CIMERA HISPANO-ALEMANYA
Política 26/08/2014

Merkel premia les retallades del PP

Avala De Guindos per a la presidència de l’Eurogrup a canvi d’una aliança a favor de més austeritat

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
24 HORES LLUINT SINTONIA La cancellera Angela Merkel va ser a Galícia només durant 24 hores repartides en dos dies, però Rajoy va programar una agenda mil·limetrada per lluir sintonia entre els dos polítics. Van fer cinc quilòmetres del Camí de Sant Jaume diumenge i ahir van visitar la catedral de Santiago de Compostel·la. Merkel va dir que “recordaria tota la vida” el viatge.

MadridLes trobades entre el president espanyol, Mariano Rajoy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han canviat de decorat. El líder popular ha demostrat que jugava a casa i la trobada de dos dies a Santiago de Compostel·la li ha servit per exhibir el reconeixement i la complicitat d’Angela Merkel en un moment en què la locomotora europea perd pistonada. La inestabilitat de França i Itàlia i el cop de porta del Regne Unit han obligat Berlín a buscar una aliança sòlida amb l’alumne fidel del sud d’Europa que no qüestiona i que ha complert al peu de la lletra gairebé totes les reformes exigides per Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb el recordatori fresc que, paradoxalment, Espanya ha sigut el país de l’eurozona que ha crescut més l’últim trimestre, la cancellera va decidir premiar Rajoy amb el regal que feia mesos que esperava: Alemanya donarà suport a la candidatura del ministre d’Economia i exdirectiu de Lehman Brothers -el banc americà que va fer fallida el 2008 i va actuar com a desencadenant de la crisi financera-, Luis de Guindos, a la presidència de l’Eurogrup. “Comparteixo clarament els criteris de Mariano Rajoy en el sentit que Luis de Guindos és un ministre d’Economia excel·lent a Espanya en temps difícils”, va dir Merkel en la roda de premsa que culminava una hora i mitja de reunió oficial.

A canvi, el president espanyol es va comprometre a no abaixar la guàrdia i a seguir fil per randa el diktat de l’austeritat. “Cal fer reformes estructurals, és el que augmenta els nivells de benestar i riquesa -va defensar-. Encara que de vegades siguin dures i difícils d’explicar”. Un compromís públic de més retallades malgrat que després d’anys de polítiques d’austeritat la zona euro s’hagi encallat i el PIB d’Alemanya hagi fins i tot caigut 0,4 punts l’últim trimestre, mentre l’Estat creixia al 0,6. Preguntada sobre aquest canvi de papers, Merkel va defensar que la caiguda del PIB alemany és puntual i que “Espanya no s’ha de preocupar”.

Els dos polítics van voler fer pinya entorn d’aquest tema també amb gestos, lluint plena sintonia. Rajoy va definir la cancellera com una “bona amiga” i Merkel va assegurar que el viatge de 24 hores durant dos dies a Galícia, en què va compartir amb el president espanyol cinc quilòmetres del Camí de Sant Jaume i un sopar íntim, el recordaria “tota la vida”. Per donar-li les gràcies, va convidar Rajoy al seu poble natal, Stralsund, també Patrimoni de la Humanitat.

Però el premi de Merkel a Rajoy per les retallades té condicionants. L’actual Mr. Euro, l’holandès Jeroen Dijsselbloem, continua aferrat al càrrec i té intenció d’esgotar el mandat fins al juny del 2015. Recorda bé que Espanya va ser l’únic estat que va votar en contra de la seva candidatura. Tot i això, el seu nom sona com a comissari holandès i podria haver de deixar el càrrec aviat.

A més, la cancellera no es va voler posicionar ahir sobre la candidatura de l’exministre i eurodiputat popular Miguel Arias Cañete a comissari europeu. Rajoy ha volgut temptejar el terreny perquè l’exministre aconsegueixi un càrrec de pes, com per exemple la comissaria de Comerç. Però Merkel va recordar que és potestat dels estats presentar la seva candidatura i que no s’hi posicionarà. El nou president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, ja ha avançat que vol més dones al govern de la UE i Arias Cañete podria tenir dificultats per passar el filtre del Parlament Europeu després de les seves declaracions sobre el masclisme. Està previst que la designació de càrrecs es debati en el consell europeu de dissabte.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va criticar ahir que la trobada entre Rajoy i Merkel només servís per “trobar feina” per a De Guindos i Arias Cañete a les institucions europees en lloc de crear llocs de treball a Espanya.

Rajoy: “No canviaré de posició, no es farà cap referèndum il·legal”

Mariano Rajoy i Angela Merkel també van anar a l’una ahir sobre Catalunya. El president espanyol, preguntat sobre el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, va reiterar que la seva posició sobre el 9-N “no ha canviat ni canviarà” i que “no se celebrarà cap referèndum il·legal” perquè, més enllà de les lleis -va recordar que ni el Congrés ni el Tribunal Constitucional avalen la consulta del 9-N-, “és un disbarat” convocar un referèndum. Pel líder popular, “una de les grans perversions d’aquest procés” és que a Catalunya no s’expliquin les conseqüència d’“anar pel camí de fora de la moneda única”.

La cancellera alemanya va aplaudir tot seguit els arguments dels seu homòleg espanyol. “El que puc dir és que tot el que [Rajoy] ha dit altres vegades i acaba de repetir per mi té molta lògica i em sembla que se li hauria de donar suport. I ho dic amb totes les reserves que la mandatària d’un altre país pugui tenir en un tema d’aquest tipus”, va puntualitzar. Merkel ja va dir al juliol, de manera taxativa, que comparteix la posició del govern espanyol davant el debat pel dret a decidir a Catalunya.

stats