Els consellers de Junts posen el càrrec a disposició del partit

Turull afirma que l'executiva valorarà si s'ha de sortir del Govern i que la decisió s'ha de consultar a les bases

4 min
La cúpula de Junts arriba a la seu del partit per celebrar l'executiva en la qual han d'abordar la crisi de Govern oberta amb la destitució de Jordi Puigneró com a vicepresident del Govern. Imatge del dijous 29 de setembre del 2022

BarcelonaEl cessament del vicepresident, Jordi Puigneró és una decisió encara de conseqüències incertes. Aquest dijous al matí hi ha convocada l'executiva de Junts per valorar quins escenaris s'obren després de la decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb la sortida del Govern sobre la taula. "Amb la decisió d'ahir ens sentim bastant expulsats del Govern", ha admès el secretari general de Junts, Jordi Turull, en una entrevista a RAC1, on també ha explicat que els consellers han posat el càrrec a disposició del partit. "Cada vegada és més difícil reconduir la situació", ha reconegut sense voler avançar escenaris: "S'ha de reunir l'executiva del partit i jo escoltaré".

Turull, que s'ha acabat emocionant al final de l'entrevista afirmant que hi ha el projecte independentista en joc, ha remarcat que Junts actuarà ara "amb el cap i amb el cor", no amb "l'estómac", i ha deixat clar que la decisió que es prengui també s'ha de consultar a la militància.

En un comunicat fet públic a mitjanit, Junts va definir la decisió d'Aragonès "d'error històric" i va tancar files amb Puigneró, que ha estat "lleial" a la institució. Turull, que ha dedicat diversos minuts a parlar de lleialtat, hi ha insistit: "On està escrit que en un govern de coalició els consellers hagin d'explicar al president l'estratègia interna del seu partit? Quan governava Carles Puigdemont o Quim Torra, Esquerra ens explicava les seves estratègies?". Aragonès, que un dia abans havia parlat meravelles de Puigneró, va argumentar que el cessava perquè no li va explicar que Junts obriria la porta a una qüestió de confiança durant el debat de política general. "Van actuar amb nocturnitat i traïdoria", ha opinat aquest mateix dijous la consellera republicana de Presidència, Laura Vilagrà, en declaracions a TV3.

Turull ha explicat que l'apel·lació a la qüestió de confiança va ser un moviment de darrera hora al ple i que es va decidir en petit comitè. Van ser la presidenta del partit, Laura Borràs, i ell mateix els que van demanar a Albert Batet que defensés la idea al ple perquè no els havien convençut les respostes d'Aragonès. Puigneró no sabia si finalment s'exposaria la idea, però estava informat que era una possibilitat i, en canvi, la resta de consellers no en sabien res. "Em poden cessar de vicepresident. El que no cessarà mai és el meu compromís per treballar per la independència de Catalunya", ha expressat a Twitter el mateix Puigneró aquesta matinada. Uns minuts abans l'expresident Carles Puigdemont tancava files amb ell: "La lleialtat que importa és la lleialtat a Catalunya. Puigneró l'ha demostrada sempre. D'alguns altres no podrem dir el mateix quan hagin de deixar el càrrec".

Sortir ja del Govern?

El debat dins de l'executiva de Junts per Catalunya serà interns al llarg d'aquest matí. Hi ha diverses opcions sobre la taula. El sector més dur de Junts, encarnat per l'entorn de la presidenta del partit, Laura Borràs, defensa sortir ja de l'executiu després que el president hagi cessat Puigneró i recorda també que al juliol Esquerra es va aliar amb l'oposició per suspendre la presidenta del Parlament. Per a aquest sector, la decisió s'hauria de prendre aquesta mateixa setmana, ja sigui per decisió de la direcció o a través d'una consulta exprés a la militància. "És molt greu la seva destitució perquè és una decisió unilateral que no té lògica en un govern de coalició", ha dit Borràs en una entrevista a Onda Cero, on també ha descartat proposar-se ella com a número dos de l'executiu: "Vaig decidir no entrar al Govern i ser la presidenta de Junts".

Laura Borràs i Jordi Turull durant el debat de política general.

D'altra banda, el sector més institucional, representat per diversos consellers del Govern, demana que se segueixi el calendari previst i que la decisió es prengui amb calma: que es faci el consell nacional convocat per al mes d'octubre i que després es faci la consulta a la militància. Una manera de refredar el moment perquè es pugui debatre internament amb els quadres del partit què és el que convé més ara a Junts: si quedar-se amb Pere Aragonès escollint un nou vicepresident o trencar la coalició.

La consellera Victòria Alsina, que no és membre de l'executiva però que com el titular d'Economia, Jaume Giró, abandera el sector més pragmàtic del partit, ha fet una piulada demanant "disculpes" a la ciutadania. "Són dies difícils (...). La situació és poc edificant. Tenim l'encàrrec de fer un país capdavanter". De moment, manté la seva agenda malgrat tot el que ha passat: aquest dijous és a Ginebra en un acte sobre drets digitals i lluita contra el ciberespionatge. "Tot el meu agraïment i reconeixement al vicepresident Jordi Puigneró amb qui avui colideràvem un important projecte a Suïssa". Ho farà ella en solitari, perquè el Diari Oficial de la Generalitat ja ha publicat aquest matí el cessament del vicepresident.

ERC descarta eleccions i s'obre a governar en solitari

Mentrestant, Esquerra també ha marcat posició. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat a Catalunya Ràdio que no hi haurà eleccions anticipades: "Amb tota rotunditat ho dic", ha sentenciat, deixant clar que "el Govern continuaria" encara que Junts n'acabés sortint. Esquerra, doncs, ja s'obre a governar en solitari, malgrat que la consellera de Presidència també ha assegurat que no és el seu desig. "El conjunt dels consellers estem ara en la línia de treballar per tal de tancar aquesta situació i recuperar la confiança", ha dit. Els números no surten d'entrada: sense Junts, els 33 diputats d'ERC haurien de buscar altres aliances i només sumarien de la mà del PSC.

En relació amb el cessament de Puigneró, Vilagrà ha assegurat que "a ningú li agrada haver arribat a aquest punt". "Em sap greu personalment, la situació no és agradable per a ningú i així l'hi vaig expressar al mateix Puigneró. Tinc empatia màxima amb la situació, però alhora el bé comú fa ara hàgim de posar els valors per davant", ha conclòs.

stats