Últimes hores de la consulta a Junts: resultat incert amb el 73% de participació

La votació es tancarà a les 17h

3 min

BarcelonaUn 73% dels 6.465 militants de Junts per Catalunya ja han votat al migdia de divendres, cinc hores abans de tancar la consulta que ha de decidir si el partit segueix al Govern. La participació és molt elevada i el resultat incert: tant els defensors del sí com els del no han aconseguit mobilitzar els seus partidaris. De fet, quan encara no s'ha tancat la votació, ja s'han superat tots els registres. Ara fa un any, la militància també va decidir sobre el futur de l'executiu avalant la investidura d'Aragonès en una consulta en què va participar el 62% de les bases.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què vol dir això? A qui beneficia més participació? És una incògnita. Els nervis de tots els dirigents estan a flor de pell i les percepcions són diferents a banda i banda. L'agonia s'allargarà fins a les cinc de la tarda, quan es tancarà la votació, i l'executiva del partit es reunirà per analitzar els resultats i oferir posteriorment una roda de premsa.

Si guanya el 'no', Junts abandonarà l'executiu pels incompliments de l'acord que atribueixen als republicans i farà oposició com a fórmula per arribar a la independència. Si guanya el 'sí', bona part de la direcció que ha defensat sortir quedarà en entredit i caldrà veure com segueixen al Govern després de la tensió viscuda amb Esquerra els darrers dies. En cas que la militància optés per quedar-se a l'executiu també hauran de decidir com hi segueixen: per començar qui agafa el lideratge de Junts a dins del Govern després de la destitució del vicepresident Jordi Puigneró.

Creus que Junts hauria de sortir del Govern?

Des de l'ARA seguirem l'evolució de la consulta i us anirem oferint el posicionament dels principals dirigents de la formació. "Vols que JxCat continuï formant part del Govern de Catalunya?"

Tot i que la sindicatura electoral va fer una crida aquest dimecres que dirigents del partit i càrrecs institucionals no facin campanya per cap de les opcions, la gran majoria ja ho havia fet o ho ha acabat fent durant les darreres hores. Per exemple, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha donat arguments per sortir del Govern. També ho han fet els vicepresidents Francesc de Dalmases, Aurora Madaula i Josep Rius, el dirigent més proper a l'exili. I és que l'expresident Carles Puigdemont també és partidari de trencar la coalició amb Esquerra (com va explicar l'ARA fa setmanes), així com també la consellera Gemma Geis i l'exvicepresident Puigneró. A l'altra banda ha agafat la bandera de quedar-se a la Generalitat els consellers Jaume Giró i Victòria Alsina, així com les consellers Lourdes Ciuró i Violant Cervera. També l'exsecretari general Jordi Sànchez i gairebé la totalitat dels dirigents 'turullistes'.

L'únic que ha preferit no mullar-se de la cúpula de la direcció ha estat el secretari general, Jordi Turull, malgrat que va assegurar dilluns que ho faria. Segons diverses fonts consultades després del rebuig d'Esquerra a fer cap cessió es decantava per votar no, però tenint en compte que el resultat pot ser ajustat i que la majoria del seu entorn està treballant pel sí ha decidit mantenir la neutralitat. També ha mantingut el silenci el president del grup parlamentari, Albert Batet, tot i que com a entorn de Puigdemont es decantava pel no ni tampoc la vicepresidenta del partit, Anna Erra, que també ha preferit no dir públicament la seva opinió malgrat que diverses fonts la situen en el sí.

Falten poques hores per resoldre la incògnita: es trencarà el Govern aquest cap de setmana?

stats