Política 04/06/2016

Junqueras diu que els dubtes de la CUP són "una qüestió de confiança política"

El diputat de la CUP Benet Salellas demana "generositat" i alerta dels intents d'"apropiar-se del procés"

Ara
3 min
El vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, en una entrevista a l'ACN

Barcelona"Encara hi veig opcions, no sé si moltes o poques", ha dit el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, sobre el marge de maniobra per convèncer la CUP que no tombi els pressupostos. En una entrevista a RAC1, ha assegurat que ara per ara les diferències són més "una qüestió de confiança política" que no pas de partides pressupostàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ha insistit que la Generalitat vol que hi hagi una oportunitat de diàleg i que no acabin tombats amb una esmena a la totalitat. Sobre les tensions amb la CUP, ha assegurat que tenen més a veure amb "l'aplicació del full de ruta" que no pas amb un rerefons econòmic.

"No estem demanant que s'aprovin els pressupostos, estem demanant que es puguin debatre", ha subratllat Junqueras. Ha advertit que, en cas contrari, el Parlament es negaria a si mateix una discussió que és essencial perquè vol dir recursos per fer polítiques socials en matèria d'educació, sanitat i fins i tot accelerar el desplegament de les estructures d'estat, ha repassat.

Hores després el diputat de la CUP al Parlament Benet Salellas ha demanat, en declaracions a TV3, "generositat" en la negociació dels pressupostos de la Generalitat, davant els intents d'"un partit polític o una visió ideològica d'apropiar-se" del procés independentista. Així, ha defensat que tant els anticapitalistes com Junts pel Sí han de ser capaços de trobar la "fórmula" per tirar endavant els comptes de la Generalitat. Per a Salellas s'arribarà a un acord si es treballa "des d'una perspectiva de generositat i de construcció nacional".

De fet, segons el conseller d'Economia, si la CUP no s'avé al diàleg s'acabarà alineant amb forces que també presentaran esmenes a la totalitat per motius totalment diferents i fins i tot "contradictoris". "Per a uns no són prou independentistes i per a d'altres ho són massa; o no són prou socials [per a uns] i ho són massa poc per a d'altres", ha argumentat.

Ha defensat que els comptes que presenta el Govern tenen un marge de maniobra per a la millora de l'entorn econòmic. Sense aquests pressupostos, segons Junqueras, no es podrà mantenir el ritme de desplegament d'organismes com la Hisenda pròpia.

Amb referència a les tensions amb la CUP, el vicepresident ha pres un to conciliador: "La diversitat no ha de ser vista com un enemic de la societat; el repte és com ser capaços de treballar conjuntament".

Per la seva banda, el diputat d'ERC a Madrid Joan Tardà ha exigit responsabilitat a la CUP perquè considera que "a pocs mesos de la desconnexió cal omplir el carburant per arribar" a completar el procés sobiranista i assolir la República Catalana. En un acte a Ciutat Meridiana de Barcelona ha comentat que, malgrat l'esmena a la totalitat que han presentat els anticapitalistes, s'acabarà arribant a un acord. "En l'ADN de la societat catalana hi ha l'acord", ha dit en declaracions als mitjans de comunicació.

Calçada reivindica el pas "excepcional" d'Artur Mas

El cap de llista de CDC al Senat el 26-J, Miquel Calçada, ha carregat contra la CUP, en una entrevista a Europa Press, acusant-la de saltar-se el compromís adquirit amb JxSí per esmenar a la totalitat els pressupostos i li ha recordat el pas al costat "excepcional" que va fer l'expresident de la Generalitat Artur Mas en compliment de l'acord assolit al gener.

Així, ha constatat que Mas és una de les quatre persones imputades pel 9-N, a qui considera que no es posa prou en relleu, com tampoc el seu gest perquè hi hagués Govern. "És com si això hagués desaparegut. És un fet excepcional en un moment excepcional i no ha estat valorat. Fixa't si això és així que hi ha gent que no manté el compromís, i això sí que és trist", ha lamentat amb referència a la CUP.

Arrimadas dóna la mà al Govern si abandona el procés

La cap de files de C's, Inés Arrimadas, ha assegurat que els pressupostos de la Generalitat podrien incloure més recursos a "polítiques socials" i per al foment de l'ocupació si no es destinessin diners a crear "estructures d'estat" o als "xiringuitos polítics".

En una entrevista a Catalunya Informació, recollida per l'ACN, la presidenta del grup parlamentari de C's ha tornat a lamentar que la clau tant dels comptes de la Generalitat com d'una nova convocatòria electoral estigui en mans de la CUP i ha recordat que la seva formació pot anar "de la mà del Govern amb moltes coses", com ara el finançament. La líder de C's ha tornat a carregar contra les "duplicitats" i els "apadrinats" i en canvi ha reclamat "més professors, metges" i funcionaris de carrera.

Arrimadas ha lamentat la "inestabilitat" que produeix la situació dels pressupostos a Catalunya. Assegura que la CUP "fa oposició fins i tot al sistema" i ho distingeix de l'oposició "constructiva" de C's, que assegura que pot entendre's amb el govern de Puigdemont "moltes vegades". En aquest sentit ha posat com a exemple el finançament autonòmic o el corredor mediterrani.

stats