Política 13/05/2014

Dol a Lleó: 10 claus sobre l'assassinat i la reacció dels partits

El funeral per la presidenta de la Diputació de Lleó, Isabel Carrasco, serà oficiat a les 18.30 h a la catedral de Lleó. Aquest matí ha obert la capella ardent al saló de plens de la institució provincial

Mariona Ferrer I Fornells
5 min
La policia investiga l'assassinat de la presidenta de la Diputació de Lleó, Isabel Carrasco / AFP

MadridLa presidenta de la Diputació de Lleó i del PP a la província, Isabel Carrasco, va ser morta a trets dilluns a la tarda en ple carrer. Els partits –tots excepte Bildu– van paralitzar els seus actes de campanya. Aquest matí s'ha obert la capella ardent a les 11.30 h al saló de plens de la institució provincial. A les 18.30 h s'oficiarà el funeral a la catedral de Lleó. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha viatjat a Lleó per donar el condol a la família. Ha suspès la sessió de control al Senat i també l'agenda per a aquest dimarts. A es 12 h s'ha celebrat un emotiu minut de silenci després que arribés el fèretre. Carrasco serà incinerada i reposarà al nínxol familiar, segons el 'Diario de León'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Qui va matar dilluns Isabel Carrasco?

La policia ha detingut dues dones relacionades amb els fets. Una enginyera de telecomunicacions de 35 anys i la seva mare, de 55 anys, filla i esposa, respectivament, de l'inspector en cap de la Policia Nacional a Astorga. Els investigadors no han conclòs encara qui va ser l'autora material dels fets i elles s'han negat a aportar qualsevol informació a la investigació. El jutjat d'instrucció 4 de Lleó que porta el cas ha decretat el secret de sumari. Els investigadors rebran aquest dimarts l'informe preliminar de l'autòpsia. Carrasco hauria mort per quatre impactes de bala dels cinc que es van efectuar.

2. Com ho van fer?

Segons testimonis presencials, passaven pocs minuts de les cinc de la tarda quan es van sentir trets molt a prop de la passera que creua el riu Bernesca i comunica casa de la víctima amb la seu del PP a Lleó. Una dona –els testimonis assenyalen que era la mare– va disparar des de lluny després d'esperar que Carrasco creués el pont i després va fugir. Un altre testimoni presencial ha explicat a Europa Press que la van rematar un cop a terra.

La policia també va interrogar el pare, inspector en cap de la Policia Nacional d'Astorga, Pablo Antonio Martínez García, per si l'arma utilitzada era la seva i estava homologada. Els investigadors van concloure que no era així, ja que la va tenir en tot moment. La policia està buscant avui l'arma del crim al riu Bernesga.

3. Per què ho van fer?

La més jove de les sospitoses es diu Montserrat Triana Martínez González i havia treballat fins al 2011 a la Diputació, quan se li va acabar el contracte com a interina. Des de llavors treballava d'autònoma i divendres passat la institució li va comunicar que no li pagaria una quantitat suposadament pendent, segons Interior. La Diputació li havia enviat requeriments des de feia un any perquè ella els havia reclamat diners per una feina.

El ministeri de l'Interior continua defensant que la hipòtesi principal és una venjança personal.

4. Com va enxampar les sospitoses, la policia?

Un policia nacional jubilat que va presenciar el tiroteig va ajudar en la identificació de les sospitoses. La més gran, segons fonts presencials, va fugir amb el cotxe i la policia la va acabar detenint davant de les oficines de CCOO i UGT a Lleó, al cap de pocs minuts. Segons 'El Diario de León' duia un Mercedes de color gris. La jove va ser detinguda després, quan es va dirigir al mateix vehicle, ja estacionat.

5. Quina vinculació tenien amb el PP?

Les dues sospitoses són militants de la formació. I la més jove s'havia presentat com a candidata del PP en les municipals del 2007 a Astorga. Era la setena de la llista i no va entrar.

