Judicialització del Procés

La mesa del Congrés mutila una moció de la CUP sobre l'amnistia

Els anticapitalistes volien debatre sobre la negativa de la cambra a admetre a tràmit la llei que van impulsar amb ERC, Junts i el PDECat

2 min
La presidenta el Congrés, Meritxell Batet, al ple d'aquesta setmana

MadridLa mesa del Congrés torna a vetar el debat sobre l'amnistia. Si setmanes enrere ja ho va fer rebutjant per partida doble l'admissió a tràmit de la proposició de llei impulsada per ERC, Junts, el PDECat i la CUP, ara censura parcialment una moció del partit anticapitalista. Aquest divendres l'òrgan de govern de la cambra baixa ha emès una comunicació en què informa la CUP que al proper ple es debatrà la seva iniciativa, però només un dels dos punts que conté. "El Congrés es pronuncia a favor de l'admissió a tràmit de la proposició de llei orgànica d'amnistia i resolució del conflicte polític entre Catalunya i l'estat espanyol", diu l'apartat suprimit.

"Aquest és el diàleg del PSOE: zero", ha lamentat la diputada Mireia Vehí en declaracions enviades als mitjans. Formalment, doncs, la votació de la moció no inclourà el punt esmentat, per bé que durant el torn d'intervenció dels grups s'obrirà el debat en relació a si el Congrés ha de poder, precisament, debatre sobre l'amnistia. L'argument que ha donat la mesa per oposar-s'hi és que el ple no té entre les seves funcions posicionar-se sobre les competències de la mesa. Caldrà veure quin marge permetrà la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, quan s'arribi a aquest punt de l'ordre del dia.

El segon punt de la moció sí que se sotmetrà a votació. "El Congrés de Diputats insta el govern espanyol que presenti a la taula de diàleg amb el Govern de la Generalitat una proposta de referèndum, aprofitant el calendari i els treballs que ja ha iniciat el govern d'Escòcia", diu aquest apartat. Aquesta setmana els cupaires ja van debatre sobre aquesta qüestió amb el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, que es va mostrar favorable a assolir un acord que després referendi la ciutadania catalana, en lloc de sotmetre a votació una proposta de ruptura. El líder del PSC va dir que l'autodeterminació no està prevista a la Constitució i que "fora de la llei no hi ha camí".

Vehí ha explicat que la intenció d'aquesta iniciativa és posar a prova la receptivitat del diàleg del PSOE, però amb el veto conegut aquest divendres ja ha quedat clar que és mínima. La CUP ha reiterat que la seva confiança en la taula de diàleg és escassa o nul·la, malgrat que en el seu acord amb ERC per a la investidura de Pere Aragonès va concedir-li un marge de credibilitat.

stats