POLÍTICA
Política 03/04/2013

Una imputació que s'ha fet pregar: els sis passos que han portat Cristina de Borbó fins aquí

La infanta Cristina era l'únic membre de l'antiga junta de Nóos que no havia estat imputat, tot i ser també copropietària d'una de les empreses que haurien servit per desviar fons

Laura Díaz-roig
2 min
Iñaki Urdangarin i la seva dona, la infanta Cristina, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEra l'única dels cinc membres de l'antiga junta de l'Instituto Nóos que no havia estat imputada, a més de ser copropietària, juntament amb Iñaki Urdangarin, d'Aizoon, una de les empreses implicades en el desviament de fons. Tot i que la imputació de la infanta Cristina estava pendent des de feia mesos, ni la fiscalia ni el jutge havien fet el pas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és l'evolució que ha seguit la seva situació en el cas:

  • 5/03/2012: El jutge descarta imputar la infanta. El jutge José Castro va descartar la petició del sindicat Manos Limpias d'imputar la infanta Cristina. Va explicar que, en aquell moment, encara no hi havia prou indicis incriminatoris per fer-ho i que, per tant, "no tindria sentit i només conduiria a estigmatitzar una persona". El jutge també va argumentar que la filla del rei no tenia necessitat d'adonar-se de l'augment del nivell de vida que haurien viscut gràcies a les activitats irregulars del seu marit perquè ja era molt alt.
  • 12/07/2012: L'Audiència de Palma també denega la imputació.Manos Limpias va recórrer la decisió de Castro davant l'Audiència de Palma, que va tornar a descartar la imputació de la infanta. En una interlocutòria molt dura en contra de Manos Limpias la secció segona de l'Audiència va donar la raó als arguments del jutge.
  • 29/01/2013: Castro imputa el secretari de les infantes. La imputació del secretari i persona de confiança de les infantes, Carlos García Revenga, va ser interpretada per molts com un avís a Cristina, però finalment tampoc va suposar ni la seva citació ni la imputació.
  • 23/02/2013: Urdangarin i Revenga intenten desmarcar-la. La infanta Cristina va ser vocal a l'antiga junta de Nóos i l'únic membre que no havia estat imputat. Sí que ho estaven ja Urdangarin, Torres, Revenga i Miguel Tejeiro. De fet, tant Revenga com Urdangarin, que van declarar davant del jutge el 23 de febrer, la van desvincular de qualsevol presa de decisió a Nóos i van assegurar que només figurava a l'entitat per "fer un favor".
  • 27/03/2013: Els nous correus de Diego Torres. Els nous correus entregats per l'advocat de Diego Torres, Manuel González-Peeters –que ha estat dosificant la informació i lliurant-la per capítols-, posaven contra les cordes la infanta i demostraven que, potser, la filla del rei no estava tan al marge de l'activitat de l'Instituto com el seu marit i Revenga, van voler fer creure al jutge. Segons aquests correus, el duc de Palma demanava opinió i informava la seva dona de moltes de les activitats de Nóos.
  • 02/04/2013: El jutge desestima la petició d'anul·lar els correus. Castro va desestimar la petició d'Iñaki Urdangarin d'anul·lar els correus electrònics aportats per Torres. La defensa del duc de Palma n'havia demanat la nul·litat i expulsar-los de la causa a principis de març. A més, en va posar en dubte l'autenticitat i el valor probatori.
stats