El PSC mantindrà l'oferta pels pressupostos si Junts surt del Govern

Els socialistes demanen a Aragonès que aclareixi què farà i amb quines aliances si es trenca l'executiu

3 min
Pere Aragonès amb Salvador Illa al Parlament.

BarcelonaEl PSC marca perfil davant la imminència d'un possible trencament del Govern. Després d'un cap de setmana on les posicions entre ERC i Junts no han avançat, i a les portes de la consulta dels de Laura Borràs sobre la continuïtat a l'executiu, els socialistes han reiterat aquest dilluns la seva oferta per pactar els pressupostos de la Generalitat i han subratllat que la mantindran encara que JxCat surti –o sigui expulsat– del Govern. "El PSC és un partit seriós. Hem estès la mà i seguirem estenent-la passi el que passi perquè Catalunya tingui uns pressupostos", ha confirmat en roda de premsa la portaveu del partit, Elia Tortolero, poc després que Esquerra afirmés que està "preparada" per "un govern en solitari".

Així com els comuns, soci prioritari per als republicans, han congelat les negociacions sobre els comptes a l'espera que es resolgui la crisi a Palau, el PSC es continua reivindicant com a aliat perquè els números estiguin "aprovats com a màxim l'1 de gener". Conscients que aquesta opció ha estat fins ara rebutjada pel mateix president, Pere Aragonès, Tortolero ha cridat el cap del Govern a aclarir "què pensa fer" davant l'"embolic" amb Junts. "Pensa trencar el Govern? I si el trenca, com i amb qui pensa continuar?", s'ha preguntat. Amb Junts fora de l'equació, de fet, Esquerra no en tindria prou amb els comuns: els 33 diputats del PSC serien imprescindibles perquè els pressupostos veiessin la llum.

Tortolero no ha volgut anar aquest dilluns més enllà, però de les crides a l'estabilitat de Salvador Illa se'n podria despendre fàcilment un oferiment a Esquerra per tirar endavant altres acords si es queda sense soci a la Generalitat. El cap de l'oposició, que ha rebutjat tant una qüestió de confiança com eleccions, va plantejar a Aragonès fins a quatre grans pactes de país en el debat de política general, quan la tensió amb JxCat ja estava al límit. I més enllà de projectar-se com a alternativa "responsable" a la majoria independentista, tenir la clau de la governabilitat permetria al PSC apujar el preu de les negociacions, tant a Catalunya com a Madrid, on el PSOE afronta una doble negociació pressupostària i política –la taula de diàleg ha de concretar els acords sobre desjudicialització– amb els republicans. 

De moment, la portaveu parlamentària dels socialistes, Alícia Romero, i els consellers alternatius de Salvador Illa iniciaran una ronda de contactes amb agents socials, entitats i associacions per abordar les necessitats dels comptes. I Tortolero ha tornat a reclamar que es convoqui la taula catalana de partits. Serà una condició per aprovar els pressupostos? "Encara no ho hem treballat, ja veurem què passa", ha respost. El que està clar és que, donat el cas, els socialistes buscaran concessions d’Esquerra.

Pressió dels comuns a ERC

En paral·lel a la posició del PSC, els comuns han reiterat que no tornaran a seure per parlar dels comptes fins a tenir certeses de què passa amb el Govern i urgeixen Aragonès a prendre una decisió sense esperar Junts. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha demanat al president "que recuperi el control del Govern" i mogui fitxa abans de dijous, quan comença la consulta a la militància juntaire per decidir si surten o no de l'executiu. A parer seu, Aragonès "no pot quedar-se a la sala d'espera mentre Junts decideix què vol fer". "El segrest al qual Junts està portant la societat catalana ja és insostenible", ha afegit, evidenciant que, malgrat pactar-hi els pressupostos de l'any passat, els comuns mai s'han sentit còmodes en l'entesa amb JxCat.

stats