Política 11/10/2012

García-Margallo critica el nacionalisme i el compara amb el "nazisme i el marxisme"

El ministre d'Exteriors creu que l'independentisme és "momentani"

Acn
2 min

MadridEl ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha criticat aquest dijous des del Congrés dels Diputats els nacionalismes, i els ha comparat amb "el nazisme i el marxisme". Segons el ministre són tres ideologies que posen "l'individu al servei d'una idea abstracta", ja sigui "la classe al marxisme, la raça al nazisme i el nacionalisme al servei de la nació absoluta". Els ha contraposat a aquelles ideologies que posen l'individu com a "destinatari final" de la política, com fa, ha dit, el seu partit. Margallo també ha afirmat que ell "no és nacionalista" però "sí un patriota" perquè "estima Espanya". García-Margallo ha fet aquestes manifestacions en resposta a les intervencions del diputat de CiU Jordi Xuclà, que ha afirmat que cal que el debat de les pròximes setmanes sigui "respectuós" i ha recordat que els consensos de la transició "han quedat enterrats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant el debat per a la ratificació de l'entrada de Croàcia a la Unió Europea, Xuclà li ha recordat que "hi ha un nacionalisme cívic i democràtic", i "per nacionalisme que sona malament, excloent, el d'un ministre del govern d'Espanya que diu que vol espanyolitzar els alumnes catalans", ha dit en referència a les manifestacions de José Ignacio Wert.

L'independentisme és "momentani"

Margallo ha respost a aquesta intervenció assegurat que el seu govern i el PP "segueixen" tenint la "mà estesa" per "trobar tots els acords que permetin reformar el que calgui reformar dins del pacte de la Constitució".

Segons el ministre al govern espanyol el que li importa és "guanyar-se l'ànim dels ciutadans" que "momentàniament" es puguin "trobar incòmodes en aquest edifici comú on portem vivint 500 anys". Això sí, ha deixat clar que qualsevol canvi ha d'encabir-se a la Constitució.

Tensió amb Posada

Durant una de les intervencions de Margallo el ministre ha protagonitzat un moment de tensió amb el president del Congrés, Jesús Posada. Margallo s'ha queixat de les interrupcions de diputats d'altres grups i dirigint-se al president del Congrés ha assegurat que ell "respecta la llibetat d'expressió i espera que la seva també es respecti".

El Grup Popular li ha aplaudit el gest, però Posada li ha respost ràpidament demanant-li que "es preocupi del seu discurs, que de del control de la cambra es preocupa ell", al què Margallo ha respost " doncs controli, controli".

"No" a l'adhesió de Kosovo a la UE

Margallo també ha afirmat al Congrés que l'Estat espanyol no acceptarà l'adhessió de Kosovo a la UE fins que Serbia no l'accepti. "abans no hi haurà acceptaciuó de Kosovo perquè aquest govern no està disposat a reconèixer una declaració unilateral d'independència contrària al dret intern".

stats