Operació Catalunya
Política 18/04/2023

Ni Rajoy ni Fernández Díaz, el Congrés només cita dues persones a la comissió de l'operació Catalunya

El xoc entre PSOE i Unides Podem limita per ara les peticions a Villarejo i Higini Cierco

3 min
L'excomissari José Manuel Villarejo.

MadridCares de disgust a la sortida de la comissió de l'operació Catalunya, encallada amb la llista de compareixents que ha de permetre iniciar els treballs. Després que fa unes setmanes no hi hagués acord per aprovar cap proposta, aquest dimarts els grups tampoc se n'han sortit i l'única proposta que ha prosperat ha sigut la del PNB, que inclou només dos noms: l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo i l'expropietari de la Banca Privada d'Andorra Higini Cierco, un dels querellants de la branca andorrana de l'entramat. De fet, van ser els avenços de la instrucció als tribunals del Principat amb la imputació de l'expresident espanyol Mariano Rajoy els que van motivar que les forces sobiranistes impulsessin una comissió d'investigació a la cambra baixa sobre la presumpta extorsió de l'Estat al banc per obtenir dades fiscals de la família Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La previsió era que tirés endavant la llista que havia proposat el PSOE, que incloïa alguns dels principals protagonistes polítics i policials de les clavegueres de l'Estat de fa una dècada durant el govern del PP –entre ells, l'ex número 2 del PP María Dolores de Cospedal, l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'ex secretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez– però on també destacaven les absències de Rajoy i de l'exlíder del PP a Catalunya Alícia Sánchez Camacho. També plantejava les compareixences dels comissaris que conformaven l'anomenada brigada patriòtica de la Policia Nacional i els exagregats del ministeri de l'Interior a Andorra, Bonifacio Díez Sevillano i Celestino Barroso. El boicot d'Unides Podem ho ha fet impossible.

Les formacions sobiranistes estaven disposades a avalar d'entrada el pla del PSOE i ampliar-lo més endavant amb l'objectiu que la comissió es pogués posar en marxa abans de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig. Això serà així perquè Villarejo i Cierco hauran de comparèixer la primera setmana del mes que ve, però caldrà pactar una nova fórmula per poder continuar al juny i al juliol, que probablement s'habilitarà. Dimecres vinent hi haurà una nova sessió de la comissió per debatre un canvi en la metodologia de treball. Se sotmetrà a votació que no calgui votar llistes tancades dels grups per incloure compareixents, sinó que es puguin incorporar noms individuals que generin consens entre els grups. Caldrà majoria per fer aquesta modificació i, per tant, que el PSOE hi estigui d'acord, atès que el PP ja ha anunciat que s'hi oposarà, anoten fonts parlamentàries.

Boicot d'Unides Podem

La llista del PSOE no ha pogut tirar endavant pel no d'Unides Podem. La formació volia incorporar la pota mediàtica de les clavegueres de l'Estat i poder abordar el cas de l'informe P.I.S.A., un document inventat sobre el suposat finançament irregular de Podem que va aparèixer en ple creixement de la formació. En aquest sentit, proposaven la compareixença de l'exlíder del partit Pablo Iglesias i noms del sector dels mitjans de comunicació que havien establert contacte amb Villarejo. Entre ells, el director de La Sexta, Antonio García Ferreras; la periodista de la Cadena SER i Telecinco Ana Terradillos o Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta, que fa una dècada treballaven a El Mundo i eren el principal terminal des d'on l'excomissari esbombava els seus informes falsos contra els Pujol i l'expresident Artur Mas.

Des d'ERC, la diputada Pilar Vallugera responsabilitza Unides Podem de les traves a la comissió. La representant de la CUP Mireia Vehí es queixa que per interès electoral, la formació lila només vulgui parlar del que l'afecta directament; i la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha destacat que "no hi ha interès per parlar de l'operació Catalunya". "És decebedor en general. PSOE i Unides Podem no es posen d'acord ni per posar en la diana el PP", ha lamentat.

stats