ERC obre la negociació pels pressupostos amb la Moncloa sense descartar l'esmena a la totalitat

La protecció del català a l'audiovisual i el compliment dels acords previs, condicions per avalar la tramitació dels comptes

3 min
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns en roda de premsa

BarcelonaSetmana decisiva per als pressupostos de l'Estat. Quan falten quatre dies per decidir si presenta una esmena a la totalitat, ERC ha anunciat aquest dilluns l'obertura de la negociació amb la Moncloa i manté que, ara per ara, no descarta rebutjar-los. La setmana passada ja hi va haver una reunió i contactes informals entre el govern espanyol i els republicans, els quals van fixar les condicions "imprescindibles" per donar llum verda a la tramitació dels comptes de Pedro Sánchez. Segons ha explicat en roda de premsa la portaveu del partit, Marta Vilalta, cal que d'aquí a divendres hi hagi un compromís per complir els acords assumits per als pressupostos del 2021 i que es garanteixi el blindatge del català a la llei de l'audiovisual, una condició fixada ja divendres pel president Pere Aragonès.

"Estem esperant resposta. Depèn de com vagin les pròximes hores i dies veurem quins són els nostres passos, i ara mateix no descartem la presentació d'una esmena a la totalitat", ha afirmat Vilalta, insistint que "la pilota és a la teulada" del govern estatal i que és allà on ara toca "moure fitxa". Respecte a la primera de les condicions, Vilalta ha explicat que cal "passar comptes" del pacte que ERC va tancar amb el PSOE per als pressupostos del 2021, repassar quins són els incompliments i veure com es poden complir. En definitiva, una posada al dia del pacte de l'any passat i tenir la certesa que s'avança. Pel que fa a la protecció del català a l'audiovisual, una demanda que la Moncloa ha refredat les últimes setmanes, els republicans confien que hi hagi un nou esborrany de la norma o, com a mínim, un compromís polític que garanteixi les quotes de doblatge i producció reclamades per la Generalitat.

Aquestes dues, ha explicat Vilalta, serien les condicions "de mínims" per generar un "clima de confiança" i evitar que Esquerra hi presenti una esmena a la totalitat. Si finalment opta per aquesta via, encara hi hauria la possibilitat de retirar-la abans del debat al Congrés, que tindrà lloc els dies 3 i 4 de novembre. La Moncloa, en tot cas, tindria com a màxim deu dies de marge per satisfer les demandes d'ERC si vol comptar amb el seu suport. "Cal generar un clima favorable per poder emprendre la resta de la negociació", ha reiterat la portaveu republicana, que ja ha avançat que els avenços en la taula de diàleg o qüestions com el traspàs de Rodalies seran altres temes que es plantejaran en les converses si finalment els comptes salven el primer escull al Congrés.

Junts decidirà dijous la seva posició

Qui tampoc descarta de moment l'esmena a la totalitat arran de l'"immobilisme" de la Moncloa és Junts per Catalunya, que prendrà una decisió dijous en una reunió extraordinària de l’executiva en què participaran la líder a Madrid, Míriam Nogueras, i el cap de files al Senat, Josep Lluís Cleries. La portaveu del partit, Elsa Artadi, ha retret al govern espanyol que en les converses que tenen en marxa no es comprometi a fer arribar a la Generalitat el fons covid, establir mecanismes per garantir l’execució dels pressupostos –per exemple, amb el compromís de traspassar diners a la Generalitat a través de bestretes si no arribava a temps amb l’execució de la inversió– o a blindar el català a la llei audiovisual, en la línia del que demana ERC.

Artadi ha admès que a Junts són "escèptics" respecte a la possibilitat que hi pugui haver un acord, tot i que negociaran fins a última hora per veure si hi ha un canvi de guió del PSOE i Unides Podem. "Veiem poca predisposició en general [...] Estan acostumats que se’ls aprovin les coses amb poca exigència", ha reblat la també líder de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, en un dard a Esquerra. De fet, ha tornat a insistir en bastir un "front comú" al Congrés per tenir "més força" de cara als pressupostos. Segons el seu parer, els del 2022, amb les eleccions espanyoles el 2023, són l'última oportunitat de l’independentisme per collar el PSOE. Tot i que ERC ha esquivat fins ara la coordinació a Madrid, Artadi ha assegurat que detecta un "gir" en els republicans perquè demanen "contrapartides" als socialistes. El que decideixin els dos partits de cara a divendres serà un indicador de si els socis de Govern a Catalunya caminen o no cap a la unitat al Congrés de Diputats. Fins ara no ha sigut així.

stats