Eleccions municipals

Anna Erra: “És millor ser al govern de la Diputació de Barcelona i marcar el nostre estil”

Alcaldessa de Vic (JxCat)

3 min
L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, fotografiada al consistori

És el segon mandat d’Anna Erra (Vic, 1965) com a alcaldessa de Vic. La també diputada i vicepresidenta de Junts té majoria absoluta, però el 2023 no es presentarà.

Per què no repeteix?

— Sempre havia pensat que la política municipal és per un temps i quan vaig arribar d’alcaldessa tenia clar que era per vuit anys. Cal renovar i el meu relleu és Albert Castells.  

També es retira de diputada?

— Per a mi va lligat. La meva intenció és acabar la legislatura i després tornar a la meva escola de Vic. 

La candidata d’ERC diu que no ha estat a Vic perquè és diputada. 

— Sempre he tingut molt clar que per sobre de tot soc alcaldessa i he sigut a tot arreu. Poques vegades veig algú de l’oposició. A més, crec que al Parlament hi ha d’haver alcaldes perquè donen la visió territorial. 

Quin és el projecte més important per a vostè d’aquest mandat? 

— Hem anat fent el que havíem dit que faríem: la gran obra d’aquest mandat és la biblioteca, d’estil nòrdic, on hi haurà equipaments municipals, es podrà estudiar, fer música (...) És un lloc on volem que passin coses. A més, es troba en un lloc emblemàtic per a Vic, perquè és on hi va haver l’atac terrorista a la ciutat.  

Per què s’està produint un augment dels delictes a Vic, sobretot de narcotràfic. Què està passant?

— No tenim un problema d’inseguretat i tampoc és un tema de presència policial, però sí que ens preocupen els casos reincidents. Es tracta de persones joves i ja hem treballat amb les famílies i les escoles, tot i que quan són casos de drogues ja ens és més complicat. 

Quin és el principal repte de Vic en els pròxims quatre anys?

— Continuar creixent molt en la ciutat universitària; treballar per millorar les connexions i la mobilitat de la ciutat, en especial la línia R3; l’escola de segones oportunitats per oferir formació en l'àmbit comarcal, i la retenció de talent. Vic està creixent, ve molta gent per treballar de la comarca i també gent gran perquè hi ha més serveis. 

Va ser la segona més votada al congrés de Junts, per davant de Laura Borràs. Com ho ha llegit?

— Jo continuaré sent al partit malgrat que deixi l’alcaldia i el Parlament. El reconeixement que em va donar és per refermar que Junts ha de ser un partit fort en el món municipal. 

Tem un pacte a la contra de l’oposició per propiciar un canvi?

— L’amenaça de l’oposició és que si sumen, ens trauran. Per això demano a la ciutadania de Vic que, si està més o menys contenta, doni el màxim de confiança a Junts. 

És partidària que prevalgui l’autonomia local a l’hora de pactar?

— La primera prioritat han de ser partits independentistes, però això no vol dir que no es pugui obrir una altra possibilitat a escala municipal. Jo el primer mandat vaig pactar amb Iniciativa i va anar molt bé. 

El pacte de la Diputació de Barcelona amb el PSC ha estat positiu?

— Sí. El fet que Junts hi hagi sigut ha mantingut una vessant independentista i ha ajudat molts municipis, ja que és la gran font de projectes. És millor que hi siguem i marquem el nostre estil. Entenc que es critiqui el pacte a escala nacional, però ho veig dins l’autonomia local. 

I al Govern?

— Es va fer un acord i hi ha un bon equip de consellers. Un cop has fet un pacte no m’agrada constantment posar-hi interrogants. Crec que ens hem de mantenir durant el temps que vam donar la paraula, fer una avaluació i treballar amb els socis els incompliments.

stats