La nova llei del català farà tard per al TSJC

El Govern aprovarà aquest dilluns el decret per respondre al 25% perquè el dictamen del Consell de Garanties arribarà passat el 31 de maig

3 min
David Cid, Alicia Romero, Mònica Sales i marta Vilalta sortint de la reunió on han arribat a un acord pel català, al Parlament de Catalunya

BarcelonaA Esquerra, Junts, el PSC i als comuns els ha costat dos mesos –des de l’acord fallit del 24 de març per reformar la llei de política lingüística– arribar a un pacte per respondre a la sentència del 25% de castellà. Les quatre formacions polítiques van arribar a temps per registrar la proposició de llei al Parlament dimarts a la tarda amb la previsió d'aprovar-la divendres, però no ho van fer amb un termini prou ampli tenint en compte la possibilitat que tenien Vox, Ciutadans i el PP de demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Com que la triple dreta va decidir dijous fer aquesta petició, els plans de la majoria sobre el català han quedat alterats i difícilment la nova iniciativa podrà tirar endavant abans del 31 de maig, el termini que ha fixat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per aplicar la resolució judicial. El Consell té set dies hàbils per dictaminar i, segons diverses fonts consultades, l'informe no estarà enllestit abans de dimarts de la setmana que ve.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mesa del Parlament va remetre la sol·licitud de la triple dreta dijous a la tarda i el Consell de Garanties Estatutàries es va reunir divendres al matí i a la tarda per admetre la petició, nomenar ponent i començar a discutir les línies mestres del dictamen. Les mateixes fonts preveuen que la primera versió del text es discuteixi en un ple el dijous 2 de juny, de manera que es podria entregar al Parlament el mateix divendres 3 de juny o esgotar el termini legal de set dies hàbils que marca la llei fins al dimarts 7 de juny. Per tant, d’acord amb el calendari que està previst ara mateix, el ple per aprovar la nova llei del català no es podria celebrar fins a la setmana del 6 de juny, una setmana més tard de la fi del termini que ha donat el TSJC al Govern per fer complir la resolució judicial que imposa el 25% de castellà.

Aquest calendari només podria canviar si finalment el Consell de Garanties accelera el seu dictamen, tot i que els partits ja comptaven amb aquest risc quan van allargar in extremis la negociació per a la nova llei: eren conscients que la resta de grups parlamentaris podien sol·licitar un dictamen i que amb el termini legal que té el CGE superaven la data assenyalada pel tribunal.

Primer, el decret

Arran d'aquest calendari, el Govern haurà d’accelerar l’aprovació del decret per respondre a la sentència del 25% abans d’enllestir la norma al Parlament. L’ordre invers que preveia en un primer moment. Esquerra i Junts van pactar aprovar un decret llei que situés la responsabilitat de definir els projectes lingüístics en el departament d’Educació i que, a més, rebutgés de manera explícita els percentatges en l'ensenyament. En un primer moment es preveia aprovar primer la llei al Parlament –la consideren un marc general– amb els vots d'ERC, Junts, el PSC i els comuns i després el decret llei sense els socialistes. Ara bé, com que el Consell de Garanties no entregarà el dictamen abans de dimarts, el consell executiu haurà de donar llum verda a la seva bateria de mesures sense el Parlament. Segons fonts governamentals, aquest dilluns està previst un consell executiu extraordinari per aprovar el decret llei per respondre la sentència del 25%.

A l’espera que s’esgoti el termini, els serveis jurídics de la Generalitat han presentat un nou escrit davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per informar-lo dels treballs de la nova llei sobre el català i demanar-li que suspengui el termini de quinze dies que li havia donat per aplicar la sentència. Al·lega que està a punt d’aprovar la nova norma i que modificar els projectes lingüístics a final de curs pot causar “greus perjudicis”.

Francesc Xavier Vila, secretari general de Política Lingüística

Aquest dissabte, en una entrevista al canal 3/24, el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, ha assegurat que la llei del català pactada entre Esquerra, Junts, el PSC i els comuns “desmunta” la sentència i que en el moment que s’aprovi la llei es produeix la “impossibilitat” d’aplicar una resolució judicial basada en un marc jurídic antic. En tot cas, el problema és que probablement el Govern no comptarà amb la nova norma aprovada abans del 31 de maig i que ho haurà de fiar tot al decret llei, que es preveu que entri en col·lisió amb la sentència perquè rebutjarà de manera explícita els percentatges.

stats