Política 09/06/2019

Els comuns votaran a favor de la investidura del republicà Miquel Pueyo com a alcalde de Lleida

L'assemblea del Comú de Lleida segueix "explorant" les vies d'un govern a tres amb ERC i JxCat

Acn
2 min
Els comuns votaran a favor de la investidura del republicà Miquel Pueyo com a alcalde de Lleida

LleidaL’assemblea del Comú de Lleida ha decidit per consens fer alcalde de Lleida el candidat d’ERC, Miquel Pueyo, en el ple d’investidura de dissabte que ve. Aquest ha sigut el punt central de l’assemblea d’aquest diumenge, en què també s’ha decidit favorablement “seguir explorant i negociant” per veure quines són les possibilitats d’un govern "a tres", que també inclogui Junts per Catalunya (JxCat), segons ha explicat la portaveu de la comissió negociadora del Comú de Lleida, Laura Bergés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bergés ha puntualitzat que, tot i tenir "diversitat d'ideologies en aspectes crucials" amb JxCat, cal veure si poden compartir "prou coses" i si l’organització del govern garanteix que hi hagi "prioritats" dels comuns en els seus plans.

Bergés ha explicat que el vot és "favorable al canvi" i permetrà tenir un pacte d’investidura fonamentat en un "acord d’esquerres" que inclourà algunes de les aportacions que fa el Comú de Lleida.

ERC va ser la força més votada el 26-M –el primer cop a la seva història– amb 7 regidors, empatat amb el PSC, i per davant de JxCat, amb 6; Cs, amb 3; els comuns, amb 2, i el PP, amb dos també. Els republicans, doncs, necessiten sumar catorze vots favorables a la investidura de Pueyo i, per tant, el suport dels hereus de CiU és imprescindible per frenar una possible govern unionista entre els altres partits constitucionalistes.

Des del Comú ha parlat també de "coincidències de programa" amb ERC i han assegurat que "cal materialitzar un acord amb ERC de línies generals" en base a aquestes coincidències i "fer públic aquest marc de treball compartit". L’assemblea ha valorat que la ciutat ha decidit que hi hagi un canvi a la Paeria i que la candidatura de Pueyo està treballant amb el Comú de Lleida en aquesta direcció.

En relació a entrar en un govern "a tres" amb JxCat, Bergés ha dit que, tot i tenir “divergències ideològiques en aspectes crucials”, cal veure si aquesta opció garanteix les prioritats del Comú i permet recollir les prioritats de la resta de formacions. El Comú de Lleida es va reunir aquest dissabte amb la llista encapçalada per Antoni Postius.

Bergés ha remarcat que entre JxCat i Comú de Lleida hi ha “distància” en termes de transició energètica, ecologisme i la qüestió nacional. En aquest sentit, la portaveu ha apuntat que l’Ajuntament ha de treballar en termes de "transversalitat i defensa de drets democràtics" i no posar el consistori "al servei de la política de blocs, ni un ni l'altre". Amb tot, la portaveu ha afegit també que amb JxCat poden trobar "punts d’acord", com ja ha passat en els darrers quatre anys de mandat a Lleida. Abans del ple de cartipàs, el Comú de Lleida celebrarà una nova assemblea que preveu concretar si hi ha acord de govern i, en cas afirmatiu, de quina manera.

stats