Ciutadans

El guru econòmic de Ciutadans, Luis Garicano, deixa la política

Centrat els últims anys en la direcció de la delegació del partit al Parlament Europeu, havia rebutjar ser a l'executiva

3 min
Luis Garicano i Inés Arrimadas aquest dissabte a Barcelona

BarcelonaEl guru econòmic de Ciutadans en l'etapa d'Albert Rivera, Luis Garicano, es va anar distanciant del funcionament intern del partit des del moment que l'exlíder taronja va decidir no pactar amb el PSOE després de les eleccions de l'abril del 2019. En els últims anys, com a eurodiputat del partit, s'havia centrat en la direcció de la delegació europea de Cs a Brussel·les –va renunciar a entrar a l'executiva–, però aquest dimecres ha anunciat que també deixa el seu escó a l'Eurocambra i la política activa. La seva marxa se suma als múltiples comiats a què Cs ha assistit des que ha entrat en fase de decadència. Amb tot, segons fonts del partit, es mantindrà com a afiliat.

Garicano marxa per incorporar-se com a professor a la Universitat de Colúmbia (Nova York). En un vídeo que ha penjat al seu compte de Twitter s'acomiada reivindicant el seu pas per l'Eurocambra, on Cs forma part del grup Renew Europe, i assegura que la seva vocació és l'educació. En un comunicat, Cs diu que la plaça de professor suposa una "extraordinària oportunitat": "Una evidència més que el projecte liberal està format per persones amb talent i una trajectòria valuosa, reconeguda i exemplar fora de la política". Fonts de la formació recalquen que feia temps que estava "de sortida", encara que es va quedar al partit per mostrar "suport" a la nova direcció d'Inés Arrimadas.

En una entrevista a El Confidencial, Garicano assegura que "de cap manera" la situació de declivi de Cs "ha sigut clau" en la seva decisió: "Ciutadans està intentant la seva refundació i els desitjo tota la sort del món". De fet, insisteix en "l'error clau" de Rivera de negar-se a pactar amb el PSOE. "Vaig demanar a l'executiva que es reconsiderés aquesta decisió, però aquesta posició va perdre", explica: "Aquesta és la història i no la podem canviar. Va ser una tragèdia per a Espanya".

Garicano va ser el fitxatge estrella de Rivera per desenvolupar el programa econòmic del partit a les eleccions del 2015 i el 2016, en el moment d'expansió de la formació al conjunt de l'Estat. Va treballar al costat de Toni Roldán, que va ser diputat al Congrés i portaveu d'economia –tots dos provenien de la London School of Economics–, fins que Roldán va deixar el partit descontent pel rumb de Rivera: "¿Com superarem la confrontació de vermells i blaus si ens convertim en blaus?", va qüestionar llavors. No va ser l'únic. També van abandonar el partit l'eurodiputat Javier Nart i el fundador de Cs Xavier Pericay, unes baixes també crítiques amb Rivera que es van produir abans de la patacada de les generals i d'una nova onada de fugues internes. Dels crítics amb Rivera van aguantar Garicano i Francisco Igea, exvicepresident de Castella i Lleó, que es va presentar contra Arrimadas a les primàries del partit i ha passat a formar part de l'executiva en una de les últimes decisions preses per la nova líder per intentar fer remuntar Cs. En aquella contesa, Garicano no va voler fer campanya per cap dels dos.

La decisió del fins ara eurodiputat arriba en un moment d'extrema delicadesa per al partit taronja, que després de quedar-se sense representació a Andalusia ha anunciat un procés de refundació que podria passar fins i tot per canviar de nom. L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), publicat aquest dimarts, els dona només un 1,7 en intenció de vot, i per tant ara mateix tampoc obtindrien representació al Congrés.

stats