escons significaria un resultat espectacular per a l'extrema dreta, perquè, d'una banda, hauria esquivat el vot útil cap al PP i, de l'altra, hauria sumat prou per forçar els populars a formar un govern de coalició. Aconseguir entre 30 i 50 escons (fa quatre anys en van aconseguir 52) deixaria un regust agredolç a Vox, però milloraria si hi ha govern de dretes a l'Estat. No entrar a l'executiu espanyol i quedar-se amb menys de 30 escons seria una molt mala notícia per a Vox.

Catalunya

PSC

Catalunya és l'esperança de Pedro Sánchez per mantenir la presidència. El PSC hauria de guanyar les eleccions i distanciar el PP el màxim possible: només en una de les nou ocasions en què han distanciat el PP en 10 o més diputats no han acabat a la Moncloa. Una victòria insuficient a Catalunya perquè el PSOE governi a Espanya és un escenari probable, però no desitjat, i el fracàs es consumaria en cas que les crides al vot útil no funcionin i els socialistes catalans guanyin per la mínima o quedin segons al Principat.

____________________________________________________________________

ERC

El 2019 van guanyar dues vegades les eleccions al Congrés i fer-ho una tercera vegada seria tot un èxit per als republicans, que venen d'una forta patacada a les eleccions municipals. Salvarien els mobles si queden segons i continuen veient Junts pel retrovisor, en la pugna directa que mantenen per l'hegemonia dins l'independentisme. Si es veuen superats per Junts (i pel PSC) saltaran les alarmes al carrer Calàbria i també al Palau de la Generalitat, que hauran de fer mans i mànigues per aconseguir l'estabilitat política a Catalunya.

____________________________________________________________________

JxCat

Superar els 8 diputats del 2019 ja seria un triomf per a Junts, a qui les enquestes no vaticinen un creixement en aquestes eleccions generals. Perquè la sensació fos d'èxit, però, necessitarien superar ERC. De fet, fins i tot en el cas de perdre suport a les urnes, quedar per davant dels republicans ja seria acceptable per a la candidatura que lidera Míriam Nogueras. Baixar i perdre contra Esquerra seria demolidor per al futur immediat del partit, que ja ha patit una important pèrdua de poder després de les eleccions municipals.

____________________________________________________________________

PP

Algunes enquestes els situen en la lluita per la segona posició, que el PP no ha obtingut mai a Catalunya. Arribar als 8-10 diputats (en va aconseguir només 2 ara fa quatre anys) ja seria una molt bona notícia per a ells i probablement significaria l'arribada de Feijóo a la Moncloa. Assolir entre 5 i 7 diputats significaria créixer, però la sensació podria ser de got mig buit. Seguir per sota dels 5 escons seria alarmant per a un partit que busca recuperar el seu lloc a Catalunya després d'anys de resultats decebedors.

____________________________________________________________________

Sumar - En Comú Podem

Beneficiar-se del vot dual de partits com ERC i la CUP i aconseguir millorar els 7 diputats del 2019 seria un gran resultat per a Sumar a Catalunya. En canvi, repetir el resultat o fins i tot perdre algun escó deixaria preocupada la direcció d'un partit que ja prepara el relleu d'Ada Colau després d'haver perdut l'alcaldia de Barcelona.

____________________________________________________________________

CUP

Revalidar els dos diputats de Barcelona i aconseguir-ne un tercer a Girona aniria fins i tot més enllà de les expectatives de la CUP, que es presenta per segona vegada a les eleccions generals. Mantenir-se al Congrés, encara que sigui amb un únic diputat, justificaria l'aposta del partit en aquests comicis, i perdre la representació a la cambra baixa els obligaria a fer una reflexió sobre la seva utilitat en eleccions d'aquest tipus.

____________________________________________________________________

PDECat

Arribar al Congrés quan totes les enquestes els juguen en contra seria un èxit inesperat, i més si aconseguissin ser decisius en una hipotètica investidura, fos de Sánchez o de Feijóo. Quedar-se sense representació, en canvi, els deixaria fora de totes les cambres legislatives –ja no són al Parlament– i amb només tretze alcaldies i 187 regidors al Principat.

____________________________________________________________________

Vox

Créixer a Catalunya i ser decisius a l'Estat és el que busca l'extrema dreta. Ara bé, Vox és conscient que el PP li fa de tap, i mantenir els dos diputats del 2019 seria un resultat acceptable si a Madrid les coses van millor per a Santiago Abascal. Perdre vots i diputats al Principat seria molt negatiu per a Vox, a qui se li presentava un clima propici per fer un salt important.

Més informació del 23-J

stats