Cap conseller d'ERC anirà a la manifestació de l'ANC

El Govern admet les "diferències" Esquerra-Junts sobre la Diada però les minimitza

3 min
Imatge del consell executiu d'aquest dimecres.

BarcelonaLa manifestació de la Diada d'enguany ja és oficialment un pols entre l'ANC i ERC de resultat imprevisible. La novetat més destacada d'aquest dimarts és que cap conseller d'Esquerra acudirà a la marxa que organitza l'entitat independentista. Per tant, ja no és només el president Aragonès qui ha decidit no ser-hi, sinó que també seguiran els seus passos la resta de membres republicans del gabinet. La decisió, de retruc, aprofundeix la divisió del Govern sobre aquest tema: els consellers de Junts, amb el vicepresident Jordi Puigneró al capdavant, hi seran tots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han explicat fonts republicanes del Govern, la decisió s'ha acabat de prendre aquesta tarda. De fet, aquest mateix migdia, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, encara no volia aclarir-ho. Ara ja és oficial: els principals representants institucionals d'Esquerra no seran a la manifestació de l'ANC, que des de l'esclat del Procés ha sigut una cita clau de l'Onze de Setembre. Els motius per no assistir-hi, segons expliquen les mateixes fonts, són els que ja havien expressat prèviament el mateix Aragonès i, aquest mateix dimarts, el president del partit, Oriol Junqueras. En resum, que la consideren una manifestació dirigida contra el Govern, els partits i contra una part de l'independentisme.

Ja fa temps que des d'Esquerra es mira amb recel l'ANC, a qui acusen d'haver fet un deriva contra els partits i les institucions pròpia del populisme. El que va acabar d'enutjar els republicans, segons expliquen fonts coneixedores, és el manifest que l'entitat va publicar per aquesta Diada, on s'hi diu que "s'ha acabat esperar res dels partits" i que "només el poble i la societat civil organitzada podran assolir la independència". Amb tots aquests elements sobre la taula –i amb la imatge a la retina dels xiulets que van rebre a la manifestació de l'any passat dirigents com els mateixos Junqueras i Aragonès–, la decisió ha sigut que ni el president ni els consellers hi participin.

Tampoc no es preveu que hi assisteixin els principals representants del partit, com a mínim a jutjar per les declaracions de Junqueras aquest dimarts a SER Catalunya. Endurint encara una mica més el seu discurs contra "una part de l'actual direcció de l'ANC", ha criticat que la manifestació s'ha dissenyat sobretot adreçada "contra els independentistes, o contra molts independentistes o contra la majoria dels independentistes". "Contra el partit majoritari de l'independentisme", ha conclòs, traient pit dels resultats d'Esquerra de l'últim cicle electoral.

L'aposta d'Esquerra d'allunyar-se de l'ANC no és senzilla i s'haurà de mesurar també per com acabi anant la manifestació. Sigui com sigui i per moltes crítiques que hi formulin, els republicans no hi deixaran d'estar representats. Sí que hi anirà, per exemple, l'expresidenta del Parlament i expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que aquest dimarts ha dit a RAC1 que no se sent "exclosa" de la manifestació, però que "entén" que algunes persones s'hi puguin sentir.

Tampoc no és fàcil trencar del tot amb la marxa perquè suposaria una incoherència amb el fet que una de les entitats convocants, l'AMI, està presidida per un alcalde republicà, Jordi Gaseni. Abans de conèixer l'absència dels consellers d'ERC, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, havia intentat rebaixar la tensió a Catalunya Ràdio assegurant que la manifestació "no és en contra de ningú" i que no volia cap "picabaralla" amb Esquerra. Ara, però, ja sembla massa tard perquè hi hagi un armistici d'aquí a diumenge.

L'afectació al Govern

És d'hora per saber quines són les principals imatges que deixarà la Diada, però una ja es pot anticipar: el Govern dividit en un dels actes principals, la manifestació de la tarda. Tot i això, aquest dimarts Plaja ja intentat minimitzar els danys. Ha admès que hi ha "diferència d'opinió" entre ERC i Junts, però ha assegurat que "no passa res" perquè l'executiu treballa "aïllat" d'aquestes problemàtiques. La primera gran prova per mesurar si aquest aïllament és real serà el debat de política general de finals de mes: allà hi haurà votacions clau que exhibiran el grau d'unitat entre els dos socis.

stats