Illa adverteix ERC que fixar un límit a la taula de diàleg és "fer xantatge"

La CUP avisa que la negociació pot acabar en qualsevol moment

Ara
3 min
Salvador Illa

BarcelonaTant la CUP com Junts han avalat des de l'escepticisme que es doni una oportunitat a la taula de diàleg. Esquerra, amb la legitimitat de ser la força independentista més votada, ha aconseguit convèncer els altres partits per provar la seva via ara mateix predilecta. Junts i la CUP ho han acceptat, però amb condicions. Mentre que les de la formació de Carles Puigdemont encara no han transcendit, les dels cupaires figuren al seu acord amb els republicans i són donar dos anys de marge a la negociació. Concretament, van pactar que passats dos anys la taula del diàleg s'avaluarà i es decidirà si se segueix apostant per aquesta via o s'obe "un nou embat democràtic", tot i que precisen que la negociació pot acabar abans d'aquest període. Aquestes són unes condicions que el líder del PSC, Salvador Illa, veu com un "xantatge". En una entrevista a Efe, el socialista ha dit que creu que no és "acceptable" que si en dos anys no s'ha acordat el que es vol s'aposti per la unilateralitat. "Això no és dialogar, és voler imposar", critica.

No només carrega contra aquest punt de pacte entre ERC i la CUP, sinó que considera que és "un mal acord" que evidencia "una subordinació política, conceptual i fins i tot moral" dels republicans a la formació anticapitalista. En la línia de les últimes setmanes, Illa està sent molt dur amb la CUP, un fet que va verbalitzar en els dos debats d'investidura. "Lliçons, les justes, perquè no hi ha fotos de líders socialistes abraçats i fent-se un petó amb el senyor Artur Mas. Les credencials d'esquerra no es prediquen, es practiquen", va etzibar Illa a la CUP, evocant la imatge de l'abraçada entre l'expresident català Artur Mas i l'exdiputat dels anticapitalistes David Fernàndez després de la consulta del 9-N del 2014.

Sigui com sigui, Illa ha provat aquestes setmanes de fer apropar ERC als socialistes i als comuns i allunyar-los de Junts i la CUP –va proposar a ERC una majoria alternativa que passaria pel suport extern dels republicans a un govern del PSC i En Comú Podem–. En l'entrevista, el socialista segueix aquesta tònica, ja que ha estès la mà a Pere Aragonès per ajudar-lo a reactivar la taula del diàleg. Illa, però, tal com va fer en el segon ple d'investidura, insisteix a desenvolupar una altra taula, dins de Catalunya, on participin els grups parlamentaris.

La CUP avisa que la taula de diàleg pot acabar en qualsevol moment

Mentre el PSC critica el límit de dos anys a la taula de diàleg, la CUP adverteix que la negociació pot acabar en qualsevol moment. "Nosaltres no donem dos anys de marge a la taula", afirma la diputada cupaire Eulàlia Reguant a Europa Press. En aquest sentit, precisa que "com a molt el 2023 s'avaluarà, però si la taula es dona per fallida abans, es dona per fallida abans". El 2023, doncs, el veu com el termini màxim per decidir sobre el futur de la negociació i afegeix que la data no és casual: "Hi haurà eleccions a l'Estat, si no són abans".

Encara que de moment s'aposti pel diàleg, Reguant defensa que el "nou embat democràtic" s'ha de construir des del principi de la legislatura i no a partir del 2023. L'encarregat de fer-ho serà l'estat major, que els antisistema i els republicans van pactar que fos una taula estratègica de nova creació. ERC, però, en la seva particular negociació amb Junts, ha proposat que aquesta taula estigui en el marc del Consell per la República però amb direccions diferenciades. Reguant no s'ha posicionat sobre aquesta qüestió i s'ha limitat a afirmar que el Consell s'ha de reformular perquè no sigui "una eina partidista de Junts".

I és que Reguant és molt crítica amb els de Puigdemont. Assegura que "volen guanyar als despatxos el que van perdre a les urnes" i que encara no han digerit els resultats electorals, una expressió que també va fer servir el republicà Sergi Sabrià. També ha carregat contra la manera de negociar de Junts, que ha titllat de "perversa" per no comunicar fins a última hora la seva aposta per presidir el Parlament. Tot i això, els dards també van dirigits als republicans: "ERC de vegades té la síndrome del germà petit, que no s'atreveix a enfrontar-se al germà gran". Amb tot, Reguant alerta que les relacions entre ERC i Junts són fins i tot pitjors que en l'anterior legislatura i que això es tradueix en "molt poques" negociacions a tres bandes. Concretament, afirma que no s'han reunit tots tres des d'abans de la constitució del Parlament, ara fa un mes.

stats