Quin resultat es preveu amb unes noves eleccions?

Segons el sondeig de 'La Vanguardia' pujarien el PSC, ERC i JxCat, mentre que a l'enquesta d''El Periódico' Junts cauria fins als 25-27

ARA
2 min
Un home dipositant la papereta en una urna.

BarcelonaDavant del desacord dels independentistes a onze dies de la convocatòria automàtica de noves eleccions, comencen a publicar-se els primers sondejos d'una nova cita a les urnes el proper mes de juliol. Aquest dissabte tant La Vanguardia com El Periódico publiquen enquestes que, tot i divergir en el repartiment d'escons, coincideixen que l'independentisme mantindria la majoria absoluta almenys en escons. En tot cas, el candidat del PSC, Salvador Illa, es tornaria a situar en primera posició; Pere Aragonès, amb Esquerra, continuaria sent el candidat amb més opcions de ser president, i Junts per Catalunya els seguiria en tercera posició.

Esquerra i JxCat farien majoria absoluta sense la CUP, segons La Vanguardia

En el sondeig de La Vanguardia els primers tres partits de l'arc parlamentari augmentarien suports si hi ha noves eleccions. El PSC, que actualment té 33 escons i és primera força en vots, s'enfilaria fins als 36 diputats, mentre que Esquerra, que ara empata també a 33, en pujaria dos més, fins a 35. Pel que fa al partit de Carles Puigdemont, si bé ara en té 32, pujaria fins a 33, tot i que es mantindria per darrere del PSC i els republicans. La CUP, per contra, en perdria un.

En tot cas, amb aquest resultat els actuals socis de Govern, que no es posen d'acord per repetir l'executiu, sumarien per si sols la majoria absoluta, just 68 diputats. Amb els cupaires, a qui La Vanguardia en dona 8, arribarien a 76 escons dos més que ara i es mantindrien al voltant del 50% dels vots. Els comuns, al seu torn, en perdrien un i es quedarien amb 7 escons.

Pel que fa al constitucionalisme, només li aniria bé al PSC. Ciutadans s'enfonsaria fins a desaparèixer de la cambra catalana –com li va passar a l'Assemblea de la Comunitat de Madrid el 4 de maig– i en recolliria els suports el PP. Els d'Alejandro Fernández passarien de 3 a 8 escons al Parlament. L'extrema dreta de Vox, en canvi, també perdria 3 diputats i passaria a tenir-ne 8 (ara té 11 representants).

Junts cauria fins als 25-27 escons, segons El Periódico

Si bé el sondeig d'El Periódico coincideix en donar la majoria absoluta a l'independentisme, la correlació de forces a l'arc parlamentari varia. Els socialistes i els republicans serien els més beneficiats de la repetició electoral, ja que els primers s'enfilarien dels 33 fins als 37-38, i els segons, Esquerra, dels 33 actuals als 34-36. Junts, en canvi, baixaria fins als 25-27 diputats, entre cinc i set escons menys que actualment (hi ha 32 representants). La resta de forces polítiques es mantindrien més o menys iguals. Els populars pujarien –no tant com al sondeig de La Vanguardia– fins a 5-6 diputats respecte als 3 actuals i superarien Ciutadans, que encara baixaria més: dels 6 diputats als 3-4 escons. Vox mantindria els seus 10-11 diputats i els comuns també es quedarien amb 8-9 escons.

Pel que fa a la perspectiva per formar govern de l'independentisme, Esquerra, JxCat i la CUP reunirien una majoria absoluta d'entre 68 i 73 diputats. Com ara, doncs, els dos socis de Govern necessitarien els cupaires per tenir estabilitat. El que sí que perdria l'independentisme és la meta d'haver superat el 50% dels vots, ja que segons El Periódico sumaria el 48,3% dels sufragis.

stats