CAP AL 20-N
Política 05/10/2011

ICV salva l'aliança amb EUiA en tancar una "coalició tècnica " amb IU, però farà campanya per Equo

Els ecosocialistes mantenen el segon lloc a la llista, tot i que es comprometen a cedir un escó al Congrés o al Senat si obtenen dos diputats

Roger Tugas
1 min
Herrera (ICV) i Miralles (EUiA) en la valoració dels resultats de les eleccions del 28-N.

BarcelonaDivendres s'acaba el termini per pactar les coalicions electorals pel 20-N i just avui dimecres ICV i EUiA han signat un acord que desencalla unes negociacions obertes des de feia setmanes. Segons el pacte, els ecosocialistes han accedit a tancar una "coalició tècnica" a nivell estatal amb IU, tal com reclamava el seu referent català, però això no els compromet a formar grup parlamentari amb ells passat el 20-N, ja que "no pressuposa cap compromís postelectoral". D'aquesta manera, IU comptabilitzarà els vots que obtingui ICV-EUiA a Catalunya, però la formació que liderarà Joan Coscubiela podrà fer campanya per Equo, el seu referent estatal, o fins i tot integrar-se al seu grup al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La segona exigència que EUiA posava sobre la taula per tancar una coalició –i ratificada ahir dimarts en consell nacional–, però, no es complirà. Reclamaven el número dos de la llista, que ocuparà la portaveu ecosocialista, Laia Ortiz. Queda per resoldre en aquest sentit un serrell, i és que EUiA –que col·locarà Joan Josep Nuet com a tercer a la coalició– demana ostentar dos anys un escó al Congrés, si se n'obtenen només dos –ara en tenen un–. Si es compleix aquest supòsit, ICV proposa cedir-los-hi un escó entre un i dos anys, però aquest podria ser al Congrés o al Senat, "en el marc de redefinició i revalidació de la coalició ICV-EUiA a Catalunya".

D'aquesta manera, EUiA aconsegueix mantenir la coalició estatal amb IU, però ICV reté el número dos de la llista i la llibertat per relacionar-se amb Equo. Fons ecosocialistes s'han mostrat satisfetes amb l'acord i subratllen que reforça la "sobirania catalana" de la coalició, ja que la campanya la dissenyaran "en exclusiva" els dos partits catalans.

stats