Política 16/12/2014

ERC vol tenir data electoral abans del debat en comissió dels pressupostos del 2015

Els republicans esperen que Mas fixi data electoral abans del debat definitiu dels pressupostos, previst pels dies 4 i 5 de febrer, perquè més enllà d'aquesta data faria inviables les eleccions abans de les municipals

Ara
2 min

Barcelona"Esperem, que abans del 19 de gener tinguem clara data d'eleccions, no per fer un canvi de Govern, sinó per fer un canvi d'Estat. El diputat portaveu d'ERC en matèria pressupostària, Pere Aragonès, s'ha mostrat convençut que el "gest" que van anunciar ahir renunciant a vetar el tràmit dels pressupostos de la Generalitat pel 2015 ha de facilitar un acord al més aviat millor perquè el president de la Generalitat, Artur Mas, convoqui eleccions. En declaracions a Catalunya Ràdio, Aragonès ha alertat que si els comicis no fossin convocats fins a tenir tancat el debat pressupostari -debat en comissió la setmana del 19 de gener i votació definitiva al ple el 4 i 5 de febrer-, les eleccions serien inviables abans de les municipals, un escenari que rebutgen tant ERC com l'ANC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat republicà ha seguit apostant per una pròrroga pressupostària perquè el govern sortint de les plebiscitàries tingui marge per fer uns comptes destinats a l'objectiu de l'eventual legislatura constituent de 18 mesos i orientats a bastir totes i cadascuna de les estructures d'Estat necessàries per fer viable una eventual Catalunya independent. "La voluntat és no posar més llenya al foc sinó facilitar els acords", ha argumentat Aragonès, que ha defensat que evitant el veto d'entrada al tràmit pressupostari hagués bloquejat la negociació Mas-Junqueras.

Sense negociació formal

Aragonès ha emplaçat CiU a reprendre la negociació formal dels comptes de la Generalitat i del procés electoral que ha de permetre obtenir un mandat democràtic sobre la independència. Perquè segons el republicà, no hi ha converses formals amb el Govern des del 4 de novembre.

"ERC facilita acords rellevants perquè el país pugui aconseguir la independència", ha indicat Aragonès, que ha recordat que ja no es tracta de millorar els pressupostos autonòmics en funció de qui governi, sinó de resoldre el problema pressupostari fonamental: la manca de sobirania. "El problema no és si els pressupostos els fa CiU o ERC, sinó la manca de sobirania per fer-los". Pere Aragonès ha alertat que els comptes que ha presentat el conseller d'Economia Andreu Mas-Colell, preveuen 2.500 milions que han d'arribar d'una negociació amb l'Estat que ha considerat que és impossible, i més en un any en què el PP es juga el poder estatal i autonòmic.

A més, el portaveu d'ERC en matèria pressupostària ha negat que una pròrroga dels comptes -temporal, fins que s'iniciï la legislatura constituent- sigui sinònim de sacrificar la segona paga extra dels funcionaris i renunciar a inversions, com ha assegurat per activa i per passiva el Govern.

Davant la proposta del coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, de construir un gran pol de les esquerres catalanistes per construir una alternativa progressista de govern, Aragonès ha respost que ERC comparteix bona part del full dels ecosocialistes però considera que les propostes d'Herrera no són "aplicables" en l'actual marc autonòmic. Aragonès ha demanat a Herrera que es posicioni a favor de la independència de Catalunya perquè, segons ell, l'única manera de reduir les desigualtats de la societat catalana és atorgar "plena sobirania" als catalans. "Amb la petita caixa d'eines que té la Generalitat, les propostes de Joan Herrera no poden ser aplicables", ha assenyalat.

stats