Política 11/08/2019

Els comuns insisteixen en una resposta "inclusiva" a la sentència del Suprem

Albiach demana a Torra que la resolució del judici no obri de nou el camí a la unilateralitat

Europa Press
3 min
Jéssica Albiach, presidenta del grup parlamentari dels comuns

BarcelonaLa líder de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha exigit al president de la Generalitat, Quim Torra, una "resposta inclusiva" a la sentència de l'1-O i no fer-la servir per impulsar un projecte independentista. En una entrevista d'Europa Press, ha recordat que va mantenir una reunió amb el president en què li va traslladar la seva proposta: "No és el moment d'una resposta ni del 47% ni del 50%. Necessitem una resposta del 80, del 90 i, si pot ser, que impliqui el 100% del país ".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una conferència el 2018, Torra va assegurar que hi haurà un altre 'momentum' en què el sobiranisme podrà reactivar una república amb garanties d'èxit, i des de l'independentisme s'albira la sentència com aquest moment, la qual cosa Albiach veu contraproduent per a Catalunya. "Estaríem fent un flac favor al país si s'utilitzés la sentència per intentar tirar endavant un projecte d'alguns partits polítics i no una resposta de país", segons ha apuntat. Els comuns creuen que la resposta a les sentències s'ha de basar en mobilitzacions al carrer liderades per les entitats socials, i "a partir d'aquí, els representants polítics hauran de fer la seva feina".

Aquest treball ha de ser, en primer lloc, seure a la taula de negociació per veure "quina és la sortida dialogada davant del conflicte", tot i que paral·lelament plantegen treballar en una reforma del Codi Penal perquè els delictes de rebel·lió i sedició estiguin limitats a l'alçament violent amb armes. La reforma en què els comuns ja fa mesos que treballen tindria efectes retroactius i permetria que, en cas d'una sentència ferma de rebel·lió i de sedició, els presos independentistes puguin sortir de la presó. Amb tot, Albiach s'ha mostrat prudent i ha assegurat que esperaran que Torra reveli quina resposta vol donar des de la Generalitat, però ha insistit que "seria un error tornar a caure en respostes que s'han demostrat fracassades, com la via unilateral".

Rebuig a un govern de concentració

Sobre la possibilitat plantejada pel vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, de no descartar ni un avançament electoral ni un govern de concentració com a resposta a la sentència, ha replicat que "ells són els primers que saben que unes eleccions no són la resposta". No creu que ERC es cregui la seva pròpia proposta de govern de concentració, perquè ni l'ha transmès: "Quan una força política vol col·laborar amb una altra, el primer que ha de fer no és llançar un titular, sinó posar-se en contacte amb els dirigents de l'altra força".

"De totes maneres, mai estarem en un Govern del qual JxCat i Torra formin part. Si ara mateix les dues forces polítiques que formen part del Govern no es posen d'acord i tenen fulls de ruta diferents, imagina com seria aquest Govern amb quatre forces polítiques que no comparteixen projecte ni horitzó", ha afegit.

Diada "inclusiva"

Albiach ha explicat que els comuns acudiran als actes institucionals de la Diada de l'11 de setembre com han "fet sempre", tot i que valoren celebrar també un acte propi com el que van fer al parc de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet el 2017, al qual va assistir el secretari general de Podem, Pablo Iglesias. La líder dels comuns al Parlament ha demanat una reflexió al voltant de la Diada: "És la Diada dels independentistes i dels no independentistes, i diré més: és la Diada dels independentistes que tenen estratègies diferents". "M'agradaria que tornéssim a treballar i que Catalunya torni a tenir una Diada que sigui inclusiva, transversal i que tothom se la faci seva", ha dit.

stats