ASSEMBLEA D'EUIA
Política 01/06/2012

EUiA proposa crear una nova marca política que aixoplugui totes les esquerres catalanes

El futur coordinador general de la formació, Joan Josep Nuet, reclama també revisar la representativitat del seu partit en la coalició amb ICV

Acn
4 min
Joan Josep Nuet, nou coordinador general EUiA

BarcelonaL'únic candidat a la coordinació general d'EUiA, Joan Josep Nuet, creu que ha arribat el moment de crear una nova marca política que englobi totes les esquerres catalanes. En una entrevista a l'ACN, Nuet ha destacat que l'assemblea general d'EUiA d'aquest proper cap de setmana marcarà un calendari d'acció perquè la nova executiva del partit es reuneixi amb organitzacions polítiques, socials i locals per tal d'avançar cap a la creació "d'una nova esquerra política catalana". Una aposta que no va en detriment de la coalició amb ICV, que és "irrenunciable", tot i que segons Nuet caldrà revisar la representativitat d'EUiA, perquè es basa en resultats d'ara fa catorze anys. "No hi haurà organització nacional ni social amb la qual no dialoguem per intentar arribar a acords", explica Nuet, que també afegeix al sac els partits polítics d'abast estatal i local i associacions d'incidència municipal. L'aposta del previsible futur coordinador d'EUiA és la creació d'un gran moviment d'esquerra català que englobi moltes sensibilitats diferents, "sempre en l'àmbit de l'esquerra i l'ecologisme".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La recerca d'aquest nou espai no és incompatible, segons Nuet, amb la coalició electoral que manté EUiA amb ICV. "Ells són els primers amb els quals hem de parlar", ha indicat. De fet, el diàleg amb els socis de coalició ha d'anar més enllà. Per a l'actual responsable d'acció política d'EUiA, cal replantejar la representativitat d'una i altra formació, perquè la distribució actual es basa en els resultats de la darrera vegada que van competir electoralment, l'any 1999, en les eleccions al Parlament, i l'any 2000, en les eleccions estatals. El 1999 ICV va doblar EUiA, i el 2000 la diferència a favor dels primers va ser de més de 30.000 vots, tot i que EUiA va comptar amb l'aixopluc del paraigua d'Izquierda Unida a l'Estat. "No som germans bessons. Tenim una asimetria mesurada en una confrontació electoral des de fa 14 anys, i ara les coses han canviat", afirma Nuet. Tot i això, la coalició és tan "sòlida" que és "impossible" que per un motiu de representativitat es trenqui. "No ho entendríem nosaltres ni el nostre electorat", assegura. Ara bé, des d'EUiA es fomenta la reflexió sobre el canvi del pes de cada formació a la coalició (per exemple, els vuit diputats actuals d'ICV i els dos d'EUiA al Parlament). "A EUiA volem més protagonisme perquè hem treballat molt per la coalició", reclama.

D'aquesta manera, Nuet defensa, d'una banda, l'eixamplament de les esquerres catalanes a partir del creixement de la coalició entre EUiA i ICV i, de l'altra, que el paper que juguin cadascuna d'aquestes formacions sigui més equilibrat. A més, també proposa un canvi de nom per fer més reconeixible la marca política a la ciutadania. "Si trobéssim una o dues paraules que resumissin el que representem, seria un gran avenç", explica. Per a la nova marca política que aconseguís englobar milers de nous ciutadans que se senten d'esquerres, Nuet es fixa en especial en els votants socialistes desencantats, i també en els votants tradicionals dels partits que defensen l'autodeterminació però que han abandonat la lluita social. El futur líder d'EUiA parla d'ERC, amb qui assegura que també es reuniran perquè formi part d'aquesta futura gran coalició de les esquerres. "Parlarem amb ERC perquè no estem proposant que ERC desaparegui, sinó que se sumi al projecte", indica.

Experiment a Izquierda Plural

"El nacionalisme d'esquerres de la Chunta Aragonesista, l'ecosocialisme d'ICV, el federalisme plurinacional d'EUiA i les diferents sensibilitats d'Izquierda Unida" comparteixen grup parlamentari al Congrés dels Diputats. Un "experiment" a petita escala (11 diputats) que Nuet considera que pot ser el precursor d'una gran aliança entre les esquerres a l'Estat. A Catalunya, el paper de construir aquesta gran aliança se l'autoimposa EUiA (amb la connivència del seu soci de coalició, ICV, que també preveu un canvi important a partir de la propera assemblea general). L'objectiu hauria de ser, segons Nuet, la unitat de les esquerres progressistes i ecologistes a nivell català, estatal i també europeu. La clau per a la construcció d'aquest nou espai polític és la gestió de la diversitat sense que ningú imposi la seva visió del món i s'asseguri el protagonisme de tots els membres del moviment. "Per mi hauria estat un error no donar protagonisme a ICV", explica Nuet.

En l'assemblea general d'aquest proper cap de setmana, EUiA comptarà amb la participació de dos referents de la formació a nivell internacional. Dues coalicions d'esquerres que han configurat un espai "progressista" als seus països de referència: Syriza, que té possibilitats de guanyar les properes eleccions a Grècia, i Front de Gauche, que va assolir el 12% dels vots en la primera volta de les passades eleccions presidencials franceses.

Canvi de líder a la 6a assemblea general

Per exigències estatutàries, Jordi Miralles deixarà de ser el coordinador general d'EUiA després de 12 anys. La candidatura de Joan Josep Nuet és, ara per ara, l'única que s'ha presentat per rellevar l'històric dirigent de la formació, tot i que hi ha temps per presentar candidatures fins al mateix dia 3 de juny, quan l'assemblea general escollirà nou líder i nova direcció. Els canvis en el lideratge seran, però, mínims. Nuet recorda que porta "30 anys" fent política amb Miralles i que, en cas de no existir cap mandat estatutari que impedís a Miralles tornar a presentar-se, no haurien competit.

El que Nuet assegura que canviarà seran les formes de fer política, començant pels lideratges. A partir d'ara, la norma no escrita que atorgava a la figura del coordinador general el paper de líder a Catalunya canviarà. Nuet ja ha avançat que continuarà a Madrid i que la figura de portaveu de la formació al Parlament la continuarà desenvolupant Miralles. A més, en cas d'eleccions al Parlament, Nuet no es planteja liderar la llista a Catalunya. "Tenim lideratges naturals", destaca.

Puniet

stats