Política 13/09/2017

La fiscalia ordena als Mossos que detinguin els alcaldes que col·laborin amb el referèndum si no van a declarar

El ministeri públic també demana a les policies locals que intervinguin en els preparatius de l'1-O

Pau Esparch
3 min
Més de 500 alcaldes de Catalunya van donar suport al referèndum de l'1-O en un acte l'1 de juliol a la UB

BarcelonaEl fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha enviat aquest dimecres una ordre per demanar als fiscals en cap de les províncies de Catalunya que citin a declarar els més de 700 alcaldes que cediran locals per celebrar l'1-O. Maza ha advertit els Mossos d'Esquadra que si els batlles no compareixen els detinguin. El ministeri públic ha reclamat que els alcaldes declarin com a investigats per la seva "cooperació" en l'organització del referèndum. També aquest dimecres, la fiscal en cap de Barcelona, Ana María Magaldi, ha ordenat a les policies locals catalanes que, actuant com a policia judicial, intervinguin en els preparatius de l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'ordre de Maza, dirigida als fiscals en cap de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, ha precisat que davant la gran quantitat de municipis implicats en la col·laboració de l'1-O, es prioritzin els ajuntaments amb més població. La fiscalia ha demanat investigar els alcaldes que apareixen a la llista que l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha fet pública sobre les poblacions que cediran locals per al referèndum. El ministeri públic ha agafat de referència l'actualització de dimarts a la tarda, en la qual figuren 712 ajuntaments.

Tot i això, en aquesta llista de l'AMI hi falten els municipis que no formen part de l'entitat, encara que hagin anunciat que cediran locals per a l'1-O. Un exemple és Sabadell, que és una de les ciutats més nombroses de les que s'han compromès a col·laborar amb el referèndum. Segons l'ordre de Maza, els ajuntaments implicats representen "un nodrit grup d'alcaldes" que han signat el decret per "posar a disposició del Govern els locals municipals necessaris" per organitzar l'1-O.

Pel que fa a la instrucció de Magaldi, seguint la línia d'intervenció de Maza de la setmana passada, ha demanat als Mossos que facin arribar a tots els caps de les policies locals de Catalunya l'ordre d'actuar per intentar aturar el referèndum. La fiscal en cap de Barcelona ha exigit als cossos policials locals que adoptin "les mesures necessàries" per requisar "els efectes o els instruments destinats a preparar o celebrar" l'1-O com, per exemple, "urnes, sobres electorals, manuals d'instruccions per als membres de les meses, impresos electorals o elements informàtics".

L'ordre de Magaldi també ha reclamat que davant qualsevol actuació dirigida a l'organització del referèndum, les policies locals han d'elaborar el corresponent informe, que han de remetre "amb caràcter urgent" a la fiscalia territorial competent i als Mossos.

Portar els batlles davant la fiscalia

En el cas de la instrucció de Maza d'aquest dimecres, ha especificat que els Mossos, actuant com a policia judicial, portin davant la fiscalia "en el termini més breu possible" els alcaldes que no compareguin després de ser citats a declarar per part del ministeri públic. Ha apuntat que els batlles declararan com a investigats i assistits per un advocat. En la carta, el fiscal general de l'Estat ha destacat que el Govern continua amb els preparatius del referèndum "i exigeix" als ajuntaments que cedeixin locals.

D'aquesta manera, el ministeri públic ha fet un pas més en la lluita per intentar aturar els preparatius de l'1-O. La fiscalia ja va convocar aquest dimarts el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, per comunicar-li l'ordre de Maza d'intervenir per impedir el referèndum. En una reunió de treball, a la qual també van assistir els responsables a Catalunya de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, els va donar a tots i en persona les instruccions de Maza de cara als preparatius de l'1-O.

Després de la reunió, Trapero va traslladar les indicacions de Romero de Tejada a totes les unitats del cos. El major dels Mossos va comunicar, en una nota interna, que la Comissaria General d'Informació centralitza les actuacions relacionades amb la petició de la fiscalia. Es tracta dels agents destinats a intel·ligència en casos com el terrorisme jihadista, l'activitat de grups antisistema o l'extrema dreta.

Instrucció de José Manuel Maza als fiscals de Catalunya per citar a declarar els alcaldes
Instrucció d'Ana María Magaldi a les policies locals catalanes
stats