6. Per què Isabel Carrasco era una figura envoltada de polèmica?

Carrasco era presidenta del PP a la província des del 2004 i de la Diputació de Lleó, des del 2007. Per arribar-hi va protagonitzar una dura pugna interna dins del seu partit, i finalment es va convertir en la primera dona que accedia al càrrec. Amb 59 anys era l'exemple d'un perfil de polític que acumula càrrecs –era coneguda com "la dona dels tretze sous"– en administracions i empreses. Amb investigacions judicials en marxa i múltiples acusacions, la presidenta del PP era una més de milers de polítics vinculats a casos de corrupció, tot i que mai va ser condemnada en ferm i l'única sentència acusatòria va ser recorreguda.

7. Com han reaccionat els partits?

L'assassinat va sorprendre tots els partits en actes de campanya. El PP va ser el primer a anunciar que suspenia l'agenda d'ahir al vespre, i després s'hi van sumar tots els altres partits excepte Bildu, que va continuar amb l'acte previst per a les 20.00 h. Rajoy va dir que estava consternat" i va assenyalar que "és el moment d'estar units". El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va expressar la seva "commoció" per l'assassinat, mentre que el president de la Generalitat, Artur Mas, va manifestar la seva "ferma condemna", i el lehendakari, Íñigo Urkullu, va manifestar "estupor i consternació". El PP també ha suspès els actes per a avui.

8. I les xarxes socials?

L'estupefacció va dominar els primers minuts després de saber-se la notícia, però després es van crear dos fronts: els que condemnaven els fets i acusaven la crispació social i el "caldo de cultiu" dels fets violents, i els que denunciaven que els polítics no suspenguin els seus actes quan es produeixen suïcidis per desnonaments. Altres assenyalaven l'historial gris de Carrasco.

Una de les polèmiques més comentades la va protagonitzar Luis Salom, membre de campanya del PP Valencià per les europees, que va relacionar l'assassinat de la presidenta de la Diputació de Lleó amb la revista 'El Jueves'. Salom, que és un dels responsables de les xarxes socials del PP Valencià, va assenyalar que "bromes" com les de la revista estan "sembrant odi i al final passa el més greu, un assassinat. "Poc després de rebre una allau de crítiques va esborrar el tuit, però va continuar defensant-se.

Una regidora socialista gallega ha dimitit per un comentari desapropiat a Facebook en què deia: "No vull fer comentaris, però qui sembra vents cull tempestats".

9. Fins a quin punt enrareix la campanya electoral

El debat a TVE entre la cap de llista del PSOE per a les europees, Elena Valenciano, i el del PP, Miguel Arias Cañete, s'ajorna fins al dijous. El comitè electoral del PSOE ha comunicat aquest dimarts a RTVE que considera que no es pot celebrar aquest dimarts tenint en compte la situació de dol i commoció provocada per la mort de Carrasco.

La mort de la presidenta de la Diputació de Lleó també ha significat que Rajoy no comparegui aquest dimarts a la sessió de control del Senat i que molts diputats s'absentin de les seves funcions per desplaçar-se fins a Lleó. El Congrés guardarà un minut de silenci.

La tragèdia ha obert el debat sobre la paralització de la campanya. La líder d'UPyD, Rosa Díez, ha criticat tots aquells que volen fer un debat polític de l'assassinat de Carrasco.

10. Hi ha precedents de casos similars en campanya?

No durant l'última dècada, tot i que l'assassinat de Carrasco no és l’únic d’un càrrec públic que s’ha produït els últims anys a l’Estat, però sí el de més rellevància política. En els altres casos les víctimes eren alcaldes com el de Polop (Marina Baixa), Alejandro Ponsoda, del PP, que va ser tirotejat el 2007 –el 2009 va ser detingut el seu successor–; el de Fago, Miguel Grima, també del PP, o el de Torres de Alameda, el socialista Antonio Rodríguez, el 2004.

stats