La gent gran podrà sortir de les residències per anar a votar

La Generalitat adverteix que no s'aprofiti la sortida per dinar amb la família

3 min
Residència Ors de Barclona. Pere Virgili

BarcelonaFa mesos que la majoria no trepitgen el carrer i la família només pot visitar-los amb comptagotes, però el dia de les eleccions la gent gran podrà sortir de les residències per anar a votar. Així ho estableix una circular que el departament de Salut va enviar dijous als centres, i en la qual enumera un seguit de mesures que s'hauran de prendre per evitar un possible contagi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per exemple, la circular diu que és "imprescindible" que la persona gran que surti a votar porti una màscara FFP2 i signi un document de declaració responsable. Així mateix, es recomana que no faci servir el transport públic per desplaçar-se al col·legi electoral, que vagi amb la papereta preparada des de la residència i que no toqui cap objecte mentre sigui fora i, si el toca, que es netegi les mans de manera immediata amb gel hidroalcohòlic. A la tornada al centre haurà de rentar-se les mans i canviar-se de roba –que s'haurà de rentar a 60 graus centígrads–. A més, el personal haurà de desinfectar amb lleixiu el calçat i la cadira de rodes, en cas que n’utilitzi una. I molt important: s'adverteix que no s'aprofiti la sortida per votar per dinar amb la família.

La realitat és molt diferent

"Que vagin al col·legi electoral amb la papereta ja preparada és complicat perquè a les residències no hem rebut paperetes", declara el doctor Vicente Botella, president de la patronal Unió de Petites i Mitjanes Residències (Upimir), que considera que una cosa és la teoria i una altra de molt diferent la pràctica. També recorda que el departament de Salut facilita mascaretes FFP2 per al personal de les residències però no per als usuaris, així que si algú vol anar a votar la família l'hi haurà de proporcionar. I no cal ni parlar de la feina afegida que suposarà per a les residències que la gent gran surti a votar. I no és que els centres s'oposin al dret a vot, aclareix el doctor Botella, sinó que estan farts que des de la Generalitat cada vegada se'ls demani que facin més i més.

Un exemple: Natàlia Sánchez Faure és infermera a la residència Jubany, de Barcelona, on actualment viuen 38 persones grans. Des de fa poc més d'una setmana les residències han de fer proves d'antígens als familiars que hi van de visita. "La Generalitat diu que els familiars es poden prendre la mostra i fer-se la prova ells mateixos. ¿Però com puc deixar que algú que no en té ni idea agafi el tubet i posi el reactiu?", es pregunta Sánchez Faure, que, com el doctor Botella, opina que les recomanacions del Govern estan molt bé sobre el paper però és difícil fer-les realitat.

Sánchez Faure també ha de fer proves PCR de diagnòstic del coronavirus a tots els treballadors de la residència un cop cada quinze dies, prendre la temperatura als residents diàriament, omplir infinitat de formularis i registres que abans no existien, fer consultes telemàtiques amb metges especialistes perquè ara es recomana que les persones grans de les residències evitin anar a visitar-se a un CAP o a l'hospital, i donar suport emocional als residents, perquè si no poden estar amb les famílies algú ha d'omplir aquest buit. En definitiva, ha vist com la seva feina s'ha anat estirant com un xiclet. "No m'importa treballar el que calgui", aclareix. El problema és que mentre fa tot això no atén els usuaris, no fa la seva feina d'infermera.

La Generalitat no prohibeix que les persones grans facin sortides curtes de les residències, per exemple per anar a passejar amb la família. Però això sí, ho desaconsella per activa i per passiva. A la pràctica ningú surt, afirma el doctor Botella. Què passarà el 14 de febrer? El president d’Upimir explica que algunes persones grans –“molt poques”– ja han votat per correu després que les seves famílies presentessin un certificat mèdic que demostra que estan ingressades en una residència. El dia de les eleccions, vaticina el doctor, poques aniran a votar, i si ho fan serà més per voluntat de la família que seva.

stats