Parlament

L’oposició ataca Aragonès pels canvis a l'executiu: "S’està muntant el comitè electoral al Govern?"

El president de la Generalitat insisteix que l'ascens de Vilagrà "enforteix" la negociació amb l'Estat

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest matí al ple del Parlament

BarcelonaDesprés d'aprovar els canvis al Govern, aquest dimecres Pere Aragonès els ha explicat al Parlament i s'ha endut una pluja de crítiques de tots els grups, que els han qualificat d'electoralistes. El president de la Generalitat va nomenar aquest dimarts la fins ara consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, com a vicepresidenta, i el director de l'Oficina d'Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, com a viceconseller d'aquesta àrea. Aragonès ha tornat a justificar aquesta reordenació com una manera "d'enfortir els mecanismes de negociació" amb l'Estat, que té en Vilagrà la cara visible de l'executiu, i també per "identificar" la persona que ha gestionat fins ara els projectes "estratègics" del Govern, Sergi Sabrià. Però tota l'oposició li ha retret que pensi més en les pròximes eleccions catalanes (que Aragonès manté per al febrer del 2025) que no en gestionar el dia a dia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PSC, Salvador Illa, ha elevat el to contra Aragonès qüestionant que hagi remodelat el Govern pensant en Catalunya. "Les eleccions són la seva prioritat. Decebedor. Un error i un altre gran error de la seva presidència", ha criticat el líder dels socialistes catalans, que ha insistit en la màxima que repeteix des que ERC va confirmar Aragonès com a candidat a la Generalitat: cal un govern que governi i no un candidat per a unes eleccions que, segons el president defensa, no seran fins d'aquí un any. "Quan algú força l'ascens a viceconseller del seu director de campanya és que està en mode electoral", ha afegit. En endavant, ha avisat, els socialistes hauran de dedicar "alguna hora més" a fiscalitzar que el Govern no sigui el "comitè electoral" d'Aragonès. S'hi ha afegit la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que li ha preguntat si "s'està muntant el comitè de campanya al Govern". Albiach ha retret a Aragonès la seva "incapacitat" de gestió i ha afegit: "Cada decisió que prengui, ho farà com a president o candidat?".

I és que al PSC, a Junts i als comuns hi ha la sospita que darrere dels canvis al Govern hi ha el desig d'Aragonès de fer "equilibris" per calmar les aigües a Esquerra. Així ho ha defensat el president de Junts al Parlament, Albert Batet, que ha qüestionat que, davant de la sequera i la crisi educativa, el Govern opti per nomenar un viceconseller de comunicació i estratègia i no per reforçar altres àrees, una decisió que, a parer seu, demostra que el "projecte estratègic" de l'executiu és "criticar" els juntaires. Aquest dimecres, Sabrià, en una entrevista a TV3, ha defensat la remodelació del Govern i ha rebutjat que sigui una "operació cosmètica": "Que Junts hagi canviat de noms tants cops, sí".

D'altra banda, Batet no s'ha estat de llançar un dard al PSC, a qui ha acusat de sortir en rescat d'Esquerra cada vegada que els falten vots per aprovar lleis estratègiques, com els pressupostos. L'últim exemple és el "tripartit" que es cou a Barcelona, ha dit.

En canvi, la CUP no ha valorat els canvis en si, sinó que ha posat el focus en el rumb del Govern i li ha tornat a allargar la mà per fer polítiques "independentistes i d'esquerres". "El suport de la CUP no és suficient per sumar majories en aquest Parlament, però sí que és imprescindible per tirar endavant polítiques independentistes i d'esquerres", ha afirmat la diputada Mar Ampurdanès, que ha avisat Aragonès que els pressupostos són "l'última oportunitat de la legislatura per fer avançar el país".

PP i Ciutadans vinculen Sabrià amb Tsunami

Des de la bancada unionista també han carregat contra els canvis i, tant PP com Ciutadans han posat el focus en Sabrià. Carlos Carrizosa i Lorena Roldán han recordat que el nou viceconseller va fer crides a participar en la mobilització de Tsunami Democràtic. El líder de Ciutadans, però, ha anat un pas més enllà i ha afirmat que Aragonès l'havia situat al consell executiu per "blindar-lo" si acaba "imputat". "Millor que ens hagués estalviat aquest any de legislatura", ha afegit Roldán. En la mateixa línia, el líder de Vox, Ignacio Garriga, ha reclamat a Aragonès que convoqui eleccions després de titllar-lo de "titella del senyor Junqueras".

Des d'Esquerra, el president del seu grup parlamentari, Josep Maria Jové, ha estat l'encarregat de defensar tots els canvis del Govern davant l'allau de crítiques. Jové ha assegurat que reforcen el "perfil institucional" de l’executiu i el preparen per esgotar la legislatura. "Feina, feina i més feina. Tallem de soca-rel les especulacions, dubtes interessats i qualsevol intent de sembrar incerteses", ha acabat.

Aprovada la pròrroga pressupostària amb el vot del PSC i els comuns

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres el decret de pròrroga pressupostària dels comptes de 2023, que permetrà cobrir la despesa de l’exercici mentre no hi hagi nous pressupostos. El decret s’ha aprovat amb els vots a favor del PSC, d'Esquerra i dels comuns, i enmig de crítiques al Govern per no haver buscat uns suports que, segons l’oposició, ha acabat obtenint per la responsabilitat dels grups. Junts, Cs i PP s'han abstingut, mentre que la CUP i Vox hi han votat en contra.

L’assignatura pendent continuen sent els Pressupostos de 2024, i fonts del Govern i d’ERC asseguren que les negociacions s’han intensificat amb PSC, Junts i CUP. La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha mostrat la seva "plena confiança" en arribar a un acord amb aquests grups.

stats