Política 29/02/2020

EUiA queda fora dels comuns

EUCat, la federació d'IU a Catalunya, celebra avui la seva assemblea fundacional i quedarà integrada a Catalunya en Comú

Mireia Esteve
3 min
EUiA queda fora dels comuns

BarcelonaL'Auditori de Cornellà ha acollit aquest dissabte l'assemblea fundacional d'Esquerra Unida de Catalunya (EUCat), la federació catalana d'Esquerra Unida (IU), per acordar els fonaments del nou partit. Una formació que quedarà, de facto, integrada a Catalunya en Comú. Així, en el document fundacional, al qual ha tingut accés l'ARA, que està previst que aprovin aquest matí els membres de la nova formació, explica que EUCat "continua apostant per Catalunya en Comú com a projecte estratègic unitari de les esquerres transformadores" i, a més, assegura que el partit "treballarà per articular millor Catalunya en Comú al territori i sectorialment". D'aquesta manera, EUCat passa a substituir EUiA en el si dels comuns i la formació de la qual forma part l'actual diputat d'ERC, Joan Josep Nuet, queda automàticament fora de la formació que dirigeix Ada Colau.

De fet, fonts dels comuns asseguren que EUCat ja neix dins els comuns i que l'assemblea d'aquest dissabte serveix per formalitzar-ho. En les eleccions del 10 de novembre, Catalunya en Comú ja no va renovar la coalició amb la seva formació, tal com havien firmat en els anteriors comicis. EUCat neix del trencament entre les dues faccions que integraven EUiA, sobretot per les discrepàncies organitzatives en la relació amb IU i també en clau sobiranista.

Durant l'acte d'avui el portaveu del comitè de coordinació d'EUCat, José Montero, ha celebrat que "s'ha recuperat aquesta organització" -en al·lusió a EUiA- que, segons ell, va ser "segrestada". Sota el lema "Seguim fent camí en comú", la nova formació ha expressat la voluntat de "donar continuïtat política i organitzativa" a la majoria que prové d'EUiA. El portaveu d'EUCat, que també és alcalde de Montornès del Vallés, ha celebrat haver "recuperat" el partit després del segrest que va patir per part de la direcció d'EUiA. Montero ha acusat la direcció d'EUiA de "deslleial" i d'haver fet servir "mètodes antidemocràtics i antiestatutaris" amb la intenció de "segrestar l'organització" per haver perdut els debats sobre la posició nacional.

Fa mig any el líder d'IU, Alberto Garzón, va decidir que el seu partit deixava en suspens les seves relacions amb EUiA per la vinculació de Nuet amb ERC i, a conseqüència d'aquesta decisió, els crítics amb l'actual diputat republicà van crear un nou "paraigua jurídic" del partit a Catalunya per "continuar amb el funcionament de l'organització fins que es recuperi la democràcia interna a EUiA", van explicar en aquell moment a l'ARA fonts del sector crític. Així, el juliol de l'any passat Garzón ja va participar en la primera assemblea que van celebrar els que aquest dissabte formalitzaran la creació d'EUCat. El líder d'IU, de fet, torna a Catalunya aquest matí per participar en l'assemblea fundacional del que serà la federació catalana del partit que dirigeix.

Sobre la fundació de EUCat, el ministre, que ha estat present a l'acte, s'ha mostrat orgullós: "Culmina un procés tempestuós, que ha culminat amb èxit, amb una sala plena", i ha felicitat els assistents i als que han portat endavant aquest projecte tot i que els últims anys hagin estat especialment difícils a Catalunya. "La lluita de EUCat és imprescindible", ha destacat Garzón, que ha posat en valor la humilitat de la formació i l'alt nivell de consens que calia per passar pàgina, i ha subratllat que són un instrument de gran capital polític i imprescindible per a transformar la societat.

Solució en clau federal

En el document que han aprovat aquest matí, EUCat, de la qual forma part l'actual portaveu dels comuns, Joan Mena, defensa una solució "en clau federal" al bloqueig polític que viu Catalunya. Defensen que "tots els pobles de l'Estat tinguin dret a decidir lliurement el seu futur", però que la tria no se centri només entre "independència o recentralització", sinó que "s'hi obri pas una nova proposta d'encaix acordat entre les diferents nacions i regions d'un Estat federal plurinacional, pluricultural i plurilingüe".

A més, el nou partit també presenta IU com un "referent polític a l'Estat" amb qui comparteix "projecte federal, valors i principis". Una relació que posava en dubte l'actual direcció d'EUiA perquè considerava que no es respectava l'autonomia estratègica i política d'EUiA. De fet, quan IU va decidir trencar relacions amb EUiA, el sector afí a Nuet va censurar la decisió i, en un comunicat, va assegurar que representava la "incomprensió del que passa a Catalunya: que Catalunya és un subjecte polític, i que les propostes polítiques per a Catalunya s’han de debatre i elaborar a Catalunya".

stats