Junts avisa que si ERC prefereix governar amb la CUP ells ho facilitaran i es quedaran a l'oposició

ERC adverteix que ningú els dirà "què han de votar a Madrid"

5 min
El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el presidenciable d'ERC, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu

BarcelonaJunts sacseja les negociacions amb ERC i avisa que, si els republicans prefereixen governar amb la CUP i els comuns, els de Carles Puigdemont no seran un obstacle: "Nosaltres els votarem si és això el que trien", en paraules del secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, en una entrevista a La Vanguardia. És a dir, s'obren a facilitar la investidura de Pere Aragonès i passar a l'oposició. Fonts de Junts apunten que plantejar-se aquesta possibilitat és una reacció directa a les últimes declaracions d'ERC en el sentit que el pacte amb la CUP "no es toca". D'aquesta manera el van protegir els diputats republicans Sergi Sabrià i Marta Vilalta en declaracions a Efe i Europa Press, i la seva contundència ha creat malestar a les files del partit de Carles Puigdemont. La vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, afirma en una entrevista a l'ARA que l'acord de la CUP i ERC no els "interpel·la". Defineix com a "nuclears" per al seu partit elements com la col·laboració público-privada, quan en el pacte dels republicans amb els antisistema s'aposta pel pas d'escoles concertades a públiques o per crear una energètica pública. Aquest diumenge Vilalta ha insistit en el fet que l'acord amb els cupaires és intocable: "La CUP no ha de témer res, és un acord i els acords es compleixen".

Amb tot, davant d'un acord que Junts no es fa seu i que la CUP –ahir van assegurar que si es tocava una sola coma farien un nou debat intern– i ERC volen protegir, fonts del partit de Puigdemont afegeixen que els republicans els estan obligant a presentar un ultimàtum: o Junts o la CUP. Per aquest mateix motiu, al considerar que Esquerra ja ha pactat un programa de govern amb els cupaires, Junts conclou que si prefereixen governar amb ells faran un pas al costat, facilitaran la investidura d'Aragonès i es quedaran a l'oposició. Tot i això, les mateixes fonts indiquen que la prioritat continua sent formar un executiu de coalició amb els republicans i que la negociació vagi a bon port. Insisteixen, però, que és ERC la que ha de decidir si surt de l'acord amb la CUP per pactar el seu particular amb JxCat, o es manté en el "no es toca" i limita d'aquesta manera les converses amb els de Puigdemont. "No té sentit pensar que podem anar a governar conjuntament i que una de les parts faci acords bilaterals amb tercers", sentencia Artadi.

El malestar, però, ve de molt abans del pacte amb la CUP, concretament des de l'endemà dels comicis. "Ens van maltractar bastant després del 14-F. Van insistir en el concepte d'un Govern d'esquerres, en la via àmplia. Han ocupat així un temps que l'han sostret de la negociació amb Junts", critica aquest diumenge Jordi Sànchez. En la línia de les desavinences de les últimes setmanes, a Junts encara estan molestos perquè ERC comencés a negociar amb la CUP i d'allà en sortís un acord que els pretenen imposar. A més, Artadi apunta que Junts va demanar participar en la configuració d'aquest pacte i no els van deixar fer-ho. A tot això s'hi suma, al parer de Sànchez, diversos sectors d'ERC que advoquen per deixar fora Junts del Govern. "Aquests sí que tutelen Aragonès", afirma el secretari general de Junts, que assenyala l'exdiputat republicà al Congrés Joan Tardà i l'actual líder d'ERC a la cambra baixa, Gabriel Rufián, com "els activistes" que es mostren en contra de repetir coalició amb JxCat i aposten per un govern amb els comuns i la CUP. Precisament perquè no "especularan amb una repetició electoral", així ho han dit Sànchez i Artadi, des de JxCat facilitarien que hi hagués govern encara que no hi fossin.

Les negociacions avancen entre retrets

Tot i que Sànchez s'ha obert a quedar-se fora del Govern, ha reconegut que l'acord amb ERC no està lluny. Els dos partits informen que aquests dies estan intercanviant documents i continuen treballant. Ara bé, Artadi adverteix que encara no han entrat en l'estructura de l'executiu ni en el repartiment de carteres. Amb tot, els últims passos dels partits indiquen que s'ha superat el bloqueig inicial del Consell per la República, encara que no se sàpiga quina és l'entesa definitiva: Esquerra ha proposat que l'estat major del Procés estigui en el marc del Consell però tingui una direcció diferenciada, un fet que Junts està valorant.

Els esculls, ara, segons les declaracions dels dos partits, són l'estratègia a Madrid i el programa de govern. Mentre que aquest últim s'evidencia amb l'amenaça de Junts de sortir del Govern perquè no compren l'acord programàtic d'esquerres amb la CUP, la coordinació al Congrés també indica que les posicions estan allunyades. Artadi admet que les "qüestions sectorials" poden quedar fora de l'estratègia conjunta al Congrés, però afirma que "investir o apuntalar" el govern de Pedro Sánchez sí que ha d'entrar dins de la coordinació unitària.

Per la seva banda, el republicà Sergi Sabrià ha avisat en una entrevista a Efe que "ningú dirà a Esquerra el que ha de votar" a Madrid. Davant la proposta de Junts, Sabrià sentencia que "no hi ha discussió possible sobre això", perquè la força d'ERC supera la suma dels altres partits. "ERC té al Congrés 13 diputats, Junts en té 4, el PDECat 4 més i la CUP 2. Per tant, està bé que parlin tots entre ells, i ja ho fan, que es coordinin, i ja ho fan, però també ha de respectar-se el resultat de les urnes", ha recalcat. El diputat d'ERC, a més, ha recordat que en les eleccions generals del 2019 "els programes d'ERC i de Junts eren bastant diferents", per la qual cosa forçar la seva unitat de vot en totes les votacions seria "enganyar la gent". "Defensem dos models econòmics diametralment diferents, i si no ho veuen, que algú els expliqui el que diu Joan Canadell", ha criticat Sabrià.

De fet, ahir la cupaire Eulàlia Reguant ja va fer servir uns arguments semblants a l'afirmar en una entrevista a Europa Press que hi ha perfils de JxCat com Elsa Artadi, Damià Calvet, Ramon Tremosa o el mateix Canadell que preocupen a la seva formació perquè no representen el "viratge a l'esquerra" que ha de fer el nou Govern. Uns noms que podrien arribar a ser consellers en el nou Govern.

Torra: "Ens continuem matant entre nosaltres"

L'expresident de la Generalitat Quim Torra també ha entrat aquest diumenge en l'estat de les negociacions en una entrevista a El Punt Avui. L'expresident ha apostat per buscar un acord a tres bandes entre ERC, Junts i la CUP , i ha dit que li va "estranyar" que les trobades fossin sempre "bilaterals", referint-se als republicans i els cupaires. De fet, Torra veu urgent que hi hagi un full de ruta clar i un Govern a tres a partir d'un acord "estable". "No es tracta només de posar-se d'acord en determinats ítems, sinó que es compleixi i no salti d'un dia per l'altre pels aires". Tot i això, Torra no és optimista amb les relacions que puguin tenir en un futur les forces independentistes: "Que no hàgim arribat a fer la investidura vol dir que ens continuem matant entre nosaltres", ha assegurat. "Ja portaríem tres mesos i escaig de negociacions, i em sembla sincerament que els partits independentistes s'hi juguen la seva credibilitat".

stats