Tribunals

Un jutge arxiva la macroinvestigació a prop de 200 manifestants pel tall de Tsunami Democràtic a la frontera

La Fiscalia no hi veu delicte de desordres públics, tampoc en el cas de la diputada d'ERC Marta Rosique

2 min
Manifestants durant el tall de Tsunami a l'AP-7 a la Jonquera

BarcelonaDesprés de més de dos anys, el jutjat de Figueres que investigava 196 manifestants pel tall de Tsunami Democràtic a la frontera ha decidit arxivar la investigació, excepte per a un dels manifestants i un mosso d'esquadra. El maig passat el nou jutge que va substituir el magistrat que havia obert inicialment la macrocausa va demanar l'opinió a la Fiscalia sobre la possibilitat d'enviar al Tribunal Suprem la part de la causa que afectava la diputada d'ERC al Congrés Marta Rosique. El ministeri públic considera que no només no hi ha indicis que Rosique cometés un delicte de desordres públics sinó que tampoc creu que aquesta acusació s'aguanti en el cas de la resta de manifestants. A la vista d'això, el jutge ha decidit donar carpetada a la causa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mobilització de Tsunami Democràtic del novembre del 2019 va acabar tallant la circulació de l'AP-7 entre la Jonquera i el Pertús durant més de 24 hores. El primer jutge del cas va responsabilitzar inicialment els 196 investigats de desordres públics i danys. Aquest segon delicte ja es va anar diluint durant la instrucció i el primer s'ha mantingut fins que el nou jutge ha rebut l'últim escrit de la Fiscalia.

Jurisprudència del TEDH

El ministeri públic, a la vista "de la jurisprudència del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans" (TEDH), no creu que el tall constitueixi un delicte de desordres públics, "ni cap altre", també pel que fa a l'actuació de Rosique. Tenint en compte que els fets que s'atribuïen a la diputada ERC eren els mateixos pels quals es responsabilitzava la resta de manifestants, el nou titular del jutjat d'instrucció 4 de Figueres ha arxivat el cas.

El primer jutge havia acumulat a la macroinvestigació contra els manifestants pel tall de la Jonquera una altra causa. És la d'un noi que els Mossos d'Esquadra van detenir el dia 12 de novembre, i hi va sumar també la denúncia que aquest arrestat va presentar contra un agent per les lesions que va patir durant la detenció. Aquesta és l'única línia de la investigació que es mantindrà oberta.

stats