Política 23/10/2020

ERC afronta la precampanya amb 4 punts d'avantatge sobre JxCat i amb l'independentisme per sota del 50%

L'enquesta del CEO pronostica que Vox irromprà al Parlament amb entre 4 i 6 escons

Quim Bertomeu
4 min
El vicepresident Aragonès i els diputats independentistes aquest dimecres al Parlament

BarcelonaLes eleccions catalanes seran, entre altres coses, un duel entre els dos socis de Govern, ERC i JxCat. I ara mateix, en aquesta pugna, els republicans parteixen amb un cert avantatge. Aquesta és la fotografia que fa l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, que pronostica entre 35 i 36 escons per al partit d'Oriol Junqueras i entre 31 i 32 per al de Carles Puigdemont. En total, Esquerra té ara mateix quatre punts de marge en estimació de vot: 23,4% a 19,4%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La precampanya electoral va quedar oficiosament inaugurada dimecres passat, quan es va confirmar des del Parlament que es posava en marxa el compte enrere per a unes eleccions que, si la pandèmia no ho impedeix, se celebraran el 14 de febrer. ERC i JxCat ja saben que, amb les dades demoscòpiques actuals, seran un cara a cara aferrissat. Respecte al mateix baròmetre de fa tres mesos, els republicans han eixamplat una mica l'avantatge -llavors la diferència era només d'un punt-, però tots els actors en disputa saben que ningú podrà cantar victòria fins a la nit electoral. I davant d'aquestes dades, una certesa anticipada: la campanya electoral es percebrà, de nou, com a decisiva.

La demoscòpia també ratifica un canvi de lideratge en el constitucionalisme. Si no canvien gaire les coses, la patacada de Cs serà una de les notícies del dia dels comicis. El CEO li pronostica una caiguda de més de la meitat de diputats, i passaria dels 36 a 16 o 17. Aquesta circumstància faria emergir el PSC com a principal força no independentista del Parlament. Els de Miquel Iceta no aconseguirien capitalitzar tota la caiguda de Cs, però sí que podrien passar dels 16 diputats actuals a 24 o 25. Insuficient per articular una alternativa de Govern i encara molt lluny dels millors anys del socialisme català, però suficient per deixar enrere definitivament els anys més difícils del partit.

El president del grup de Cs, Carlos Carrizosa, intervé al ple sobre la monarquia

La resta de partits de l'hemicicle no superarien els 10 escons. D'aquest grup, potser el més rellevant seria la irrupció de Vox a la cambra catalana. El partit d'ultradreta, que ja té candidat -l'actual diputat al Congrés Ignacio Garriga-, aconseguiria entre 4 i 6 parlamentaris. El CEO també detecta l'estancament dels comuns, que es quedarien igual o guanyarien el novè diputat, i augura que tant la CUP (6-7 parlamentaris) com el PP (7-8) podran exhibir alguna alegria la nit electoral i tindran més parlamentaris que ara, però encara lluny de les seves èpoques daurades, no tan llunyanes.

Majoria independentista

Amb aquests números la majoria independentista al Parlament es mantindria sense gaires problemes. De fet, en la franja alta de l'estimació, ERC i JxCat sumarien 68 escons i, per un sol diputat, no necessitarien la CUP per investir un president. Si cauen per sota d'aquesta xifra, la investidura tornaria a estar per tercera legislatura consecutiva en mans dels cupaires. En qualsevol cas, segons el CEO, la majoria dels tres partits es mouria en una forquilla d'entre 72 i 77 diputats, que els permet pensar que tot seguirà igual a la cambra catalana.

Ara bé, de l'enquesta també cal destacar-ne que la participació baixaria fins al 65% i que l'independentisme no superaria el llindar del 50% del vot en els comicis i es quedaria en un 47,7% de suports. És una dada destacable, ja que les forces independentistes s'han fixat com a objectiu inajornable superar aquest 50%. Sobretot ERC i JxCat, que es troben immersos en un debat sobre què caldria fer si s'assoleix aquest fita. Segons l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, si tot es manté igual l'independentisme haurà d'esperar a unes altres eleccions per conquerir aquest cim, que no ha aconseguit mai.

Pandèmia

El proper president de la Generalitat serà d'ERC o de JxCat, i això que els catalans no estan gaire satisfets amb la gestió que han fet de la pandèmia. Segons la mateixa enquesta, els ciutadans puntuen amb un 4,87 sobre 10 la feina feta per l'executiu català. Tampoc aprova el govern espanyol, que es queda amb un 4,15. En canvi, els catalans es mostren especialment satisfets amb el seu personal sanitari (9,19), els treballadors del transport i l'alimentació (8,76) i els científics (8,12). També treuen bona nota els docents (7,40) i la policia (6,53). Els polítics tornen a suspendre (3,46).

Al Congrés tot seguiria igual

A nivell estatal no hi ha eleccions convocades ni en l'horitzó, però no se sap mai tenint en compte la falta de suports parlamentaris estables que té el govern espanyol del PSOE i Podem. En l'hipotètic cas que hi haguessin comicis al Congrés i al Senat, a Catalunya tot es mantindria més o menys igual. ERC guanyaria les eleccions generals a Catalunya per tercera vegada consecutiva i podria sumar un o dos diputats més, fins als 14 o els 15. El PSC seguiria en segona posició i JxCat en tercera.

Aquesta enquesta del CEO s'ha fet a partir d'una mostra de 1.500 catalans amb un marge d'error de +-2,53%. El treball de camp es va fer entre el 29 de setembre i el 9 d'octubre, és a dir que va començar just un dia després que Quim Torra fos inhabilitat pel Tribunal Suprem.

stats