Política 07/10/2022

Junts i ERC, pactes de ferro als municipis al marge de la crisi del Govern

Els alcaldes recalquen que ells prioritzen els interessos dels pobles a les diferències polítiques

3 min
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, amb el vicealcalde Quim Ayats

GironaNi ha afectat ni preveuen que tingui cap conseqüència a les seves respectives coalicions. Els alcaldes de JxCat i ERC que mantenen als seus territoris el mateix pacte que hi havia fins ara a la Generalitat viuen amb “preocupació” i “perplexitat” la crisi en el si del Govern, però asseguren que no està perjudicant les aliances establertes el juny del 2019. “Quan vam signar els acords de coalició els dos partits vam tenir molt clar que la Seu i els seus habitants estant per damunt dels interessos de partit i dels interessos personals”, recalca el vicealcalde de la Seu, Jordi Fàbrega (JxCat). I l'alcalde de Manresa, Marc Aloy (ERC), hi coincideix: “Tenim un equip cohesionat i la nostra prioritat abans que cap altra és servir a la ciutat, i això els dos grups ho tenim molt clar”.

Després de les últimes eleccions municipals, van aixecar molta polseguera les aliances que juntaires i republicans van signar amb altres partits per arrabassar-li l’alcaldia a l’altre. Però en els ajuntaments, consells comarcals i diputacions on les dues formacions van signar un programa comú, s’han mantingut malgrat les múltiples disputes a la Generalitat. “No ens afecta, nosaltres estem treballant per tirar endavant els compromisos”, assegura l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré (JxCat), que expressa la mateixa opinió que el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn (ERC): “No hem tingut cap problema, treballem bé i continuarem passi el que passi al Govern”, deia abans que es confirmés la sortida de Junts.

Ni tan sols en consistoris com el de Girona, amb la seva alcaldessa, Marta Madrenas (JxCat), posicionada a favor de sortir de l’executiu, la trencadissa ha condicionat la relació amb els seus socis republicans. “És evident que Junts i ERC tenim diferències importants, però estem treballant bé plegats”, sosté Madrenas. Encara més, per a representants com el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Martí Riera (ERC), “seria molt egoista que una crisi a nivell de la Generalitat arrossegués la política territorial que funciona”. 

"Fa molta vergonya aquesta situació"

Tot i que no creuen que l'última picabaralla de l’executiu perjudiqui les seves aliances, els representants sí que expressen la seva preocupació per si la sortida de Junts acaba suposant un fre als projectes engegats o compromesos que depenen de les conselleries. “Ara tenim uns interlocutors amb els quals fa temps que treballem per tancar i executar projectes. I si canvien els interlocutors, ens fa por que encara es retardin més els terminis”, admet el vicepresident del Consell Comarcal d’Osona, Carles Banús (JxCat). 

A més, recorden que, en l’última dècada, cap govern català ha esgotat els quatre anys de legislatura i que això no ajuda a executar polítiques que resolguin les dificultats de la població. “Necessitem estabilitat i solidesa i més en aquests moments d’incertesa econòmica”, afirma la presidenta de la diputació de Tarragona, Noemí Llauradó (ERC), així com l’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat (JuntsxLloret): “Tenim molts reptes sobre la taula: la postpandèmia, la inflació... necessitem un Govern estable”. Fins i tot, representants com l’alcaldessa de Ribera d’Urgellet, Josefina Lladós (JxCat), critiquen l’actitud dels governants: “Necessitem que els municipis i el país funcionin. Fa molta vergonya aquesta situació i el punt al qual hem arribat”.

"El Govern ha de seguir l'exemple del territori"

De fet, els alcaldes expliquen que ni ells ni molts ciutadans comprenen el motiu de les baralles que es protagonitzen des de Barcelona, sigui a la plaça Sant Jaume o al Parlament. “Els que trepitgem el territori i coneixem les necessitats dels ciutadans no acabem d’entendre segons quins procediments i actituds. Al final, tots volem que se solucionin els problemes, i els problemes són els mateixos governi l'un o l’altre”, exposa des del Consell Comarcal del Maresme Joaquim Arnó (JxCat). I el paer en cap de Cervera, Joan Santacana (ERC), afegeix: “Ho vivim com tota la població: amb perplexitat, no ens agrada ni crec que agradi a cap grup polític de la Paeria”. 

Per això els entrevistats reclamen als socis de la Generalitat que aparquin les diferències i treballin conjuntament, tal com fan ells a les seves comarques i pobles. “La dinàmica del territori hauria de ser l’exemple a seguir per al Govern: amb aquesta capacitat d’entesa, de responsabilitat i de lleialtat per tirar endavant els projectes importants. Necessitem que es posin d’acord i se sumin a remar: és el que el país necessita”, conclou el president del Consell Comarcal del Bages, Eloi Hernàndez (ERC). 

stats