Turull: "La resposta d'ERC va ser que no hi havia res a parlar"

El secretari general explica que es va mostrar disposat a retirar la qüestió de confiança i a canviar la delegació de la taula de diàleg

3 min
Reunió de junts aquest matí. Puigneró, Borras, Turull

BarcelonaLa negociació exprés que havia projectat Junts amb ERC no va donar cap fruit, i aquest dilluns l'executiva de Junts s'ha reunit per tirar endavant la consulta que farà que els seus militants decideixin el 6 i 7 d'octubre el futur del Govern. "Vols que JxCat continuï formant part del Govern de Catalunya?", és la pregunta pactada per la direcció. Hi ha també un preàmbul que explica que la consulta és un "mandat" sorgit de la ponència política del congrés del juliol i que subratlla que en la darrera negociació amb Esquerra, els republicans no han assumit cap dels tres punts d'acord que Junts havia posat sobre la taula: crear una direcció estratègica del Procés que es reunís abans del 15 d'octubre; que a la taula de diàleg hi puguin participar diputats de Parlament a més de consellers i fixar les bases de la coordinació entre els grups de Junts i ERC a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiva ha tancat les bases de la consulta pràcticament per unanimitat (només una abstenció de 44) al matí i Turull n'ha donat els detalls a la tarda. Segons el secretari general del partit, no hi ha hagut cap opció d'acord amb ERC perquè els republicans no n'han volgut saber res. "La resposta va ser que no hi havia res a parlar", ha asseverat tot lamentant que no hi hagi hagut cap "gest" per part d'ERC". Junts, en canvi, sí havia plantejat "renúncies". Turull ha explicat que diumenge a darrera hora de la nit la cúpula de JxCat va enviar una última proposta a Aragonès on es mostraven disposats a retirar la qüestió de confiança i també deixaven caure la petició de restituir el vicepresident, Jordi Puigneró. Malgrat que s'hagin rebutjat totes les seves propostes, Turull s'ha mostrat disposat a seure a parlar un altre cop si els republicans li estenen la mà. "El president sempre em tindrà a la seva disposició", ha dit.

Davant d'això, què defensarà el secretari general de Junts a la consulta? Ha mantingut la incògnita, però sí que ha dit que faria arribar el seu posicionament als militants. "No em puc posar de perfil". Si defensarà el mateix o no que Borràs, partidària de la sortida de l'executiu, se sabrà aviat. "Fins ara hem anat a la una malgrat la literatura", ha afegit, en al·lusió a les informacions dels mitjans de comunicació sobre els debats interns al partit. El que sí que ha deixat clar és que l'executiva, com òrgan de la formació, es mantindrà "neutral", que tots els afiliats del partit podran fer campanya en el sentit que vulguin i només ha expressat un desig: "Espero que no empatem". Tampoc ha avançat què passarà si el resultat de la consulta és contrari al posicionament que expressi el secretari general i la presidenta del partit. "No avancem escenaris", ha conclòs, però sí que s'ha mostrat convençut que el partit "no es trencarà" pel que surti de la votació. "És la meva obsessió", ha confessat.

La campanya per la consulta

Com ha explicat l'ARA, els diferents sectors del partit ja s'estan organitzant per intentar guanyar la votació. El sector més institucional -encapçalat per la majoria dels consellers del Govern- està disposat a defensar la seva continuïtat a l'executiu. En canvi, l'entorn de Laura Borràs, així com dirigents de la direcció vinculats a l'exili i a l'expresident Carles Puigdemont, creuen que no es pot seguir governant amb Esquerra si Pere Aragonès no canvia el rumb i també volen fer sentir la seva veu. Aquest mateix dilluns ja s'han començat a sentir les primeres declaracions.

El vicepresident, Jordi Puigneró, per exemple, ha fet un fil a Twitter assegurant que Junts es troba ja a les portes de no ser dins del Govern. "Fa un any i mig Pere Aragonès va ser investit amb els vots de les CUP i de Junts. La CUP ja no hi és. Junts, a les portes de no ser-hi. S’està quedant sol. Algú ha de reflexionar seriosament", ha assegurat. També Jaume-Alonso Cuevillas, dirigent molt proper a Borràs s'ha expressat ja per Twitter, on ha anunciat que renuncia a formar part de la sindicatura electoral per poder posicionar-se contra la continuïtat al Govern.

Però també el sector més institucional ha tingut ja un aliat a primera hora. La consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, que s'ha fet militant just ara del partit, defensa la pertinença al Govern en un fil a Twitter. "Sempre he mostrat el meu compromís amb el projecte de Junts, des del primer dia. De fet, no hi ha compromís més ferm ni honor més gran que representar el seu projecte polític des del govern del meu país". L'exalcalde Xavier Trias, en el marc de la tertúlia a Catalunya Ràdio, també s'ha mostrat partidari que Junts segueixi a dins l'executiu: "Seria erroni i equivocat trencar el Govern", ha assegurat.

stats