Lambán planta Aragonès per les "importants diferències" en l'enfocament dels Jocs d'Hivern

El Govern considera una "irresponsabilitat" suspendre la reunió de demà a Balaguer i avisa que continuarà treballant en la candidatura

3 min
El president de l'Aragó, Javier Lambán (dreta), reunit dimarts amb el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco (centre)

BarcelonaPlantada del president de l'Aragó, el socialista Javier Lambán, a Pere Aragonès per la pugna en el lideratge dels Jocs d'Hivern del 2030. El president de la Generalitat s'havia de reunir aquest divendres a Balaguer amb el seu homòleg aragonès per abordar, entre d'altres, els preparatius de la candidatura olímpica als Pirineus, però Lambán ha decidit anul·lar la cita aquest dijous a la tarda argumentant que hi ha "importants diferències" en l'enfocament del projecte, un inesperat entrebanc en el camí per fer realitat els Jocs. "Es considera que és millor ajornar-la per no fer cap pas enrere en un projecte que beneficiarà tot el territori dels Pirineus", ha explicat el govern de l'Aragó en un comunicat. La decisió arriba un dia després que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, es reunís a Barcelona amb el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, per mirar de trobar un consens. El Govern, però, va refermar-se, en la trobada, en la voluntat de ser el pal de paller de la candidatura, una posició que no comparteixen l'Aragó, el govern espanyol i tampoc el COE, que reclamen condicions d'igualtat en l'organització dels Jocs.

Tot i que era el tema central de la reunió, fonts governamentals de la Generalitat qualifiquen d’“irresponsabilitat” que Lambán –que al matí apostava per "reconduir" el desacord– hagi focalitzat la trobada en els Jocs i declini així abordar altres qüestions que afecten “la vida i el dia a dia” dels ciutadans de Catalunya i l’Aragó. En un comunicat, Presidència recalca que “es tractava de la primera trobada entre els dos presidents, amb diverses qüestions sobre la taula derivades del veïnatge entre els territoris, com els serveis compartits, els fons Next Generation, temes relacionats amb el sector industrial i el sector agroalimentari, així com la pandèmia i la sortida sanitària, social i econòmica de la mateixa”.

Malgrat el xoc per “qüestions formals i de contingut”, segons ha apuntat el govern de Lambán, l’executiu aragonès assegura que “continuarà treballant” amb el president de la Generalitat perquè “com més aviat millor” es pugui celebrar la reunió de manera “satisfactòria”. “A l’espera dels resultats de la consulta al territori i dels treballs tècnics, Catalunya continuarà treballant”, ha respost al seu torn Presidència en el comunicat. De fet, a l’espera de com es resol la votació a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran –que el Govern garanteix que serà vinculant tot i l’oposició del COE a una consulta de sí o no–, la candidatura ja està molt elaborada a nivell tècnic. La comissió encarregada de decidir la seu de cada disciplina i altres detalls dels Jocs, on estan representades totes les parts, preveu haver enllestit la seva feina a finals de març o principis d’abril, i l’acord en aquest terreny és quasi total.

El conflicte, doncs, passa per definir qui porta el pes de la candidatura i, en conseqüència, amb quin nom se la bateja. El Govern voldria el protagonisme en tots dos aspectes, així com incloure Barcelona en la denominació dels Jocs, cosa que el Comitè Olímpic Internacional veu amb bons ulls. La plantada de Lambán, amb tot, afegeix llenya al foc, evidencia les diferències polítiques en l’enfocament del projecte i augura que el camí fins a un acord que satisfaci totes les parts no serà fàcil. L’última paraula la tindrà el COE, que reclama que cap territori predomini sobre un altre, però el Govern aspira a guanyar el tour de force.

stats