Eleccions municipals

La primera 'fake news' de la campanya

Un debat organitzat per Verificat avalua en directe la veracitat de cadascuna de les intervencions dels candidats

3 min
Els participants al debat i la taula on hi havia els verificadors de totes les dades

BarcelonaLa disposició de l'espai ja no és l'habitual de qualsevol debat electoral. Hi ha les cadires per als candidats dels set partits que ara tenen representació a l'Ajuntament de Barcelona i, just al costat, una taula amb tres defensors de la veritat, una mena de tacañones que revisen totes les dades exposades per detectar-hi mentides. O exageracions, que són un clàssic de qualsevol acte electoral, però que haurien de quedar fora del d'avui que, organitzat per l'agència de fact-checking Verificat i l'associació juvenil que prepara els debats electorals de la UPF, es presentava com el primer debat lliure de mentides.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'entrada, una exposició de sinceritat: l'organització ha demanat a tots els partits que facilitin amb temps les dades que voldran fer servir per anar-les contrastant i també els ha posat a disposició una pàgina web amb xifres fiables de Barcelona. Però no tots els partits han tingut la mateixa diligència a l'hora d'aportar aquesta informació. L'organització agraeix a ERC i els comuns que ho lliuressin tot amb una setmana de marge, i deixa clar que els altres partits han anat més justos i han sigut més escarransits en les respostes, especialment el PP, que va passar les dades el dia abans. I que, de fet, també hi ha confirmat el representant a última hora: Tomás Ragué, el número vuit.

El PSC hi ha enviat l'onze (Xavier Marcé) i Valents ha canviat de plans i en lloc del número dos ( Albert Guivernau) hi ha enviat la número sis, Paula Añó que, si es permet l'espòiler, és qui ha fet activar més vegades els verificadors. I qui s'ha endut l'únic desmentiment en ferm de la taula.

Ha obert foc Jordi Martí (número dos de BComú), prudent amb les dades i acostumadíssim a ser el portaveu del seu partit en els més moments més espinosos. I ho ha fet per radiografiar la situació econòmica de la ciutat i intentar desmentir el "mantra" que l'equip de Colau es carregaria l'economia, i amb dades verificades com que la ciutat té la taxa d'atur més baixa de Catalunya i l'Estat. "Tot correcte", segons els verificadors. També Ester Capella, número tres d'ERC, ha defensat les diferències de model entre Barcelona i Madrid sense faltar a la veritat. I Victòria Alsina, de Trias per Barcelona, ha superat sense problemes el primer examen de la veritat amb la seva crítica a l'alcaldessa Ada Colau per no haver mantingut relacions bilaterals amb altres ciutats catalanes. Però la cosa s'ha animat quan ha arribat el torn de la representant de Valents que, en la que podria ser la primera fake news de la campanya, ha dit que la renda de zones com Pedralbes multiplica per set, per sis o per cinc la de barris de Ciutat Vella o Nou Barris.

Desconcert a la taula dels tacañones. Aquesta dada no formava part de la informació facilitada i demanen més temps per verificar-la. Al cap d'una estona confirmen que la xifra era (una mica) exagerada i que la renda més alta d'un barri multiplica per quatre la més baixa, segons les últimes dades disponibles. Si es mira el detall: el barri més ric és el de les Tres Torres, que té 3,9 vegades més renda que el de Ciutat Meridiana, el més pobre. S'ha de dir en defensa de la candidata que si la comparació es fa per seccions censals, la més rica multiplica per quasi sis la més pobra, que és al districte de Sant Martí (no era cap dels exemples citats).

Les xifres de la violència masclista

Qui torna a donar feina a la taula és la representant de Ciutadans, Marina Bravo, que es nota que mentre parla ja veu que està entrant en un terreny de xifres poc conegudes. Ho fa per criticar el pobre percentatge d'habitatge públic de Barcelona, que situa en el 2%, en comparació amb el de Viena, que situa en ..."potser en el 15%". "El 30%", la corregeix Jordi Martí, i la taula de verificadors es compromet a solucionar el dubte en les pròximes hores. Les següents polèmiques tornaran a portar la firma de la representant de Valents que, per atacar polítiques feministes del govern de Colau, acaba defensant que més del 90% dels espanyols no ha pegat, ni pegarà mai una dona: "No podem estigmatitzar els homes per ser homes". Un percentatge que la taula no ha trobat, d'entrada, la manera de contradir, però que conclou que no hi ha dades que puguin sostenir i que, per tant, no és ajustat.

Els verificadors no s'han activat quan el socialista Xavier Marcé ha dit que no veia cap "contradicció" en el fet que el cap de files del seu partit, Jaume Collboni, deixés l'Ajuntament per fer campanya. Ha dit que va ser "una manera intel·ligent de resoldre el conflicte". I la màquina de la veritat ha deixat continuar el joc. L'acte ha acabat amb deures per als verificadors, que en directe ja han comprovat un centenar de dades, i que hauran de verificar detalls com la xifra de Mossos desplegats a Barcelona, les dades d'execució del pla de Rodalies o la recaptació dels peatges per oferir veredictes clars.

stats