Eleccions municipals

Dolors Sabater repetirà com a candidata de Guanyem Badalona

Mantindrà el càrrec de diputada a l'espera dels resultats de les municipals

3 min
Sabater, durant l'anunci de la seva candidatura

BarcelonaDe candidata de la CUP a les últimes eleccions al Parlament a cap de llista per Badalona. Segons ha pogut saber l'ARA, la diputada dels cupaires Dolors Sabater tornarà a encapçalar la llista de Guanyem Badalona a les pròximes eleccions municipals. Sabater ha estat escollida per consens com a figura principal del projecte amb l'objectiu de plantar cara a Xavier García Albiol, que també tornarà a ser el candidat dels populars i que és el principal favorit a guanyar els comicis. Sabater seguirà com a diputada al Parlament a l'espera dels resultats que obtingui la seva formació a les eleccions, ja que Guanyem Catalunya permet la duplicitat de càrrecs, a diferència de la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sabater, que ja va ser alcaldessa entre el 2015 i el 2018, ha dit que torna per “posar l’Ajuntament al servei del poble i de la transformació que necessita la ciutat” i per "trencar amb l’actual etapa de foscor, frustració, desànim i desencís”. Sense citar-lo directament, la ja candidata també s’ha referit al duel polític amb Albiol i ha afirmat que en els pròxims comicis Guanyem serà “la millor recepta per aturar el feixisme i el racisme”, però ha fet una crida a la responsabilitat a la resta de forces d'esquerra per unir esforços per evitar que el cap de llista dels populars torni a governar. “Hi ha partits que no sempre han estat en aquest camí. Nosaltres som aquí i ens posem un cop més al servei d’aquestes aliances”, ha subratllat.

Sense experiència prèvia en el món de la política, Sabater va encapçalar a les eleccions del 2015 la coalició que integren la CUP, Podem i Procés Constituent, que amb cinc regidors es va convertir en la segona força del consistori per darrere del PP, que en va obtenir deu. La suma de l'esquerra i el vot favorable del regidor de CDC li van permetre, però, ser escollida alcaldessa. Sabater va formar govern en minoria amb ERC i ICV, però el 2018 va perdre l'alcaldia perquè no va superar la qüestió de confiança que va vincular amb l'aprovació dels pressupostos. Els socialistes, que havien donat suport a la investidura de Sabater, van retirar-li la confiança argumentant que no s'havia mantingut neutral davant del procés sobiranista. La moció de censura que va presentar el socialista Àlex Pastor va acabar prosperant el juny del 2018 amb el suport del PP i Cs.

A les següents eleccions municipals, Guanyem Badalona i ERC van concórrer plegats i van aconseguir set regidors, mantenint-se com a segona força del consistori, per darrere del PP, que va millorar els resultats sumant-ne un més. Després de tenses negociacions, Sabater va retirar la seva candidatura al ple d'investidura amb la voluntat d'evitar que Albiol fos proclamat alcalde automàticament per ser el candidat més votat, i va facilitar amb el seu vot la reelecció del fins llavors alcalde Àlex Pastor.

La dimissió de Pastor i la moció de censura a Albiol

Arran de la dimissió de Pastor com a alcalde després d'haver estat detingut pels Mossos el 21 d'abril del 2020 per conduir amb símptomes d'embriaguesa i saltar-se el confinament decretat per la pandèmia, es va convocar un nou ple d'investidura per escollir el seu successor el 12 de maig del 2020. L'enèsim desacord entre les forces d'esquerres, especialment entre Guanyem, el PSC i ERC, cap dels tres candidats a l'alcaldia –Albiol, Sabater i Guijarro– va obtenir la majoria necessària per ser investit. Tal com estableix la llei, el candidat de la llista més votada a les eleccions del 2019, que era Albiol, va ser proclamat automàticament alcalde. Ara fa un any, l'oposició a Badalona va posar punt final al mandat d'Albiol a la ciutat. Esquitxat per l'aparició als papers de Pandora, que el vinculaven a una societat al paradís fiscal de Belize, els 16 vots del PSC, Guanyem, els comuns, ERC i JxCat van permetre aprovar una moció de censura per fer-lo fora de l'alcaldia i situar Guijarro al capdavant del consistori. 

Sabater ja no va viure aquella moció de censura perquè que va ser escollida candidata dels cupaires a les eleccions catalanes del 14-F després de l'acord subscrit entre la CUP i Guanyem Catalunya, la plataforma que aplega diferents candidatures municipalistes, i va deixar de ser regidora a l'Ajuntament abans del ple de constitució del Parlament, on la candidatura conjunta va obtenir nou representants. Ara reprèn la cursa per l’alcaldia de la seva ciutat i al maig encapçalarà per tercer cop consecutiu la llista electoral de Guanyem Badalona.

stats