La Fiscalia Europea vol investigar el germà d'Ayuso pel contracte de les mascaretes

Anticorrupció no accepta que es faci càrrec de tota la investigació

2 min
Isabel Díaz Ayuso

MadridLa Fiscalia Europea ha reclamat investigar el contracte de les mascaretes del govern de la Comunitat de Madrid, en què va participar el germà de la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso. Així ho ha traslladat la institució europea a la Fiscalia Anticorrupció, segons ha avançat El Mundo i ha confirmat l'ARA. El ministeri públic espanyol ja té oberta una investigació en aquest sentit des del 22 de febrer per saber si es va cometre algun delicte en l'adjudicació d'aquest contracte, pel qual el germà d'Ayuso es va embutxacar 55.580 euros (més IVA) per comprar mascaretes a la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia Europea vol saber si s'ha comès un delicte de malversació, tenint en compte que les mascaretes es van pagar amb fons europeus Feder i que, per tant, són de la seva competència. En el decret del 22 de febrer, en què la Fiscalia Anticorrupció obria la investigació, indicava que a priori no hi veia indicis de cap dels delictes que els denunciants (Més Madrid, PSOE i Unides Podem) havien posat per escrit: malversació, tràfic d'influències, prevaricació i negociacions prohibides als funcionaris. Fonts d'Anticorrupció apunten a l'ARA que la Fiscalia Europea pot obrir una investigació per esbrinar si s'ha comès un delicte de malversació perquè és competent per investigar tots els delictes que puguin afectar els "pressupostos i interessos financers de la Unió Europea". I, en aquest sentit, Anticorrupció té el "deure lleial" de col·laborar-hi.

Ara bé, el ministeri públic espanyol s'oposa a permetre que la Fiscalia Europea investigui també els altres delictes que han denunciat els grups d'esquerres de l'Assemblea de Madrid perquè considera que no tenen a veure amb els interessos de la Unió Europea, sinó que afecten els "interessos" de l'administració madrilenya, segons apunten les mateixes fonts. "Està en qüestió el correcte funcionament de les institucions públiques", afegeixen. Per dirimir aquest debat, el fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, ha plantejat un conflicte de competència a la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, que ha convocat per al dilluns 28 de març una reunió de la junta de fiscals de sala per prendre una decisió. És a dir, si accepten o no que la Fiscalia Europea també assumeixi la investigació de la resta de delictes.

Ayuso diu que només falta que s'hi pronunciï l'ONU

Després de conèixer la notícia, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, també ha fet una valoració de la qüestió i s'ha preguntat "a qui li interessa" que es fiscalitzi tant la qüestió. "Després de tants organismes, només falta l'ONU per pronunciar-s'hi", ha afirmat en una compareixença aquest matí a Brunete. Ayuso ha recordat que la cambra de comptes, la intervenció general de la Comunitat de Madrid i la comissió de contractacions de l'Assemblea de Madrid no han vist irregularitats i ha celebrat que Anticorrupció hagi "deixat clar que no hi ha delicte", per bé que manté la investigació oberta.

stats