Política 13/10/2017

Els metges catalans certifiquen la xifra de ferits que hi va haver durant l'1-O

També defensen que "no es pot posar en dubte" la professionalitat del col·lectiu

Albert Cadanet
2 min
Un treballador del SEM, enduent-se un ferit en les càrregues a l'escola Ramon Llull

BarcelonaEls metges catalans carreguen durament contra el govern de Mariano Rajoy. El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) ha denunciat aquest divendres a través d'un comunicat que "no es pot posar en dubte" la professionalitat i la independència dels metges a l'hora de certificar els ferits que hi va haver durant l'1-O. L'últim balanç del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va xifrar el nombre de ferits en 893.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del CCMC, Josep Vilaplana, posa en qüestió les informacions que desmentien aquesta xifra i ha assegurat que "els metges catalans van certificar el que van veure". Vilaplana també ha recordat que els metges actuen sota el codi deontològic per atendre els pacients i certifica que, amb més o menys gravetat, durant l'1-O "hi va haver persones ferides a Catalunya".

El mateix govern espanyol va ser un dels primers a desmentir la xifra de ferits de l'1-O, i la va qualificar com a "gran farsa". La fiscalia també va voler minimitzar la gravetat de les càrregues dient que "només el 0,037%" dels votants van ser víctimes d'una "presumpta violència lleu".

Segons Vilaplana, la qüestió que realment s'ha de plantejar és la repressió policial que va ordenar el govern d'Espanya. El president de l'organisme es pregunta si aquesta és la resposta "adequada" per part "d'un estat democràtic i del segle XXI".

Des del CCMC també s'ha advertit que totes les informacions que han posat en dubte la credibilitat dels serveis d'emergències en base a informacions no contrastades i sense citar fonts es transmetran al Col·legi de Periodistes. A part d'això, la mateixa agrupació de col·legis de metges ha encarregat als seus serveis jurídics que avaluïn les possibles accions legals contra aquells que els han acusat de falsejar dades.

stats