Del "sortir del Govern debilita l'independentisme" al "ja ens han fet fora": els arguments enfrontats a Junts

Borràs no revela què votarà a la consulta, però esgrimeix motius contra la continuïtat d'un executiu "fraudulent"

4 min
La cúpula de Junts arribant aquest dijous a la seu del partit

BarcelonaLa campanya dins de Junts per Catalunya ja ha començat, i un cop anunciada la pregunta –"Vols que JxCat continuï al Govern de la Generalitat?"– els diferents sectors del partit ja difonen l'argumentari del sí i del no entre els quadres i la militància. L'objectiu és poder-se explicar al màxim en un temps rècord: 48 hores. Dijous i divendres estan cridats a votar els 6.465 associats que fa sis mesos que es van donar d'alta a Junts i estan al corrent de pagament. De la seva decisió depèn el futur del govern independentista a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'ARA ha tingut accés al decàleg que corre a favor de quedar-se al Govern. El seu argument es resumeix en el fet que fora del Govern Junts podrà fer menys per la independència. "L'1 d'Octubre no hauria sigut possible sense un govern plenament implicat en fer-lo realitat. Abandonar el Govern és renunciar a aquelles eines que van fer possible l'1-O i debilita la força de l'independentisme", assegura el primer punt, i continua: "El principal beneficiat de la sortida del Govern són els partits unionistes, i també aquells que des d'ERC sempre ens n'han volgut fora. Deixar un govern en solitari d'Esquerra en mans de socialistes i comuns acosta un tripartit i allunya qualsevol possibilitat d'avançar cap a la independència durant molts anys".

Segons aquest mateix argumentari, Junts ha de ser "útil" a la ciutadania, i això es pot fer "des del Govern per impulsar polítiques per als sectors més afectats per la crisi", "per crear un banc públic català" o per impulsar l'"habitatge i aturar ocupacions delinqüencials". "Un Govern amb Junts és molt millor que un Govern sense Junts", es reafirma el text, asseverant que sortir de l'executiu de la Generalitat també suposa "abandonar els alcaldes i regidors" del partit abans de les eleccions municipals.

En aquest sentit, consideren que la presència al Govern és necessària per a la "visibilitat" de l'espai polític, per defensar les competències de la Generalitat davant de la "passivitat" d'ERC a Madrid i per fer front a la "repressió", posant d'exemple el fons complementari de riscos impulsat pel conseller Jaume Giró per pagar les fiances a ex alts càrrecs de l'executiu imposades pel Tribunal de Comptes en la causa d'Exteriors "La millor manera de continuar servint Catalunya és continuar a les institucions", ha resumit aquest dilluns l'ex secretari general del partit Jordi Sànchez en una entrevista a Els matins a TV3.

L'altra veu a favor de quedar-se a l'executiu aquest dimarts ha estat la del conseller Jaume Giró. "Cap, cor i cintura", ha receptat el titular d'Economia en la que pot ser la seva darrera interpel·lació al Parlament. S'ha mostrat partidari de l'estabilitat de l'executiu i d'aprovar uns nous pressupostos per "servir a la ciutadania" i "avançar cap a la independència". Ara bé, ha demanat fer-ho amb "lleialtat" entre els dos socis i capacitat d'arribar a acords, posant d'exemple el que ell mateix fa amb els comptes. S'ha mostrat partidari de rebaixar la pressió fiscal, però ha assegurat que no ho fa pel pacte que té amb Esquerra i per la necessitat de trobar un soci al Parlament per tirar-los endavant.

Per la seva banda, els partidaris del no també han activat ja la seva campanya. Han llançat un manifest en què bàsicament asseguren que Esquerra, amb la seva actitud, ja els ha fet fora del govern de la Generalitat. "Hem de sortir del Govern perquè Junts no pot continuar empassant-se humiliacions i deslleialtats sense reaccionar", diu el manifest, que cita la no-investidura de l'expresident Carles Puigdemont el 2018, la retirada de l'escó del president Quim Torra el 2020, la suspensió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la destitució del vicepresident Jordi Puigneró.

A parer seu, l'estratègia de la taula de diàleg dels republicans només "ha aconseguit desmobilitzar l'independentisme i rebaixar la capacitat de pressió del moviment sobre l'Estat". Que Junts continuï al Govern és, segons aquest sector, "blanquejar l'estratègia de rendició d'Esquerra": "Legitima una estratègia que pretén aïllar el president Puigdemont i l'exili". "Fora del Govern fa molt fred, però dins estem condemnats a quedar-nos congelats", conclou el manifest, que nega la possibilitat de fractura del partit a l'oposició. Al contrari, segons aquests dirigents Junts tindrà més "cohesió" si acaba fora de l'executiu.

De fet, pensen el mateix pel que fa a la unitat independentista. Si bé estant al Govern no s'ha assolit el consens estratègic dels actors independentistes, el manifest considera que sí que serà possible sense estar a la Generalitat: "Només des de fora es podrà recomençar la construcció de la unitat estratègica amb tots els que comparteixen la necessitat i volen ser-hi".

Després que ahir el secretari general del partit, Jordi Turull, expliqués que farà arribar als afiliats la seva opinió pròximament, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha seguit el mateix camí en una entrevista a Els matins de TV3. "Tinc clar el que votaré jo, i així ho faré saber als afiliats", ha dit, evitant així respondre què votarà a la consulta de dijous i divendres. Ara bé, al llarg de la conversa, la presidenta del Parlament suspesa ha donat nombrosos arguments contra la continuïtat de la formació a l'executiu.

Borràs ha titllat el Govern de "fraudulent" perquè Esquerra no compleix els tres punts de l'acord de govern que Junts considera claus: la creació de la direcció estratègica del Procés, la coordinació dels grups parlamentaris a Madrid i que la taula de diàleg parli d'amnistia i autodeterminació. "Primer va ser la CUP qui va retirar el suport a Pere Aragonès", ha dit Borràs: "Ara som 32 [...]. No és un Govern que vulgui culminar la independència [...]. Ja no és de coalició, és de col·lisió". Ha defensat, amb tot, la seva decisió a l'inici de la legislatura de no esdevenir vicepresidenta de l'executiu: "Em vaig imaginar que aquest Govern no compliria amb el que les urnes van dir".

stats