ELECCIONS 20-N
Política 21/11/2011

Espanya es rendeix al PP el 20-N i Catalunya se'n desmarca

Els electors catalans donen per primer cop en unes espanyoles a Catalunya la victòria a CiU, que haurà de gestionar l'excepció catalana. L'altra excepció ha estat el País Basc, on s'ha imposat la coalició abertzale Amaiur

M.colomer
2 min
Rajoy tindrà mans lliures i dues pedres a la sabata

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Tot segons el guió. El PP ha arrasat a Espanya, on Mariano Rajoy ha obtingut una majoria absoluta més gran fins i tot que la de José María Aznar el 2000. Amb 186 diputats, Mariano Rajoy ha aconseguit el millor resultat que ha fet mai el PP en democràcia. Una majoria absoluta, però, que els populars hauran de gestionar amb més cautela que mai, amb Europa i els mercats a l'aguait. Als populars no se'ls ha resistit pràcticament cap dels feus històrics del socialisme espanyol. Només a la circumscripció de Sevilla ha mantingut el primer lloc. A la resta, fulminat. Així, el PSOE d'Alfredo Pérez Rubalbcaba, amb 110 diputats s'ha enfonsat a les pitjors cotes de la seva història. Per sota dels 125 diputats de Joaquín Almunia del 2000. Per sota, fins i tot, dels 118 de les primeres eleccions, el 1977.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les excepcions parlen català i èuscar

Però en el mapa peninsular, dos territoris s'han desmarcat de l'onada blava: Catalunya i el País Basc. A Catalunya, la federació nacionalista CiU, encapçalada per Josep Antoni Duran i Lleida, ha derrotat al PSC per primera vegada en unes eleccions espanyoles, i ha obtingut els 16 diputats del 1996. Carme Chacón esperava mantenir el primer lloc a Catalunya per rebre l'impuls que li permetés iniciar l'assalt al lideratge del PSOE, si bé ara ho tindrà més complicat. En canvi, ERC haurà de patir fins al recompte de l'últim dels vots per cantar victòria i consolidar el diputat de Girona (el tercer de la coalició independentista), que es disputa frec a frec amb el PSC. Amb el 99% escrutat, ERC retenia el diputat gironí, amb 200 vots d'avantatge respecte del PSC. El diputat de Girona val or per ERC, perquè li permetria exhibir els resultats com un aval al nou rumb estratègic que ha pres la nova direcció. Al País Valencià, Compromís portarà el nacionalisme valencià per primer cop al Congrés espanyol de la mà de Joan Baldoví.

Al País Basc, la coalició abertzale Amaiur ha capitalitzat els rèdits del procés de pau i el cessament de les armes d'ETA i ha guanyat les eleccions, amb 7 diputats (6 a Euskadi i 1 a Navarra). Els abertzales han avançat el PNB, que es queda amb 5 diputats i han derrotat a les urnes a PSE i PP a Euskadi. Una victòria que els abertzales ja interpreten com el preludi de la de les autonòmiques basques previstes, en principi, pel 2013.

stats